• Haberler
  • Genel
  • Birdane: Osmanlı Türkçesi kime ne kaybettirir?

Birdane: Osmanlı Türkçesi kime ne kaybettirir?

Türk Ocakları Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, İngilizce gibi toplumla alakası olmayan dillerin zorunlu ders olarak okutulurken Osmanlıca Türkçesi'nin ders olarak okutulmasının kimseye bir şey kaybettirmeyeceğini vurguladı Türk Ocakları Afyokarahisar Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, bir milletin geçmişini silip, hafızasını kaybettirme yollarından birisinin dilini yok etmek olduğunu belirtti.OSMANLI TÜRKÇESİ MEDENİYET MİRASI [&hellip]

Birdane: Osmanlı Türkçesi kime ne kaybettirir?

Türk Ocakları Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, İngilizce gibi toplumla alakası olmayan dillerin zorunlu ders olarak okutulurken Osmanlıca Türkçesi’nin ders olarak okutulmasının kimseye bir şey kaybettirmeyeceğini vurguladı

Türk Ocakları Afyokarahisar Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, bir milletin geçmişini silip, hafızasını kaybettirme yollarından birisinin dilini yok etmek olduğunu belirtti.
OSMANLI TÜRKÇESİ
MEDENİYET MİRASI
Türk Ocakları Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, zamanında bazı eksiklikler yapıldığını, bu konu üzerinde kutuplaşmanın saçma olup, bölücülük tuzaklarına düşülmemesi telkininde bulundu. Birdane; “Mekanı Cennet olası ecdadımıza küfretmek için ağzından sular akan soysuzlara ve aynı şekilde Cumhuriyetle hesaplaşma aracı görmek isteyenlere fırsat vermemeliyiz. İngilizce gibi bizimle alakası olmayan dillerin zorunlu bir ders olarak okutulurken Osmanlıca Türkçesinin ders olarak okutulması kime ne kaybettirir ki? Osmanlıca nihayetinde bu topraklarda ve bugün 30’u aşkın devletin topraklarında hüküm süren tarihin en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı Türk Devletinin dili olan Türkçedir. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış edebi eserler, kitabeler ve vesikalar bizim medeniyet mirasımızdır.” dedi.
ALT YAPI ÇOK ÖNEMLİ
Türk tarihinde, eser türlerine göre sade ve basit Türkçe’den Arapça-Farsça sözcüklerin yoğunlaştığı edebî metinlere uzanan geniş bir yelpaze olduğunu belirten Birdane; “Biz eğer Osmanlı dönemi Türkçesi öğreteceksek işimiz basit değildir; zor hem de çok zordur. Uygulama aşamasına geldiğinde bir dizi zorluk ve mesele ortaya çıkabilir. Fakültelerde bile tarih veya Türk dili edebiyatında kaç kişi doğru dürüst Osmanlıca okuyabiliyor veya okuyabilenlerin sayısı yeterli mi ders verebilsin? Bugün kullandığımız dilimize bile sahip çıkamıyoruz. Başta yazılı ve görsel medya olmak üzere sokaklarda, caddelerde ve dükkanlarda her yer uydurukça veya yabancı kelimeler kullanılıyor. Alt yapı çok önemli. Öncelikle sosyal bilimler alanında belli zaman okutulup plot uygulama yapsak daha iyi olmaz mı? En azından diğer lise türlerinde yeterli Osmanlı Türkçesi verecek öğretmenlerin yetişmesi içinde zaman kazanmış oluruz.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme