• Haberler
  • Genel
  • Birliktir Anlattı, Milletvekili Arslan Not Aldı

Birliktir Anlattı, Milletvekili Arslan Not Aldı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, Ahilik Haftası nedeniyle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Eski Başkanı Mahmut Emin Birliktir'i ziyaret etti. Arslan, ziyaretinde esnafların sorunlarını Birliktir'den dinledi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, esnafların genel taleplerini ve şikayetlerini öğrenmek için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir’i ziyaret etti. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, “Ahilik Haftası nedeniyle bu haftayı kutluyoruz. Sayın Başkanımız Mahmut Emin Birliktir’in de yıllarca esnafa yönelik hizmetlerini Afyonkarahisar’da bilmeyen yoktur. Esnaflığın ve ahiliğin bütünlüğünü korumamız, devam ettirmemiz gerekmektedir. Ahi Evran’dan beri Fütüratnameler’in toplanmasıyla Ahilik kültürünün oluşturulması, ahlak ve zanaatın birleştirilmesi, esnafın o kültürde geleneklerinin, göreneklerinin yaygınlaştırılıp, gelecek nesillere devredilmesi ticaretin de devamlılığının sebebi oluyor” dedi.

Birliktir Anlattı, Milletvekili Arslan Not Aldı

“ESNAFLAR ŞEHİRLERDE HALKA ÖNDERLİK EDER”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, esnafın kentte önder kişiler olduğunu vurguladı. Arslan, esnafın tutumunun şehre doğrudan yansıdığını belirterek konuşmasına şunları ekledi:

“Esnaflarımız şehirlerde halka önderlik eder. Esnaf kendisini ne kadar geliştirirse şehir o kadar gelişir. Esnaf hizmetini ne kadar kaliteli yaparsa ahlak topluma o kadar iyi yansır. Esnafın tutumu, duruşu, konuşması ne kadar iyi olursa şehre de o kadar iyi yansır. Şehrin neresinde yaşarsa yaşasın vatandaş esnafla iletişim kurmak zorunda. İnsanoğlu birlikte yaşamak zorundadır. Esnaflarımız bu nedenle önemli. Ahiliğin yıllardır ülkemize katkısı bu yönden çok fazla. Esnaflarımıza sahip çıkmamız topluma hizmet etmemiz demektir. Bu anlamda da Sayın Başkanımıza hizmetleri için teşekkür ediyorum.”

Birliktir Anlattı, Milletvekili Arslan Not Aldı

“ÇIRAKLIK OKULLARI ÖZENDİRİLMELİ”

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan’a esnafın taleplerini iletti. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, “800 yıldır süregelen bir gelenek ahilik. Sivil toplum kuruluşu olarak görebileceğimiz ilk kuruluş. Ahilik kültürünün ülkemizde bitmeye başladığını fark eden Sayın Cumhurbaşkanımız ahilik kavramını yeniden canlandırmaya çalışmaktadır. Çıraklık okullarının geliştirilip özendirilmesi gerekmektedir. Aileler çıraklık vermeye çekiniyor. Maalesef ahilik kültürüne yönelik esnaf ve sanatkar yetişme noktasında eksiklikler yaşanıyor. Benim ustam hâlâ hayatta 93 yaşında. Mesela ben onun yanında asla sigara içmezdim. Ben 5 buçuk yaşında çıraklık yapmaya başladım. 63 yaşındayım hâlâ çalışıyorum. Günümüzde çırak bulmakta zorlanıyoruz. Çocuklarımız eğitimlerinin yanında meslek öğrenmeli, çıraklık yapmalı. Maalesef esnaf ve sanatkarlarlık azalmaya başladı” ifadelerini kullandı. 

Birliktir Anlattı, Milletvekili Arslan Not Aldı

“FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Birliktir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Öncelikle yüzde 29 olan genel faizin düşürülmesini talep ediyoruz. Esnafımız, ödemelerde güçlük çektiğinden dolayı 6 aylık olan ödeme periyodunun yükseltilmesini istiyor. 3 yıla düşürülen vadenin tekrar 5 yıla çıkarılması ve esnaflara verilen kredi miktarının mesleklere göre tekrar düzeltilmesi de esnafın talepleri arasında. Minibüs esnafı elektrikli minibüs talebinde bulundu. Biz de bu talebi hem mazot fiyatlarından dolayı hem de çevreye karşı daha temiz olmasından dolayı değerlendirmek istedik. Ancak bunun için esnafa verilecek kredi 1,5 milyon TL. Diğer taraftan alınabilecek elektrikli minibüslerin fiyatlarına baktığımızda ise Bunların 2,5 milyon TL bandında olduğunu görüyoruz. Kredi limitinin artması hem minibüsçü esnafımızın alımını kolaylaştırır hem mazot yükü azalmış olur hem de çevreye daha temiz bir gelecek bırakmış oluruz. Bu sebepten dolayı da minibüsçü esnafımıza gereken desteği sağlayamadık. Şehrimizdeki minibüslerin çoğu 10-15 yaşında. Şehrimizdeki toplu taşıma konforunun artmasını isteriz.”

“IBAN DENETLEMESİ KÜÇÜK ESNAFI ZORLUYOR”

Düşük gelirli esnafın da taleplerini ileten Birliktir “Esnafımız IBAN denetlemelerinden de memnun değil. Düşük gelirli esnafımız, IBAN ile ödemelerinden denetlemeye muaf tutulmasını istemektedir. Belli bir oranda geliri olan esnafımız denetlemeye girebilir, bununla ilgili bir düzenleme yapılabilir. Bu sebeplerden dolayı esnafımızın üzerine çok gidilmemesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme