'Birlikte hareket edelim' – Kocatepe Gazetesi

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların giderilmesinin yolunun vatandaşların kooperatifleşerek birlikte hareket etmesi olduğunu belirterek, 'Tarımdaki sıkıntıların ortadan kalkması için birlikte hareket etme kültürünü geliştirmemiz lazım' dedi Nuribey beldesinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez İlçe Yönetim Kurulu toplantısında konuşan AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser, Türkiye'de [&hellip]

“Birlikte hareket edelim”

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların giderilmesinin yolunun vatandaşların kooperatifleşerek birlikte hareket etmesi olduğunu belirterek, “Tarımdaki sıkıntıların ortadan kalkması için birlikte hareket etme kültürünü geliştirmemiz lazım” dedi

Nuribey beldesinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez İlçe Yönetim Kurulu toplantısında konuşan AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser, Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların birlikte hareket ederek sorunların çözümü noktasında yol kat edebileceğini kaydetti. Eser, bunun yolunun ise kurulacak kooperatifler ile devlet teşviklerinden yararlanmak olduğunu ifade etti.
100 MİLYON LİRALIK
KAYNAK VAR
Türkiye’de kooperatifleşerek birlikte hareket eden kişilerin elde ettiği önemli başarılar olduğunu kaydeden Eser, şöyle konuştu:
“Örneğin bir Işıklar beldemizde kurulan bir kooperatif, 300 kadar süt ineği aldı. Bunu kooperatif tüzel kişiliği olarak gerçekleştirdiler. Alınan ineklerin ödemesi de belirli bir süre ödemesiz sonrasında ise kabul edilebilecek taksitlerden oluşuyor. Yine aynı şekilde Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’ne sulama kooperatiflerinin kullanabilmesi için göndermiş olduğu 100 milyon TL’lik bir kaynak var. Sulama kooperatifleri tarım arazilerine yapılacak olan yağmurlama ve damlama sulama projeleri için yüzde 50 hibe ve gerisi 5 yıl ödemesiz 15 yıl taksitli olacak biçimde destek alabiliyor. Bu Afyonkarahisar için bir nimettir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın mutlaka ama mutlaka rekabet güçlerini korumak için güç birliği yapmaları gerekmekte.”
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI ÖNEMLİ
Nuribey beldesinde patates ve pancar dikiminin yoğun olarak yapıldığını ifade eden Eser, “Bu beldede yılda üretilen patateslerin tümünü aynı anda satabilirsek o zaman fiyat konusunda gücümüz olabilir. Maalesef kilogramını 40 kuruştan satın alma konusunda bir alıcı üreticiyle pazarlık yaparken, sadece kendi malını satmak için bir başka üretici ‘ben 30 kuruşa satıyorum’ diyebiliyor. İstanbul bu ülkede tarımsal ürünleri en fazla tüketen ilimiz. Biz ektiğimiz tüm patateslerin kaç ton mahsul elde edilebileceğini bilerek daha ekim halindeyken büyük bir marketler zinciri ile anlaşma yapabilirsek, üreticimizin tüm sorunlarını büyük ölçüde çözmüş oluruz. İşte bunun için kendi içimizdeki anlam veremediğim rekabeti bırakmalı ve mutlaka üretici kooperatifleri ile içte pazar aramalıyız. Tarımsal desteklerin zayi olmaması için mutlaka ama mutlaka birlikte hareket etme kültürünü oluşturmamız gerekiyor. Tabii ki bunların hepsinden önce ise arazi toplulaştırmasının yapılması elzem bir rol üstlenmektedir” ifadelerini kullandı.
“SADECE DEVLETTEN BEKLEMEYİN”
Eser, dünya ile rekabet edebilmek için hayvancılıkta da dünya piyasasından daha uygun fiyata üretim yapılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda da müspet olduğuna inandığım gelişmeler söz konusu. Örneğin artık kırmızı etin başka etlerle karıştırılması yasaklandı ki bu et fiyatlarında yükselişe neden olabilir. Yine Suudi Arabistan’a bu sene 5 milyon kadar küçükbaş hayvan ihraç edilecek. Bir süre önce et fiyatlarında büyük oranda yaşanan artıştan kar eden bir kesim oldu ama bu kesim üreticiler değildi. Kesimde kilogram fiyatı 12 lirayken, İstanbul’da 40 liraya kadar et satıldı. Üretici yine zarar etti. Fakat aracılar büyük paralar kazandı. Yaşanan bu sıkıntıyı hükümetimiz ithal hayvan getirerek çözmeye çalıştı. Sorunların çözümünde sadece devletten bir şey beklemek hata olur. Şu anda Şuhut ilçemizde kesilen hayvanların etleri hiç aracı olmadan İstanbul’da satılıyor. Bu şekilde hayvancılık yapan diğer vatandaşlarımız da birlik olarak çeşitli çözümler geliştirebilir” dedi.
HİZMETLERİ ANLATTI
Nuribey Belediye Başkanı Hazım Kaya ise toplantıda yaptığı konuşmada Nuribey’de kanalizasyon şebekesinin tümünün tamamlandığını, içme suyu şebeke hattı inşaatının ise devam ettiğini söyledi. Kaya, “Ayrıca belediye olarak yenilediğimiz 5 toplu taşıma aracımızla hizmet veriyoruz. Beldemizde bulunan trafolar ve enerji hatlarımızı yeniledik. Bunun yanında Nuribey’deki tüm öğrencilerimize belde içerisinde olmak üzere okullarından evlerine ücretsiz servis hizmeti veriyoruz” dedi. Kaya, kendi dönemlerinde beldeye 14 bin fidan dikildiğini ve dere ıslahı yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Nuribey Belediyesi toplantı salonunda gerçekleşen ve yaklaşık 2,5 saat süren AK Parti Merkez İlçe Yönetim Kurulu toplantısına Eser’in yanı sıra AK Parti Nuribey Belde Başkanı Ali Yıldırım, Belediye Başkanı Hazım Kaya, belde ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile partililer katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme