• Haberler
  • Genel
  • Birlik ve beraberlik korunursa milleti kimse yıkamaz

Birlik ve beraberlik korunursa milleti kimse yıkamaz

19 Eylül Gaziler Günü yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar'da bir dizi törenlerle kutlandı. İlk tören Kocatepe Parkı Atatürk Anıtında yapıldı. Törende yaptığı konuşmada şehit torunu olduğunu vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, dedesinin Çanakkale Savaşı’nda şehit düştüğünü söyledi. Balkanlıoğlu, birlik ve beraberliğin korunup, şehit gazi olmaktan kaçınmayan insanların var oldukları sürece Türk Milletini hiç kimsenin yıkamayacağı mesajını [&hellip]

Birlik ve beraberlik korunursa milleti kimse yıkamaz

19 Eylül Gaziler Günü yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da bir dizi törenlerle kutlandı. İlk tören Kocatepe Parkı Atatürk Anıtında yapıldı.

Törende yaptığı konuşmada şehit torunu olduğunu vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, dedesinin Çanakkale Savaşı’nda şehit düştüğünü söyledi. Balkanlıoğlu, birlik ve beraberliğin korunup, şehit gazi olmaktan kaçınmayan insanların var oldukları sürece Türk Milletini hiç kimsenin yıkamayacağı mesajını verdi.

Kocatepe Parkı Atatürk Anıtına, Türkiye Harp Malulleri Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını Dernek Şube Başkanı Gazi İsmail Kumartaşlı yaptı.
GAZİLİK BÜYÜK BİR ONUR
Türkiye Harp Malulleri Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, gazilik ünvanının devlet tarafından verildiğini 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM’nin kararı ile vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı verildiğini belirtti. Yurdunu canından yüce bilen Türk Milletini güçlü kılan bağımsızlık, birlik ve beraberlik ruhunun, başı her zaman dik tutmayı, onurlu bir yaşam sürmeyi sağladığına değinen Kumartaşlı; “Yokluklara, olanaksızlıklara karşın, büyük fedakarlıkla bağımsızlığını ve topraklarını savunan milletimiz, kazanılan büyük zaferin ardından, yurtta ve dünyada barış ilkesinden taviz vermeden medeniyet yolunda ilerlemiştir. Dün Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kore’de Kıbrıs’ta, vatanın müdafaası ve dünya barışı için şehitlik mertebesine ulaşan ve gazi olarak dönen kahramanlarımız bugün ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmak için fırsat arayan düşmanlara karşı mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadelede birçok vatan evladı şehit olurken, birçok evladımız da gazilik onurunu yaşamaktadır. Çünkü onlar; vatanı, milleti, bayrağı ve tüm kutsal değerleri için şehitlik ve gazilik onuruna kavuşmayı mukaddes bir değer olarak görmektedirler.” dedi.
GAZİLERE SAHİP ÇIKILMASI
ATA’NIN DA VASİYETİ
Gazilerin bulunduğu mertebeyi yüceltmek, gazi olarak verdikleri hayat mücadelesinde devlet ve millet olarak bu kahramanlarımıza sahip çıkmanın hem yüce önder Gazi Mustafa Atatürk’ün bir vasiyeti, hemde Türk Milletinin tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesi olduğunu kaydeden Kumartaşlı; “Ama görüyoruz ve yaşıyoruz ki bu güzel duygu ve düşünceleri sadece bu gün gibi önemli bazı günlerde yaşıyoruz. Mevcut kanunlar, yönergeler, yönetmelikler olmasına rağmen gaziler olarak halk arasında, çalıştığımız resmi kurumlarda hak ettiğimiz saygı ve itibarı göremiyoruz. Gazilerimizin çalıştıkları iş yerlerinde, resmi kurumlarda gazilik onurunu rencide edici, sağlık durumlarını göz ardı eden görevler verilerek ‘işçisin, hizmetlisin, yapmak zorundasın.’ gibi tutumlara karşılaşmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, canlarını hiçe sayarak bu aziz vatanı ve milleti koruyan Bingöl’de, Hakkari’de, Şırnak’ta, Diyarbakır’da ülkemin her yerinde terörle mücadele sonucu şehit olan şehitlerimizi, yakın bir tarihte ilimizde üzücü bir kaza sonrası şehit olan 25 şehidimizi, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum Hayatta olan tüm gazilerimize Allah’tan şifalar diliyorum.” diye konuştu.
AFYON ÇOK ŞEYİ SÖYLÜYOR
Vali İrfan Balkanlıoğlu törenin son konuşmasını yaptı. Balkanlıoğlu, 19 Eylül 1921 tarinde Atatürk’ün TBMM tarafından gazilik ünvanıyla şereflendirilmesiyle 19 Eylül’ün Gaziler Günü olarak kabul edildiğini hatırlattı. Atatürk’ün kendi sözleri arasında da en büyük ünvanın gazilik ünvanı olduğunu, bu ünvanı “TSK adına yüce Türk Milleti adına alıyorum.” sözleriyle duygularını özetlediğini belirten Vali Balkanlıoğlu; “Memleketi bulunduğumuz güzel coğrafyayı yurt edinmek burda barınmak oldukça zor. Stratejik bir bölgedeyiz bütün dünya uluslarının gözü bizde. Afyonkarahisar cumhuriyetini kazanıldığı ve kurulduğu topraklardır. Binlerce şehitimizin yattığı yurdumuzun aziz köşesi bize çok şey söylüyor. Şehitlikleri gezdiğimiz zaman şehitlerimiz arasında bir çok vilayetten şehitlerimiz koyun koyuna yan yana yatıyor. Hatta şimdi misaki milli sınırlarımız dışında kalan Halep’ten Şam’dan Selanik’ten şehitlerimiz var. Tabi Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Edirne’den de. Şehitlerimiz de koyun koyuna yatıyor. Onuda göz ardı etmememiz lazım.” dedi.
BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLUNMALI
“Bize ne oldu da bu fitnenin fesadın ortasına düştük. Hala kanayan bir yara canımızı yakmaya milletimizi üzüntüye boğmaya devam ediyor.” diyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, olaya bakıldığında sadece 3-5 terör örgütü mensubu ile değil yedi düvelle çarpışıldığı anlamının çıktığına dikkat çekti. Terörsitlerin aldığı eğitim, kullandıkları silahlar, taktiler, teorik bilgilerin kendi başlarına yapabilecekleri şeyler olmadığına değinen Balkanlıoğlu; “Millet olarak aklımızı başımıza almalıyız. Hangi görüşten, hangi siyasi kökenden görüşten olarsak olalım sahip olduğumuz bu cennet vatanı elimizden almak isteyen parçalamak isteyenlere karşı birlik ve beraberlik içinde olmak durumundayız. Çünkü sonuçta son sığındığımız bu vatan toprağı bir şekilde Allah korusun parçalanır bölünürse başka gidecek yerimizde yok. Zaten ilk kışkırtılan Yunan’ın buralara kadar gelmesi, kışkırtan ülkeler dönemin emperyalist ülkeleri başta İngiltere olmak üzere Türkleri bu cennet vatanından çıkarmak amaçlarıydı.” diye konuştu.
“ÖZ BE ÖZ ŞEHİT TORUNUYUM”
Kurtuluş Savaşı sırasında 7 yılda aşılamaz denilen siperlerin darma dağın edildiğini, Çanakkale’de o günün süper güçlerinin akşam yemeğini İstanbul’da yeriz diyen insanların sayıca yüz binin üzerinde kayıp verip, onurlarını da kaybederek geri döndüklerini ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “O günün koşulları bugünden çok daha zordu. Bizim içimize fitne fesat girmediği sürece birlik beraberliğimizi muhafaza edip bu duygularımızı canlı tuttuğumuz sürece hiçbir güç bizi asla yıkamayacaktır. Acılarımız büyük milletçe bıçak kemiğe dayandı. Bu millet her türlü zorluğun üstesinden gelecektir. Bu kudrete sahiptir. Herkesin ailesinde şehit ve gazi bulunur. Bende öz be öz şehit torunuyum. Dedem Çanakkale’de şehit olmuş. Şehitlerimiz Yemen’de türkülere konu olmuş. Süveyş kanalında Trablusgarp Balkan savaşları bunlarla sayısız çarpışmalar olmuş. Binlerce şehit gazi vermişiz. Şehitliği arzu eden şehit olmaktan, gazi olmaktan kaçınmayan insanlarımız olduğu sürece bu memleketi hiç kimse yıkamaz. Bu münasebetle Gaziler Gününü kutluyor, tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” Törene; Vali İrfan Balkanlıoğlu, İkmal ve Garnizon Komutanı İkmal Albay İsmet Gökhan Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, PMYO Müdürü Müjdat Karagöz, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme