Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM” İLE BAŞLAMAYAN HER İŞ NOKSANDIR

Muharrem Günay 29 Aralık 2017 Cuma 11:19:23
 

Ebû Hureyre (r.a.)’den yapılan rivayete göre, Peygamber (s.) Efendimiz “Bismillâhirrahmânirrahîm” ile başlamayan her iş noksandır; yarar ve bereketi azdır.” buyurdular. (Ebû Davud, Nesâi, İbni Mâce)  Bu hadisi şerif, dinen yapılması uygun olan her işe başlarken “Bismillâhirrahmânirrahîm” demenin sünnet olduğunu göstermektedir.
Huzeyfe (r.) anlatıyor:
Peygamber aleyhisselam ile beraber yemek etrafında hazır olduğumuz vakit Allah’ın Resûlü başlamadan önce ellerimizi yemeğe uzatmazdık. Bir defa Resûlüllah ile birlikte yemek etrafında toplanmıştık. Bir cariye, biri tarafından itilircesine gelip elini yemeğe uzatınca, Peygamber aleyhisselam cariyenin elini tutup onu durdurdu. Ondan sonra bir Ârabî de aynı şekilde itilircesine geldi. Allah’ın Resûlü bununda elinden tutup yemeğe başlamasına mani oldu ve şöyle buyurdu:
“Muhakkak ki şeytan, Allah’ın ismi anılmamak, yani besmele çekilmemek suretiyle yemeği kendisine helal kılmaya gayret eder. Bu sebeple bu cariyeyi getirdi ve besmele çektirmeden yemeğe başlatarak, bunun vasıtasıyla yemeği kendisine helal kılmak istedi. Bunun için cariyenin elini tutup yemeğe başlamasını önledim. Sonra, aynı sebeple şu Ârabîyi getirdi. Onunda elinden tutup yemeğe başlamasına mani oldum. Hayatımı kudreti ile elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, cariyenin (ve ârabinin)  eli ile birlikte şeytanın da eli elimde idi.” (Müslim, Ebû Davud, Nesaî)
Hazreti Aişe Validemizin rivayetine göre; Resûlüllah (s.) Efendimiz altı kadar ashabıyla yemek yerken, bir bedevi içeri girdi ve besmele çekmeden iki lokma yedi. Bunun üzerine Resûlüllah (s.) Efendimiz, “Bedevi eğer besmele çekerse size kâfi gelmiş olur… Sizden biriniz yemek yerken Allah’ın ismini ansın. Bunu başlarken unutursa, hatırladığı yerde Başında da sonunda da Bismillah desin! (Bismillâhi evvelihu ve ahiruhu)desin.” (Ebû Davud, İbni Mace, Âişe R. Anha’dan)
Yapılan rivayete göre, Vehb bin Münebbih (r.) diyor ki: “Allah bu kelimelere bir hükümranlık vermiştir ki bunu başka kelimelere vermemiştir. Bu kelimelerle taharet tamamlanır, boğazlanan hayvanlar helal olur, şeytanın bir takım davetleri bununla men olur. Çocuklar onunla yemek ve içmeyi hazmedip büyürler. Eğer bir kimse kalbinin bütün açıklık ve samimiyetiyle bismillâhirrahmânirrahîm diyerek, denize girerse boğulmaz. Ateşe girecek olursa yanmaz. Yılanlar ve akrepler arasına girecek olursa, ısırmaz ve sokmazlar. Bir Müminin kabrinin başında okursa, ondan azap kaldırılır. Bütün bunlar besmelenin faziletiyle olur.” (Besmelenin belirtilen konularda etkili olabilmesi bazı şartlarla mümkündür. Her şeyden önce fert salih bir Müslüman olmalıdır. Doğru iman, helal lokma, güzel ahlak ve besmelenin faziletlerine gönülden inanmak gerekir.)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER