'Birlik ve şeffaflık' mesajlı başlangıç

Afyonkarahisar Belediye Meclisi 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi ardından ilk toplantısını dün öğleden sonra gerçekleştirdi.'5 YILDA ALINACAK KARARLAR HAYIRLAR GETİRSİN'Toplantı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in Başkanlığında meclisin en genç iki üyesi olan Yasin Beşkardeşler ve Hulusi Ceylan'ın geçici katip üyeliği ile oluşturuldu. Mehmet Zeybek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucu seçilen Belediye Meclis [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Meclisi 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi ardından ilk toplantısını dün öğleden sonra gerçekleştirdi.
“5 YILDA ALINACAK KARARLAR HAYIRLAR GETİRSİN”
Toplantı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Başkanlığında meclisin en genç iki üyesi olan Yasin Beşkardeşler ve Hulusi Ceylan’ın geçici katip üyeliği ile oluşturuldu. Mehmet Zeybek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucu seçilen Belediye Meclis Üyelerinin, Belediye çalışanlarının Afyonkarahisar ve Türkiye için hayırlı çalışmalar ortaya koymasını diledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından devam eden toplantıda konuşan Zeybek, “31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi neticesinde halkımız şahsımıza Belediye Başkanlığını, Meclis Üyelerimize de bu göreve tevdi etmiş bulunmaktadır. Seçime katılıp seçilen İl Genel Meclisi Üyelerine, Belediye Meclis Üyelerine, muhtarlara hayırlı hizmetler, üstün başarılar diliyorum. Önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde alınacak olan kararların ilimize, hemşehrilerimize hayırlar getirmesini, bugüne kadar ilimizin gelişmesi ve kalkınması için görev alan tüm Bakanlara, Milletvekillerine, Belediye Başkanlarına, İl Genel Meclisi Başkanı ve Üyelerine Belediye Meclis Üyelerine, Muhtarlara ve bürokratlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Hayatta olanlara aileleriyle huzurlu bir yaşam, ahirete intikal edenlere de Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.
“ÇALIŞMA PRENSİBİ ŞEFFAF BELEDİYECİLİK”
31 Mart tarihinde göreve seçilen meclis üyelerinin tümünün Afyonkarahisar sevdalısı olduğunu söyleyen Zeybek, “Biliyorum ki buradaki tüm Meclis Üyelerimiz aynı oranda Afyonkarahisar sevdalısı. Tek gayemiz var. Parti ayrımı gözetmeksizin güzel Afyonumuza nasıl hizmet ederizdir. Tek düşüncemiz, tek gayemiz budur. İnşallah yeni dönemde el ele vererek, gönül birliği yaparak Afyonumuzu bir adım ileriye daha nasıl götürmenin hesap ve çalışması içerisinde olacağız. Yaptığımız çalışmaların tamamını şeffaf bir Belediyecilik anlayışıyla sürdüreceğiz. Belediye Meclis Üyelerimizin, yapılan ihalelerle, çalışmalarla her türlü bilgi ve belgeye rahatlıkla ulaşabilecekleri bir Belediye çalışmamız olacak. Bu vesile ile yeni dönemin ortak akılla idare edeceğimiz, Gönül Belediyeciliği ile inşa edeceğimiz bir dönem olmasını diliyorum. Rabbim hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin.” diye konuştu.
BAŞKAN VEKİLİ VE KATİP ÜYELER SEÇİLDİ
Toplantı bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin okunup oylamaya sunulmasıyla devam etti. Tutanak özeti oybirliği ile kabul edildi. İlk olarak Meclisin birinci ve ikinci Başkan Vekillikleri ile Meclis Divan Katipliğine iki asil iki yedek üyenin seçimi yapıldı. Meclis 1. Başkan Vekili olarak Murat Öner, 2. Başkan Vekili olarak Ali Ertan Ercan seçildiler. Meclis Divan Katip Asil Üyeliklerine Yasin Beşkardeş ve Elif Süzme seçildi. Divan Katip Yedek Üyeliklerine ise; Hulusi Ceylan ile Saliha Kılıçarslan seçildi.
DAİMİ ENCÜMEN ÜYELERİ
GİZLİ OYLA SEÇİLDİ
Daimi Encümen Üyeliklerine gizli oyla seçilen üç üye seçimi için AK Parti, MHP ve CHP’li üyelerden birer kişi tasnifte yer aldı. Gizli oylama sonucu Süleyman Karakuş, Bahattin Savrukoğlu ve Mustafa Oğuz Daimi Encümen Üyeliğine seçildi. Plan Bütçe Komisyon Üyeliklerine; Semai Kaya, Fatih Şapçı, Şükrü Tunçbilek, İrfan Özsandık, Bekir Lafçı seçildi. Bayındırlık ve İmar Komisyon Üyeliklerine; Fatma Gamze Kılıç, Mustafa Albay, Hasan Hüseyin Karacak, Abdullah Hocaoğlu, Hüseyin Hüsnü Taşer seçildi. Trafik Komisyon üyeliklerinde; Ercan İşlek, Hüseyin Koca, Hakan Çilkaya, Kadir Delikanlı, Ahmet Hastürk görev alacak.
FAALİYET RAPORU
OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2018 yılı Faaliyet Raporunun görüşüleceği sırada Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yerini Meclis 1. Başkan Vekili Murat Öner’e devretti. Faaliyet raporu 21 Belediye Meclis Üyesinin kabul oyu doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edildi.
İYİ Parti Meclis Üyesi İrfan Özsandık söz alarak 2018 yılında yeni göreve seçilen Meclis Üyelerinin görev almadığı için faaliyetlere katkı sunmadıklarını söyledi. Özsandık, “Acaba önceki meclis üyeleri son oturumda bu faaliyet raporunu onaylayamaz mıydı? Bunu kafama takıldığı için soruyor, eleştirmiyorum. Faaliyet raporunu okuduk inceledik. Raporda 2017 yılı itibariyle Sayıştay raporunda yaklaşık 35 maddelik eleştirileri var. Bu eleştiriler dikkate alınacak mı? Bu rapor tamamen dört dörtlük bir rapor olsa dahi, ki olduğuna inanıyorum ama özünde bilanço bu raporu çok farklı şekillere sokabilir. O yüzden 31 Mart bilançosunu görerek bu faaliyet raporuna olur verilmesini teklife sunuyorum. Gözümüze takılan hususların açıklanması uygunsa talep ediyorum.” şeklinde konuştu.
“BU RAKAMLAR BELEDİYE
KASASINA GİRSİN”
Afyonkarahisar genelinde 5 bin 722 tane işyerinin açılış ruhsatı olmadığını bu durumun Sayıştay raporuyla sabit olduğunu söyleyen Özsandık şöyle konuştu:
“Bunun tekrar denetime tabi tutularak, bu işyerlerine ruhsat verilerek belli bir kaynak sağlanabilir. İlan reklam gelirleri tahakkuk ettirilmemiş. 19 milyon TL’lik su geliri tahsil edilmiş bunun 13 milyon TL’si tahsil edilmiş, 6 milyon TL takipli alacaklarda bekliyor. Bu 6 milyon TL ve diğer rakamlar büyük rakamlardır. Bunların Belediyemiz kasasına girmesi için eleştirmiyor bilgi veriyorum. Raporda hizmet giderlerinin alt hesapları açıklanmamıştır. Sadece mal ve hizmet giderleri belirtilmiştir. 95-108 milyon TL arasında hizmet gideri gözüküyor. Bu hizmet giderlerinin dökümünü bundan sonraki oturumda alt hesapların açıklanması şeklinde bize sunulursa meclisin bilgilendirilmesi açısından yararlı olur diye düşünüyorum.”  
CHP Meclis Üyesi H. Hüsnü Taşer, “Faaliyet raporunun 21 oyla kabul edildiği tutanaklara geçsin” talebi üzerine Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, toplantının tutanak altına alındığını dile getirdi. Öte yandan Mustafa Albay, Mehmet Soner ve Mustafa Karcı’nın imzasını taşıyan Denetim Komisyon Raporu hakkında meclis üyelerine bilgi verildi.
BİRLİK ÜYELERİ DE SEÇİLDİ
Afyonkarahisar Belediyesi’nin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği Meclisinde Afyonkarahisar Belediyesini F. Gamze Kılıç asil üye olarak temsil edecek. Yedek üyeliğe Mustafa Albay seçildi. Belediye’nin üye olduğu Çevre Hizmetleri Birliğinde Belediye’yi asil üye olarak; Murat Öner, Hulusi Ceylan, Ali Ertan Ercan seçildi. Yedek üyeliklere de Süleyman Karakuş, Hasan Çilkaya, Bahattin Savrukoğlu seçildi. Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliği’nde Belediye’yi temsilen; Ercan İşlek, Yasin Beşkardeş, Hüseyin Koca, Mustafa Oğuz, Fatih Şapcı asil üyeliklere seçildi. Yedek üyeliklere; Semai Kaya, H. Hüseyin Karacak, Mustafa Albay, Süleyman Karakuş ve Şükrü Tunçbilek seçildi. Jeotermal Kaynaklı Belediye Birliği asil üyeliklerine; Şükrü Tunçbilek, H. Hüseyin Karacak, yedek üyeliğe Fatih Şapçı seçildi. Ömer-Gecek Termal Turizm Altyapı Hizmet Birliği dört asil üyeliklerine; H. Hüseyin Karacak, Yasin Beşkardeşler, Şükrü Tunçbilek, Elif Süzme, yedek üyeliklere; Süleyman Karakuş ve Hakan Çilkaya seçildiler.  
HAKKI HUZUR ÜCRETİ ARTTIRILMADI
Belediye Meclis Üyeleri ve İhtisas Komisyonu üyelerine ödenecek Hakkı Huzur ücretinin eski ücretin devamı şeklinde oybirliği ile karara bağlandı. En fazla 170 TL’ye çıkabileceği öğrenilen ücret eskisi gibi Meclis ve komisyon üyeleri 95 TL brüt, 80 TL net şeklinde alacak. Önceki dönemlerde olduğu gibi Belediye Meclisi’nin tatil yapmadan çalışmasına oybirliği ile karar verilirken meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlarla kayda alınması teklifi de kabul edildi.
SATIŞ KOMİSYONUNDA
BELEDİYE’Yİ ÖNER TEMSİL EDECEK
Kocatepe ve Tınaztepe Vergi Dairesi Müdürlükleri tarafından yapılacak gayrimenkul satışlarıyla ilgili Gayrimenkul Satış Komisyonunda Belediyeyi temsilen 2019-2020 yıllarında Meclis Üyesi Murat Öner görev alacak. 2017-2018 yılları su ve kanalizasyon harcamalarına katılım paylarının 2019 yılından geçerli olmak üzere 2 yılda 4 eşit taksitte emlak vergisi ödeme günlerinde tahsil edilmesi hakkında teklif oy birliği ile kabul edildi. Belediye ile yetkili memur sendikası olan Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Bem Bir-Sen Sendikası ile görüşme yapmasına, Sosyal Denge Sözleşmesi metni imzalaması için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi.
EĞİTİM YARDIMI SÜRECEK
Belediye sınırları ve mücavir alanı içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi öğrencilere 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde verilecek eğitim yardımının eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam etmesi oy birliği ile kabul edildi. Belediyenin her yıl Mayıs ayı içerisinde geleneksel olarak düzenlenen Uçurtma Şenliği düzenlenmesine, dereceye giren yarışmacılara ödül verilmesi hakkında teklif kabul edildi. Yarışmada dereceye girecek olan yarışmacılara verilecek para ödülü toplamı bin 350 TL olarak açıklandı. Trafik Komisyonu Raporları Trafik Komisyonu’na rapor hazırlanması için gönderildi. Gelecek toplantı 2 Mayıs Perşembe akşamı saat 18:30’da başlayacak.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme