Biz rafa kaldırdık, Konya hayata geçirdi
Afyonkarahisar yıllardır tartıştığı 'Kurtuluş Savaşı Panaroması Projesi'ni uzun tartışmalardan sonra rafa kaldırırken, komşu ilimiz Konya da bu konudaki açığı kapatmak için güzel ve anlamlı bir çalışmada bulundu. Konya'da ziyarete açılan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi vatandaşların büyük ilgisini görüyor. Projeyi rafa kaldırdık Bilindiği gibi Kurtuluş Savaşı'nın en şanlı ve kanlı çarpışmalarının geçtiği Afyonkarahisar 'Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklar' [&hellip]
Afyonkarahisar yıllardır tartıştığı “Kurtuluş Savaşı Panaroması Projesi”ni uzun tartışmalardan sonra rafa kaldırırken, komşu ilimiz Konya da bu konudaki açığı kapatmak için güzel ve anlamlı bir çalışmada bulundu. Konya’da ziyarete açılan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi vatandaşların büyük ilgisini görüyor.
Projeyi rafa kaldırdık
Bilindiği gibi Kurtuluş Savaşı’nın en şanlı ve kanlı çarpışmalarının geçtiği Afyonkarahisar “Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar” sloganıyla hafızalarda yer et-meye çalışıyor. Büyük Zafer’in merkezinin Afyonkarahisar olduğunu tescillemek, ayrıca ilimize gelen ziyaretçilere Zafer’in ve Afyonkarahisar’ın öne-mini anlatmak amacıyla yıllar önce gündeme getirilen Kurtuluş Savaşı Panaroması projesi ise geçtiğimiz yıllarda tarihin tozlu raflarına kaldırıldı. Kurtuluş Savaşı ve Afyonkarahisar’ın önemini anlatmak amacıyla muharebe alanlarına yapılan ziyaretlerin haricinde Afyonkarahisar’da başka bir etkinliğe pek de imza atılamıyor. Oysa Anıtkabir’de, Polatlı’da ve Konya’da ortaya konan eserlerle tarihi olaylar, meraklılarına daha uygun şartlarda aktarılabiliyor.
Konya taktir topluyor
Bunun son örneği Konya’nın güzel mekanlar arasına 17 Aralık 2008 tarihinde katılan bir yapıt. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan İstiklal Harbi Şehitlik Abidesi ziyaretçilerin büyük takdirini topluyor.
Şehitliğin ana giriş kapısına yönelirken bayraklı yoldan geçilmesi gerekiyor. Bayraklı yol da iki yönlü dekoratif havuz bulunan ve 32 tane bayrak direğinden oluşan bölüm. Bu bayraklardan 16 tanesi tarihte kurulan Türk Devletlerinin bayrakları. Diğer 16 tane bayrak ise Türk bayrağı. Karşılama kubbesi Selçuklu ana girişi ile bayraklı yol arasında bulunmakta. Kubbe özel motif taş işçiliği ile yapılmış. Selçuklu mimarisi tarzında yapılan kubbe Şehitlik abidesinin bir bölümü. Aynı zamanda yürüme yolları için toplanma noktası özelliği taşımakta.
Selçuklu giriş kapısı, Konya’nın tarihi dokusuna uygun olarak Selçuklu tarzında taş kaplama, özel taş oyma desenler, kündekari ahşap işçiliği ve girişin sağ ve solunda 2 adet selsebil ana giriş kapısını oluşturmakta. Alçı süsleme ve boyama işleri Özbek uzmanların titiz çalışmaları ile gerçekleştirilmiş. Avluda bulunan 4 özel cam mozaik tabloda, Atatürk ve silah arkadaşları, Türk bayrağının doğuş kompozisyonunu, Kurtuluş Savaşı canlandırması ve Türkiye haritası bulunmaktadır. Şehit isimlerinin bulunduğu panoların bir bölümü giriş avlusunun duvarlarında bulunmakta.
Şehitlerin isimleri yaşatılıyor
Şehitlerimizin isim ve kayıt bilgilerinin yazıldığı özel panoların bulunduğu avluda malzeme olarak ahşap ve taş işçiliği ön plana çıkmakta. El işçiliği oyma ahşap kolonların ve kaplamaların büyük bir bölümü Özbe-kistan’da yapılarak montajları Özbek ekiplerle gerçekleştirilmiş. Bunun yanında Konya ile bütünleşen kündekari ahşap işçiliği asma tavanlarda özenle kullanılmış. Avlunun ortasında 42 metre yüksekliğinde 12 metreye 8 metre ölçülerinde Türk bayrağı bulunmakta.
60 metrekare kapalı alandan oluşan müze; Kurtuluş Savaşı ve savaş yıllarını anlatan özel maket ve figürlerden oluşmakta. Müze duvarları konularla bütünleşen yağlı boya tablolarla tamamen kaplı. Mekanın atmosferini tamamlayıcı ses sistemleri kurulmuş olup bu sayede ziyaretçilere kendilerini farklı bir zamanda hissetmeleri amaçlanmış. Müzede havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemleri oluşturulmuş.