“Bitki ve gen kaçakçılığıyla mücadele başladı”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bitki ve gen kaçakçılığıyla mücadelede tüm tedbirlerin alındığını,bu kapsamda bakanlıklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının ilgili birimleri ve taşra teşkilatıyla işbirliği halinde çalıştığını bildirdi Eroğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Avrupa kıtasının tümünde [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bitki ve gen kaçakçılığıyla mücadelede tüm tedbirlerin alındığını,bu kapsamda bakanlıklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının ilgili birimleri ve taşra teşkilatıyla işbirliği halinde çalıştığını bildirdi
Eroğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Avrupa kıtasının tümünde bitki türlerinin sayısının yaklaşık 12 bin 500, bugün Türkiye’de tespit edilmiş bitki türü sayısının 11 bin civarında olduğunu vurgulayan Eroğlu, bunun da yaklaşık 3 bininin Türkiye’ye özgü endemik türler olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin, coğrafi konumunun, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerlerinin uygun özellikler taşıması, kuşların göç yolları üzerinde bulunuşu, buzul çağlarında birçok hayvana sığınak teşkil etmesi sebebiyle hayvan varlığı bakımından zengin bir çeşitlilik gösterdiğini belirten Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”161 memeli, 460’ü aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı, 480’e varan deniz balık türüyle ülkemiz tür çeşitliliği açısından çok zengindir”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Bakan Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Son zamanlarda ülkemizin sahip olduğu bu zenginliklerin bitki ve gen kaçakçıları tarafından yurt dışına kaçırılma girişimlerine şahit olmaktayız.
Kaçakçılıkla mücadele maksadıyla ülkemizin kendi canlı tabii kaynakları üzerindeki haklarını koruyabilmesi maksadıyla yürürlüğe konmuş çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Yine taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine göre ülkeler kendi doğal kaynakları üzerindeki egemen haklarına sahiptir. Bu çerçevede gereken bütün tedbirler alınmaktadır. Konuyla alakalı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının ilgili birimleri ve taşra teşkilatı işbirliği halinde çalışmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının talebi doğrultusunda Bakanlığımız tarafından aday gümrük muayene memurlarına eğitim verilmektedir. Ayrıca Bakanlığımızın hizmet içi eğitim programları çerçevesinde muhafaza memurları ve diğer ilgili personel biyolojik materyal kaçakçılığı konusunda bilgilendirilmektedir.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Vatandaşların da son yıllarda biyolojik kaynaklarla ilgili kaçakçılık olaylarına karşı daha fazla hassas davrandığını ve ihbarda bulunduğunu belirten Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Bu ihbarlar neticesinde kaçakçılar daha hızlı bir şekilde yakalanabilmektedir. Şahıslar eğer arazide yakalanmazlarsa yurt dışına çıkışları sırasında gümrük kapılarında yakalanmakta, yanlarındaki biyolojik materyallere el konulmakta ve cezai işlem uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın şüpheli gördükleri kişileri Bakanlığımıza ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirmeleri, ülkemizin gen kaynaklarının korunması bakımından önem arz etmektedir”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi. (AA)