'Biz adalete hizmet ediyoruz' – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan tutuklu toplam 18 sanıktan 5'i tutuksuz olarak yargılandı.SANIKLARIN 13'Ü TUTUKLU,5'İ TUTUKSUZAysel Kodal, Hakan Kaya, Huriye Aygün, Zafer Zorlu ve Sümeyra Yasan'ın yargılamaları tutuksuz gerçekleştirildi. Diğer sanıklar Betül Evcimen, Önder Özdamar, Mustafa [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan tutuklu toplam 18 sanıktan 5’i tutuksuz olarak yargılandı.
SANIKLARIN 13’Ü TUTUKLU,
5’İ TUTUKSUZ
Aysel Kodal, Hakan Kaya, Huriye Aygün, Zafer Zorlu ve Sümeyra Yasan’ın yargılamaları tutuksuz gerçekleştirildi. Diğer sanıklar; Betül Evcimen, Önder Özdamar, Mustafa Aygün, Muharrem Aydın, Ömer Baştulan, Mehmet Temel, Ramazan Şahin, Mehmet Karataş, Osman Ateşli, Özcan Öge, Süleyman Aktaş, Hüseyin Poyraz, Bahadır Kullap’ın yargılamaları tutuklu olarak yapıldı.
4 TAHLİYE, 3 CEZA
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi dün görülen duruşmalarda; Aysel Kodal’a 3 yıl 1 ay 15 gün, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Hakan Kaya’ya 1 yıl 10 ay 15 gün, Betül Evcimen’e 7 yıl 11 ay hapis cezasına hükmetti. Hükümle birlikte tahliye edilen Evcimen’le birlikte,  Mehmet Temel, Osman Ateşli ve Bahadır Kullap da adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Kararı verilmeyen sanıkların duruşmaları Ekim, Kasım, Aralık aylarına ertelendi. Duruşmaya katılmayan sanık Zafer Zorlu’nun duruşması Kasım ayında görülecek.
ATEŞLİ TAHLİYE EDİLDİ
Önceki celse adli kontrol şartıyla tahliye edilen sanık Aysel Kodal, karar duruşmasındaki son sözünde; “Avukatımın söylediklerine katılıyor, daha önce verdiğim ifadeleri tekrarlıyorum” dedi. Mahkeme Kodal’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Her zaman devletin ve milletin yanında olduğunu belirten sanık Osman Ateşli, suç işleme kastında bulunmadığını, 15 aydır tutuklu olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Ateşli adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Önceki celse adli kontrol şartıyla tahliye edilen sanık Sümeyra Yasan ve avukatına örgütsel haberleşme programı bylock raporlarını incelemek için talep ettikleri süre verildi. Örgüt evinde öğrenci olarak sadece barınmak için ve ne yapıldığını bilmeden kaldığını aktaran sanık Hakan Kaya, öğrenci evinde severek ve isteyerek kalmadığını belirterek eski beyanlarını tekrarladığını söyledi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden sanığa 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
“SADECE ÖĞRETMENLİK
YAPTIM, İMAM
 DEĞİLİM”
Örgütün dijital materyallerden elde edilen veriler ışığında “A” kodlu görev vasfıyla PMYO’da “mahrem imam” olduğu iddia edilen sanık Önder Özdamar’ın tutukluluk hali devam ediyor. Özdamar; “Ömer” kod adını kullandığı, mahrem yapıya 2013 yılında katıldığı, FETÖ’nün gizli ve şifreli haberleşme programları bylock ve eagle kullanıcısı olduğu, örgütle müzahir şirketlerde SGK kaydı bulunduğu, Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatından sonra para yatırdığı, haklarında örgüt soruşturması bulunan kişilerle yurt dışı çıkışı, otel toplantılarına katıldığı iddialarıyla yargılanıyor. Bylock tespit değerlendirme tutanağına göre; leopar kullanıcı adı, leopar38. şifresi ve Halit kullanıcı adı ile bylock sistemine giriş yaptığı belirlenen Özdamar’a Mahkeme Başkanı memleketini sordu. Kayserili olduğunu belirten Önder Özdamar’a memleketinin plaka numarasına şifrede yer verdiği vurgulandı. Çok sayıda bylock kullanıcısı tarafından kaydedildiği öğrenilen Özdamar’ı eşinin “Halit” olarak, S.B ve S.Ö’nün ise Önder olarak kaydettiği öğrenildi. Hakkındaki tüm suçlama ve iddiaları reddeden Önder Özdamar, sadece öğretmenlik yaptığını, örgütte yer almayıp mahrem imam olmadığını ve Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını ileri sürdü.
“BYLOCK İÇERİKLERİ BANA AİT DEĞİL”
Sanık Özdamar’ın hakkında örgütün dijital materyallerinden elde edilen verilere göre 884234 ID numarasıyla eagle kullandığı, örgüte her ay 250 TL aidat ödediği, 2013 yılında katıldığı öne sürülen mahrem yapıda son görevinin açılımı net olmayan “GSR” olduğu da iddia ediliyor. Bylock yazışma içeriklerinin kendisine ait olmadığını, ID’lerin eşleşmediğini söyleyen Önder Özdamar’a Mahkeme Başkanı, “Eşinizle olan yazışmalarınız var. Çocuğunuzun da ismi geçiyor. Eşiniz başkası ile mi yazışmış?” diye sordu. Örgütün mahrem imamlarından olduğu yönündeki tanık beyanlarını da reddeden Özdamar, örgütsel toplantının yapıldığı otelde tesadüf eseri bulunduğunu, eşinin 8 yıl 9 ay ceza aldığını, uzun süredir tutuklu ve astım hastası olarak tahliyesini talep etti. Tahliye talebi reddedilen sanığın duruşması Ekim ayında görülecek.”
“PİŞMANIM PİŞMANLIK
HÜKÜMLERİNDEN YARARLANMAYACAĞIM”
Kapatılan örgüt okullarından Osman Bey Koleji Müdür Yardımcısı olan Muharrem Aydın’ın tutukluluk hali devam ediyor. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tanık Ç.S’nin beyanı doğrultusunda A.A’yı etkin pişmanlıktan yararlanmaması yönünde telkin ettiği iddiasını reddeden Aydın’ın A.A’yı tanık olarak dinletme talebi mahkeme heyetince oybirliği ile reddedildi. Mahkeme Başkanı sanık Muharrem Aydın’ın 14 Eylül 2018 tarihli dilekçesindeki suç işleme kastı olmadığını, devletten ve milletten özür dilediğini, mahkemenin suç işlediği kanaatinde olması durumunda pişmanlığının göz önüne alınması ifadesine dikkat çekti. Mahkeme Başkanı sanığa etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma isteği olması halinde TEM Şube Müdürlüğü’ne detaylı ifade vermesi için gönderebileceklerini söyledi. Muharrem Aydın, pişmanlığının etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma doğrultusunda bir pişmanlık olmadığını ifade etti. Aydın’ın tutukluluk hali sürüyor.
“NASIL SUÇLANIYORUM BİLEMEDİM”
Mahkemenin hakkında 7 yıl 11 ay hapis cezasına hükmettiği Betül Evcimen hükümle birlikte adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Evcimen karar celsesinde önceki savunmalarını tekrarlayarak devlete ve millete zarar verecek bir şey yapmadığını, FETÖ üyesi olmadığını, böylesi suçlamalarla nasıl karşı karşıya kaldığını bilemediğini söyledi. Mahkeme Başkanı sanığa, iddianamesinin net olduğunu söyleyerek örgütsel hiyerarşide Büyük Bölge Talebe Mesulü (BBTM), örgütle müzahir Vizyon Gençlik Derneğine üye olduğu iddialarını hatırlattı. Sanık Evcimen, FETÖ’nün gizli ve şifreli haberleşme programı bylock kullanıcısı olmadığını, tanık H.Y’nin BBTM olduğu yönünde beyanı olduğunu söyledi. Evcimen’in avukatı savunmasında sanığın eşinin firari olarak Irak’ın Erbil bölgesinde olduğu yönünde duyum aldıklarını 23 aydır tutuklu olan müvekkilesinin tahliyesini talep ederken yargılamanın adil yürütülmesi ve iktidara hizmet edilmemesi doğrultusunda eleştirileri üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Keskin, “Burada kimse iktidara hizmet etmiyor. Biz adalete hizmet ediyoruz” dedi. Hakkında 7 yıl 11 ay hapis cezasına hükmedilen Betül Evcimen hükümle birlikte tahliye edildi.
“DEVLETTEN KAÇILMAYACAĞINI
 İÇERİDE ANLADIM”
Duruşması Ekim ayına ertelenen ve tutukluluk hali devam eden sanık Mehmet Karataş dünkü duruşmada suçsuz olduğu düşüncesini ifade etti. Mahkeme Başkanı sanığa, “Suçsuz olduğumu düşünüyorum dediniz. Adliyeye sevk edildiğiniz sırada polis otosundan kaçıp, ihtarları dinlemediğiniz, uyarı ateşi ile yakalandığınız söz konusu. Bu duruma ne diyeceksiniz?” sorusuna Karataş,  “Psikolojim çok bozuk durumda. O anda şuursuz ve bunalımdaydım. 12 aydır içeride devletten hiçbir zaman kaçılamayacağını anladım” cevabını verdi. Mustafa-Huriye Aygün çiftinin, Hüseyin Poyraz’ın duruşmaları da Ekim ayında görülecek.
3 TANIKTAN 2’Sİ İFADELERİ DOĞRULADI
Öğretmelikten ihraç sanık Özcan Öge, örgütten elde edilen dijital materyal kayıtlarında “C” kodlu öğretmen statüsünde lise düzeyindeki polis memurlarına “mahrem imamlık” yaptığı, “Ercan” kod adını kullandığı, şifreli, gizli FETÖ programları bylock ve eagle kullanıcısı olduğunu, Bank Asya’ya talimatla para yatırdığı iddialarıyla örgüt iltisakına yönelik tanık beyanlarını reddetti. Öge’nin duruşmasında dinlenilen tutuklu tanık Abdurrahman Eşsiz sanığı tanımadığını, Emniyet beyanının doğru olmadığını söyledi. Etkin pişmanlıktan yararlanan ve haklarında mahkûmiyet kararı olan tanıklar H.D ile H.U ise sanığı tanıdıklarını, beyanlarıyla teşhislerin doğru olduğunu, örgütte grup sorumlularına sohbet veren “Orhan” kod adlı E.A’nın toplantısında Özcan Öge’yi gördükleri yönünde bilgi verdiler.
SANIĞIN ULAŞILAMAYAN
KIZI TANIKLIK YAPTI
22 aydır tutuklu bulunan ve adli kontrol şartıyla tahliye edilen Bahadır Kullap’ın duruşması Aralık ayına ertelendi. Kullap’ın dünkü duruşmasında ulaşılamayan ve hakkında suç duyurusunda bulunulan kızı Z.U tanık olarak dinlenildi. Babası hakkında tanıklık yapmama hakkından feragat etmeyen ve yemin ederek dinlenilen Z.U eşinin Diyarbakır Cezaevinde tutuklu olduğunu, eşinin kullandığı iki telefondan biri olan ve bylock tespiti yapılan telefon hattını ağırlıklı olarak eşinin kullandığını söyledi. Z.U bylock programı yüklemediğini ifade etti. Sanık Bahadır Kullap’ın kullandığı telefon hattında isminin sessiz harflerinden oluşan kullanıcı adı, 337441 ID numarası ile yapılan tespite dikkat çeken Mahkeme Başkanı mesaj içeriklerinden de örnek verdi. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme