'Birlik yoksa dirlik yok dirlik yoksa birlik yoktur'
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, 'Bizim bu coğrafyada
varlığımızı sürdürmemiz geleceği temin altına almamız birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine bağlıdır. Birlik yoksa dirlik yok dirlik yoksa birlik yoktur' dedi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Afyonkarahisar Barosu ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliğinde ATSO Meclis Salonu’nda Tahkim ve Arabuluculuk Paneli düzenlendi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in ev sahipliğinde düzenlenen panele Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önceki dönem Başkanlarından, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Çağdaş Özer, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, İdare Mahkemesi Başkanı Yasin Ayna, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, MHP İl Başkanı Ahmet Kahveci, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Üstün, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, ilçelerdeki Oda ve Borsalar’ın Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri, iş dünyası sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.
“FARKINDALIĞI ARTIRALIM”
Panelin açış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Geçen yıl Eylül ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu ve Sayın Bakanımız Cemil Çiçek ile il protokolümüzün katılımıyla Afyonkarahisar Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni açmıştık. Her yıl başında kamuoyuna duyurduğumuz ATSO KOBİ Akademisi eğitim takvimi çerçevesinde bu yıl arabuluculuk hakkında bir eğitim düzenlemeyi planlamıştık. Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Fatih Karabacak’ın ‘Arabuluculuk hakkında farkındalığı artıralım’ önerisinin ardından eğitim yerine geniş katılımlı bir panel düzenlemeye karar verdik. Bu süreçte Cumhuriyet Başsavcılığımız, Baro Başkanlığımız ve TOBB Uyum ile işbirliği hâlinde panele son şeklini verdik. Sayın Cumhuriyet Başsavcımız’a, Sayın Baro Başkanımız’a ve TOBB Uyum yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.
“KADİM KÜLTÜRÜMÜZDE VAR”
Arabuluculuk kavramının önemine dikkat çeken Serteser, “Arabuluculuk sistemi, bizim kadim kültürümüzde kendisine yer edinen; zaman geçtikçe unuttuğumuz, ancak Avrupa’daki uygulamaların ardından tekrar hatırladığımız bir kavram. Son dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde, Birliğimize bağlı Oda ve Borsalar’da 100’ü aşkın Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı. Arabuluculuk, esas olarak taraflar arasında uzlaşmayı hedefleyen bir sistem. Arabuluculuk sisteminin etkin kullanılması ile mahkemelerdeki dava dosyası yükü azalacağı gibi, taraflar da mağdur olmadan ve anlaşarak masadan kalkabilecek.” ifadelerini kullandı.
“GÖNÜL RIZASI, EN GÜÇLÜ SÖZLEŞME”
Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu yılın Eylül ayında yürürlüğe giren düzenleme ile uyuşmazlıklarda arabuluculuk ilk şart hâline geldi. İş ya da kira konusundaki uyuşmazlıklarda taraflar arabuluculuk sistemine başvurmadan mahkemeye gidemeyecek; mahkeme dosyayı incelerken arabuluculuktan yararlanılıp yararlanılmadığına bakacak. Arabuluculuk sistemine başvurulmamışsa, dava da açılamayacak. Buradan da anlıyoruz ki aslında devletimiz de tarafların önce kendi aralarında anlaşmalarından yana. Biliyoruz ki karşılıklı gönül rızasıyla atılan imzalar kadar güçlü başka bir sözleşme yoktur.”
SERTESER TEŞEKKÜR ETTİ
Panelin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Serteser, “Bugün birbirinden önemli sunumlarla arabuluculuk kavramının birçok yönü hakkında bilgilerimize tazeleyeceğiz. Bizleri yalnız bırakmayan Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve İl Protokolümüz’e, davetimizi geri çevirmeyerek bizleri onurlandıran Sayın Meclis Başkanımız ve TOBB Uyum Başkanımız Cemil Çiçek’e, bizlere her zaman destek olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’na, Sayın Arabuluculuk Daire Başkanımız’a, il dışından gelen değerli arabulucularımız Sayın Yakup Erikel ve Turgay Bilge’ye, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Ayşe Kılınç’a, personelimize ve katılımınız dolayısıyla siz değerli üyelerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
”BİLGİ ARTTIKÇA İLGİ DE ARTACAK”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önceki dönem Başkanlarından, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB Uyum Merkezi Başkanı Cemil Çiçek kürsüye geldi. Çiçek, “Bilgi yoksa ilgi de yoktur. Bilmediğiniz şeye ilgi duymazsınız. Arabuluculuk meselesi da yeni bir konu. Toplumun her kesiminin bu konuda bilgilenmesi gerekiyor. Bu nedenle bugünkü toplantı bir ilk, belki de en önemlisi. Temenni ederiz ki bu konuda bilgi sahibi olanlar çoğaldıkça ilgi daha fazla artacak. İçinde bulunduğumuz yargısal problemlerin önemli bir kısmını bu yolla çözmeye çalışacağız. Arabuluculuğun başka bir yönüne temas etmek istiyorum. Bir toplumda kişiler kişilerle, kişilerin devletlerle anlaşmazlıkları olabilir. Mühim olan bunun asgariye indirilmesi ve barış içerisinde çözülmesidir. Anlaşmazlıkların yargı ile çözülmesi gerekiyor. Ancak yargı süreci uzun ve sıkıntılı bir süreç. Meşakkatli bir yol. Mahkeme kararlarından en azından taraflardan birisi memnun olmaz. Bu memnuniyetsizlikler de toplumda başka sıkıntılara sebebiyet verebilir. Mahkeme yoluyla sorun çözmede tüm ülkelerde sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.
“BİRLİK VE BERABERLİĞE HİZMET EDER”
Bu coğrafyada yaşamak için birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Çiçek şöyle devam etti:
“Tahkim ve arabuluculuk çözümleri, aynen mahkeme sonuçlarını doğuran ve sayısız fayda sağlayan bir sistemdir. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki güneyimiz kaynıyor. Bugünden yarına çözme imkanı yok. Oradaki her gelişme en az oradakiler kadar Türkiye’yi ilgilendiriyor. Doğu’ya bakıyorsunuz; çok şükür önemli bir başarı elde edildi. Azerbaycan, Ermenistan itilafı… Daha işin başındayız. Orada ne kıyametler kopacak; orada nüfuz mücadelesi veren devletler büyük ölçüde..orası da öyle kaynıyor. Öyle yanıyor tutuşuyor. Kuzeyde Ukrayna- Rusya savaşının bizi ve bütün dünyayı ne kadar etkilediği belli. Batı’ya bakıyorsunuz Kosova iki güne bir gündem maddesi televizyonlara bakarsanız. Sırplar ile Arnavutlar arasında çekişme, orada da bir nüfus mücadelesi var. Buralarla kan, tarih, kültür bağlarımız var. Yunanistan’la olan durum belli. Demek ki etrafımızın her yönü büyük bir ateş çemberi ile karşı karşıya. Bir huzur ve sükun bölgesi olarak yol haritası olarak, sekinet coğrafyası olarak Türkiye var. Bizim bu coğrafyada varlığımızı sürdürmemiz geleceği temin altına almamız birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine bağlıdır. Birlik yoksa dirlik yok; dirlik yoksa birlik yoktur. Uyuşmazlık durumunda birlik ve dirlik yoktur. Milyonlarca dosya mahkeme kapılarında. Bu ne demektir? 85 milyonun önemli bir kısmı şu veya bu sebeple birbirleriyle çekişmeli. birbirleriyle kavgalı. Ama öbür taraftan da diyoruz ki; memleketin birliğine beraberliğine ihtiyaç var. Nasıl olacak bu iş bu temenni etmekle olmuyor bu lafın arkasını iyi doldurmak gerekiyor. İşte mahkemeler yoluyla itilafları çözmeye çalıştığımızda evet hukuken çözüyoruz. Çözülmüş görünüyor. Kafamıza yatsana yatmasa da. Ama acaba toplumsal dokudaki tahribat ortadan kalkıyor mu kalkmıyor mu diye baktığımızda mahkeme kararlarında en azından tarafların biri memnun değilse yine ciddi sosyal, siyasi başka türlü problemler var.
Ceza hukuku anlamında problemler var. Sadece alacak verecek işi oluyor canı sıkılan bıçağa, silaha sarılıyor kavga yapıyor. Yine adliye yoluyla bir başka istikamete evriliyoruz. Demek ki bu ülkede birliğin ve beraberliğin temini her türlü itilafın tarafların rızasıyla içinden gelerek uzlaşarak anlaşarak ve kucaklaşarak çözmüş olması Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine yapılacak en önemli katkıdır”
“MAHREMİYET İÇİN
ARABULUCULUK GEREKLİ”
Çiçek, arabuluculuk ile birlikte mahremiyetin de korunduğunu vurgulayarak “Mahkemeler yoluyla bunu teminde zorlanıyoruz. Sulh Mahkemesi’nde bile sulh sağlayamıyoruz. Aralarında menfaat çekişmesi olan taraflar, devletimizin nezaretinde bir çözüme varıyorlar; sonuç olarak el sıkışıp gidiyorlar. Biz muhafazakâr bir toplumuz. Aile değerlerimiz var. Mahremiyet gerektiren konularda kol kırılır yen içinde kalır anlayışı önemli. İtilaflar mahkemeye intikal ettiğinde mahrumiyet ortadan kalkıyor. Mahkemeler açık, isteyen girebiliyor. Arabuluculuk meselesinde ise ben kanunu söylemiyorum, işin felsefesini söylüyorum: Bu meselede hem iç barışı hem de dış barışı temin ederken mahremiyet ilkeleri de korunuyor. Teknik kısmı ayrı, işin felsefi kısmı ayrıdır. İş dünyası olarak bu ülkenin kalkınmasında en az siyasetçiler kadar sizlerin emeği, alınteri var. Sizlere de bu yönüyle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR 10 YILDA ÇOK GELİŞTİ”
Panelin protokol konuşmaları kısmı, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın hitabı ile sona erdi. Vali Yiğitbaşı, “Geçen yıl yine aynı gün ve Saygıdeğer Cemil Çiçek’in katılımlarıyla, teşrifleriyle Arabuluculuk Merkezi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamızın çatısı altında açılışını yapmıştık. Bugünde, ilk defa tahkim ve arabuluculuk üzerine bir panel gerçekleştiriliyor ve yine biz buna ev sahipliği yapıyoruz. Açıkçası Afyonkarahisar son 10 yılda özellikle, gerçekten istikrarlı, güçlü bir büyüme ve öncülük ettiği pek çok sektörle adından ülke çapında ve dünya çapında güçlü bir şekilde söz ettiriyor. Bizde bundan geldiğimiz 2 yıldan itibaren Ticaret ve Sanayi Odamızla, Vekillerimizle, Belediye Başkanımızla ve pek çok kurumumuzla birlikte katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ancak böyle pek çok konuda biz, hem işin teorisiyle, hem de felsefesiyle öncülük etmeye her zaman hazırız. Hem ülkemizin mevzuatla alakalı konularda yeni anayasayla ilgili buradan söyleyebilirim, hem de kendi şehrimizin dinamikleriyle ilgili ülkemize de katabileceğimiz başka alanlarla ilgili öncülük ve liderlikle ilgili biz burada hazırız. Kurumlarımızla gayet uyumlu şekilde bu çalışmayı yapabiliriz. Bugün hem Baromuzun, hem Ticaret ve Sanayi Odamızın, TOBB Uyum Merkezimizin, Cumhuriyet Başsavcılığımızın çalışmasıyla kurumlararası bir işbirliğini burada göreceğiz. İnşallah 3 oturumdan oluşan bu paneller yazıya dökülerek yayınlanır; Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri’ne de fayda sağlar diye düşünüyorum” dedi.
BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ SUNUMLAR
Konuşmaların ardından panele geçildi. İlk oturumda Av. Arb. Yakup Erikelmoderatörlüğünde Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Çağdaş Özer Gönümüze Değin Türkiye’deki Arabuluculuk Gelişmeleri, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel Arabuluculuk ve Tahkimin Güncel Gelişmeleri ve TOBB Uyumun İşleyişi konularında sunumlar gerçekleştirdi.
İkinci oturumda ise Arb. M. Turgay Bilge moderatörlüğünde Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kılınç Ticari Davalarda Dava Şartı Arabuluculuk, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin Yasallaşma Sürecinde Arabuluculuk konularında sunumlar gerçekleştirdi.
Panelin son bölümünde ise Afyonkarahisar Baro Başkanı Av.Turgay Şahin moderatörlüğünde Av. Arb. Yakup Erikel ve Arb. Turgay Bilge soruları yanıtladı.
ÇİÇEK’TEN MAKAM ZİYARETİ
Öte yandan, panel öncesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önceki dönem Başkanlarından, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB Uyum Merkezi Başkanı Cemil Çiçek, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda makam ziyareti gerçekleştirdi. Çiçek ve panel katılımcılarına hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi.
“UYUM VE İŞBİRLİĞİ ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR”
Vali Yiğitbaşı, konuşmasında şu vurguları yaptı:
“Bu anlamda kurum ve kuruluşlarımızla çalışkan ve idealist bir biçimde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Diliyorum bu panelde güçlü güzel bir adım olur. Bu hukuki süreçlerde yığılmanın ve yoğunlaşmanın önünü almak için, hem zamandan tasarruf hem insanların emekleriyle ilgili hukuki süreçlerdeki yoğunlaşmayla ilgili bir katkısı olur. Arabuluculuk uygulamalarının daha da bilinilir olmasına başkanımızla konuşup biraz daha fazla gündem de tutmamız lazım. Dolayısıyla biz bunu gündeme getirilmesi noktasında, uygulama noktasındaki eksikliklerde de elimizden geldiğince Afyon özelinde pilot çalışmalarla ya da Türkiye çapında genele şamil olabilecek uygulamalarda örnekler ve tedbirler önerme konularında her zaman için inşallah elimizden gelen katkıyı sağlayacağımızı ben buradan tekrar ifade etmek istiyorum. Kurumlarımıza, böyle bir çalışma yaptıkları için hem bize ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamıza, hem Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı ve Baromuza, hem TOBB Uyum Merkezimize, Saygıdeğer Başkanımıza teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ın hem festivaller ve zaferler şehri olmasının yanı sıra bir de Türkiye’deki uyum, işbirliği ve barışın da tesisi noktasındaki öncü rolünü de tekrar vurgulamış oluruz.”