Birliktir güven tazeledi – Kocatepe Gazetesi

ESKKK Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Birliktir, olağan kongrede tek aday ve tek liste olarak kooperatif üyelerinin oyunu alarak güven tazeledi. Birliktir, şahsı ve yönetimine gösterilen güvene teşekkür etti Birlik ve banka genel müdürlüğünü kutladı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) olağan genel kurul toplantısı dün öğleden sonra Yasemin Düğün Salonu’nda yapıdı. Toplantı [&hellip]

Birliktir güven tazeledi

ESKKK Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Birliktir, olağan kongrede tek aday ve tek liste olarak kooperatif üyelerinin oyunu alarak güven tazeledi. Birliktir, şahsı ve yönetimine gösterilen güvene teşekkür etti

Birlik ve banka genel müdürlüğünü kutladı
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) olağan genel kurul toplantısı dün öğleden sonra Yasemin Düğün Salonu’nda yapıdı. Toplantı da ilk olarak kongre divanı oluşturuldu. Divan Mevlüt Özçınar’ın başkanlığında Kadir Çelik, İsmail Keser ve Osman Çetiner’den oluştu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından toplantının ilk konuşmasını ESKKK Başkanı Mahmut Emin Birliktir yaptı. Kongreye tek aday ve listesi ile katılan Birliktir güven tazeledi. ESKKK eski ve yeni Başkanı M. Emin Birliktir, esnaf ve sanatkârlara layık bir şekilde hizmet etmeye çalıştıklarını ifade etti. Yıllardan beri kendilerine gösterdikleri teveccüh ile kooperatifi üyelere layık olacak şekilde yönetme-ye gayret ettiklerini aktaran Birliktir; “Yönetim kurulu, denetim kurulu ve personel arkadaşlarım ile en iyisini de yapmaya gayret ediyoruz. Burada şunu söylemek istiyorum. Artık eski dönem yani bundan 4 yıl önceki Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi yok. Türkiye de yok. Dolayısıyla Türkiye Halk bankasının özelleştirilmesinden sonra bazı kriterler geldi. Bazı dengeler kuruldu. Artık iyi yönetilen veya iyi yönetilmeyen kooperatifler önce Halk Bankası tarafından sınıflandırıldı. Daha sonra bu sınıflara göre de ilinde ve beldesinde faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ona göre esnaf ve sanatkârını desteklemeye başladı. Bizce de doğalı buydu. Doğrusu da buydu. Sebebine gelince yukarıdan baktığınızda esnaf ve sanatkarları aynı kritere koyuyorlardı. İyi yönetenlerde iyi yönetmeyenlerde doğru olanlarda yanlış olanlarda aynı kefede oluyordu. Dolayısıyla iyinin kıymeti bilinmiyor. Kötünün kötülüğü bilinmiyor. Ben bundan dolayı Halk Bankası Genel Müdürlüğünü ve Merkez Birliğimizi kutluyorum.” dedi.
Görev en iyi şekilde yapılıyor
ESKKK Başkanı M. Emin Birliktir, Halk Bankası Genel Müdürlüğü’nün birinci sınıftan 8’nici sınıfa kadar sınıflandırdığı Türkiye’deki 900 kooperatiften 60 tane kooperatifin birinci sınıf olduğu ve bunların içerisinden 7, 8 tanesinin iyi kooperatif olduğunu vurguladı. Birliktir, esnaf ve sanatkarın, yönetiminin ve personelinin desteği ile Türkiye’deki kooperatifler arasında hem birinci sınıf kooperatif hem de Türkiye 4’üncüsü kooperatif olarak üyelerine layık olmaya çalıştığını belirtti. Birliktir; “Biz Allah’ın izni ve sizlerin desteği ile görevimizi iyi yapmaya gayret ediyoruz. İyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bazen belki kırıyoruz. Ama şu inanın 2001 yılında dilimiz yandı. Bizim hatamız, sizin hatanız, personelimizin hatası, yönetimin hatası biliyorsunuz, sizlere 7,8 ay kredi dağıtamadık. Dolayısıyla o günlerden aldığımız tecrübe, sizleri tanımamız ve sizlerin ödeme ahlakının iyi olması, yönetimin iyi olması bu sonucu elde etti. Bu da basitçe söylediğimiz bir şey ama kolayca elde edilmedi.” diye konuştu.
Ekonomi birleşmeyi gerektiriyor
Halk Bankaı’ının uyguladığı 20 kriterin olduğunu ifade eden ESKKK Başkan M. Emin Birliktir, Halk Bankası’nın koymuş olduğu bu kriterlerin tutturulup birinci sınıf olduktan sonra Türkiye’de 4’üncü kooperatif olduklarını tekrarladı. Kendilerine destek verenlere teşekkür eden Birliktir;
“Bu nedenle bize destek veren geçmiş dönemdeki ve şuandaki Halk Bankası Müdürümüze, personeline ve Merkez ile Bölge birliğimize teşekkür ediyorum. Şuna da 100 bin TL dağıtan kooperatifler arasındayız. Bina alımında, minibüs hattı alımında, iş makinesi alımında, otobüs alımında 250 bin TL’ye kadarda kredi desteği sağlayan kooperatifiz. Bu güne kadar hiçbir plasman sıkıntı çekmedi ve paramızda çok. Dolayısıyla bu kriterleri tamamlayan her ortağımıza bu paraları veriyoruz. Bu ne demek? Bu şu demek arkadaşlar; 8’inci sınıf koope-ratifler 1 Lira para dağıtamıyor. Kefilliği kabul değil. 4, 5, 6’lar 35 Bin TL ile 50 Bin TL, ikinci sınıfta 75 bin TL dağıtıyor. Nereye gelmek istiyorum. Uzun yıllardır kong-rede sizlere şunları söylemek istiyorum. Bakın gelişen dünya ekonomisi, sermayenin birleştirilmesini gerektiri-yor. Teknolojiyi yenilemek gerektiriyor. Onun için beş ortak birleşip 100 bin TL verelim, 100 bin TL öz sermaye katın, 100 bin TL’de borçlanın 1,5 Milyon TL’lik şirket olsun. Bizim ulaşmak istediğimiz ve yapmak istediğimiz bunlardı.” şeklinde konuştu.
“Torba da iyi şeyler var”
ESKKK Başkanı M. Emin Birliktir, 2007 yılında fon kurduklarını söz konusu fonu büyüterek esnaf ve sanatkarın paraları ile onları desteklemeyi amaçladıklarını dile getirdi. Birliktir şöyle konuştu: “Maalesef şunu açık yüreklilikle söylemek lazım. Değerli Başbakanımız kriz teğet geçti demesine rağmen, dar sermaye ile çalışan esnaf ve sanatkarı teğet geçmedi. Dolayısıyla yıllardır krizler böyledir. En hafif ve en kolay halkadır esnaf ve sanatkar, çünkü sermayesi yoktur. Esnafımız elinin emeği ile bir iş yaparlar. Dolayısıyla bizim esnaf ve sanatkarımız etkilendi. Bundan dolayı da bunu fazlaca güçlendiremedik. Bizim hedefimiz biliyorsunuz 2014 yılında 10 Milyon TL bankadan kullanırsak, 10 Milyon TL’de fondan kullanırız diye düşünüyorduk. Sicil affı istiyoruz diye bağırıyoruz. Torba yasasında o da var. Herkes torba diyor da torbada iyi şeyler var. Tahriklere kapılmayın. İyi şeyler var. Bağ-kur, SSK, vergi, aidatı var. Büyük ihtimal faiz indirimi ve taksitlendirilmesi var. Bunların hepsi esnafın yararınadır. Esnafın aleyhine olan şeyleri de biliyorsunuz çekinmeden söylerim. Torba yasayı fazla allandırıp pullandırıyor bazı çevreler, esnaf ve sanatkarımızın buna taviz vermeyeceğine inanıyorum.” ESKKK yönetim kurulu faaliyet ve denetim kurulu raporları tek tek okunarak oy birliği ile kabul edildi.
Esnaf giderek azalıyor
Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, kongrenin dilek ve temenniler bölümünde konuştu. Karnıbüyük, tüm siyasi parti temsilcilerini kongrede görmek istediğini siyasilerin toplantıya ilgi göstermemesinin hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi. Siyasi partilerin temsilci ve başkanları, Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Birlik Başkanı Abdülkadir Konak’ı ziyaret ettiklerini kaydeden Karnıbüyük; “Dertlerimizin ne olduğunu, çözümünün nasıl olacağını hiçbir gazete ve basın yayınlamıyor. 2000 Yılında 3,5 milyon esnaf ve sanatkarı olan bu ülkenin mevcut esnaf sanatkar resmi sayısı 1,5 milyo-na düşmüştür. Bu sayının 500 binin odalarda kaydı var Maliye de kaydı yoktur. Gelinen son noktada esnaf ve sanatkar siftahsız dükkan kapatılıyor. Esnaf sanatkarın yüzde 80’i icralık durumda. Afyon’da toplam yüz bin icra dosyası var.” ifadelerini kullandı. Halk Bankası Merkez Şube Müdürü Asım Tanrıver, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda üye katıldı. (Kocatepe)
Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Emin Birliktir.
Yönetim Kurulu Üyeleri: Cengiz Üstün, Mustafa Çelik, Çetin Akyol ve Celal Bangir
Denetim Kurulu Üyeleri: Muammer Arseve, İsmail Hakkı Akçeken.

Bakmadan Geçme