Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi’ne AKÜ ev sahipliği yaptı
2. Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi (International Congress on Biological and Health Sciences) (ICBH), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde tek sağlık konseptinde çevrim içi olarak düzenlendi   AKÜ Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimlik ve Halk Sağlığı Derneği (VEHADER), Zafer Teknopark ve AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi destekleriyle gerçekleştirilen, ulusal ve uluslararası düzeydeki 14 akademik derginin [&hellip]
2. Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi (International Congress on Biological and Health Sciences) (ICBH), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde tek sağlık konseptinde çevrim içi olarak düzenlendi
AKÜ Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimlik ve Halk Sağlığı Derneği (VEHADER), Zafer Teknopark ve AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi destekleriyle gerçekleştirilen, ulusal ve uluslararası düzeydeki 14 akademik derginin destek verdiği ve 4 gün süren ICBH’ın bilim kurulunu ise 100’den fazla üniversiteden 300’e yakın bilim insanı oluşturdu. Kongreye Almanya, İspanya, Kuzey Makedonya, Endonezya, İran, Cezayir, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Romanya, Hindistan ve Türkiye’den oluşan 11 farklı ülkeden, alanlarında uzman, dünyaca tanınmış 23 davetli konuşmacı katıldı.
Çevrim içi Kongre, Organizasyon Komitesi Başkanı, AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Acaröz’ün sunuş konuşması ile başladı. Acaröz, konuşmasında tek sağlığın önemine vurgu yaptıktan sonra kongreye 50 ülkeye ulaşan katılımdan duydukları mutluluğu ifade etti. Acaröz, ayrıca kongrenin bu aşamaya gelmesindeki desteklerinden dolayı AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek’e teşekkür etti.
Kongreye AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Aydın, Çin Tarım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kui Zhu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Arnavutluk-Tiran Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erinda Lika, Belarus-Vitebsk Devlet Veteriner Akademisi Rektörü Prof. Dr. Haurichenka Mikalai Ivanavich adına Belarus Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Ofisi (FAO) Temsilcisi Dr. Dmitry Morozov, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Pakistan-Lahore Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talat Naseer Pasha’nın açılış konuşmaları ile devam edildi.
400’DEN FAZLA
BİLDİRİ SUNULDU
Açılış konuşmalarında gerek Covid-19 salgını ve gerekse karşılaşılan sağlık riskleri nedeniyle multidisipliner çalışmanın giderek önem kazandığı, aşı üretim çalışmaları konusunda tek sağlık yaklaşımının hayvan, insan ve çevre sağlığı konularında çalışan meslek profesyonellerini bir araya getirdiği, ülkelerin ve mesleklerin bilgi paylaşımına her zamankinden daha çok muhtaç olduğu ifade edildi. Konuşmalarda ayrıca kongrenin farklı ülke ve alanlarda araştırmacılar ile profesyonelleri bir araya getireceği vurgulandı.
400’den fazla bilimsel bildirinin sunulduğu II. Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresinde oldukça geniş bir bilimsel katılım gerçekleşti. “Tek sağlık” ve “Sağlık Bilimleri” ile ilgili konuların ele alındığı kongrede, disiplinler arası yaklaşımların faydalarına odaklanıldığını belirtildi. Kongreye veteriner hekimliği, beşeri hekimlik, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, moleküler biyoloji ve genetik, gıda ve çevre bilimleri alanlarından katılım sağlandı. Kongre 27 Şubat 2022 tarihinde tek sağlık alanındaki farklı meslek gruplardan akademisyenlerin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen kapanış oturumu ile tamamlandı.
Kapanış töreninde, tek tıp konseptinin her geçen gün önem kazandığı dünyamızda farklı disiplinlerin bir araya gelerek oluşturduğu sinerjinin çevreye, insan sağlığına ve hayvan sağlığına olumlu katkılarının artarak devam edeceğine değinildi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi