Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BİRAZ DURUN DA TEZ BİTİRELİM

Mehmet Şenkaya 12 Ağustos 2011 Cuma 03:00:00
  Bitirilmesi, yetişmesi gereken bir işe başlayan gençler, kendilerine verilen görevi haklı olarak bir an önce tamamlamak gayreti içinde olduklarından acele eder. Ama her defasında yapılan hata yüzünden; eksiklerini telafi etmek için tekrar başa dönerek zaman kaybına sebep olurlar. Başlarında çalışan (ermiş) tecrübeli bir kişinin “Biraz durun da tez bitirelim” sözü gençlerin garibine gider. Acelecilik üzerine söylenmiş çok güzel sözler vardır: “Acele işe şeytan karışır.”, “Acele yürüyen yolda kalır.”, “Çok sürat felakettir.” , “Acele eden ecele gider.”,“Tiz reftar olanın, payine damen dolaşır: Acele yürüyenin etekleri ayağına dolaşır.” , “Düşüne düşüne görmeli işi, sonra pişman olmamalı kişi” vb.
“Yapacağın bir saatlik işin ilk 15 dakikasını; o iş hakkında düşünmelisin.”
Hz. Peygamber’i büyük bir muhabbetle sevmiş, onun sünnetine uygun olarak yaşamış ve manevî yüce mertebelere erişmiş Ebu Hureyre (R.A.) ne diyor: Hiçbir işinizde acele etmeyin. Çünkü; acele şeytan işidir. Yalnız şu 5 şeyde acele edin:
1. Evinize gelen misafirin karnını doyurmakta . 2. Bir günah işledinizse, tövbe etmekte.3. Vakti gelen namazı kılmakta, 4. Evlenme yaşı gelen kızınız ve oğlunuzu evlendirmekte.
5. Cenazeyi defnetmekte acele edin.
Resulullah (sav) buyudular ki: “Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icabet olunur.”
Teravih namazı kılmak için birkaç cami ziyaret ettim. Şu mübarek günde ne güzel, halkımız istifade için gür uf gür uf camilere koşuyor. Bazılarında yapılan ibadetin biraz eksik kaldığını; dualar okunmadan tekbir alındığını gördüm. “Allah noksanıyla kabul etsin” deriz. Ama: Makbul olan; ibadetin huşu içerisinde yapılması, namazın Tadil-i erkan üzere kılınmasıdır.
Merkezi ezan, hoparlörle her yerden duyuluyor, aceleden; bazı camilerde rahat sünnet kılınamıyor. Şadırvanda abdest alan ya da abdestini tazelemek isteyen kişi cemaatle kılınan farz namazına zor yetişiyor.
Bazı kardeşlerimizin namaza yetişmek için; camiye girerken, terlik ya da ayakkabılarını yapılan özel raflara koymak yerine; alelacele rasgele eşikte bırakmaları hiç şık olmuyor. Yer işgal ediyor. Adam bile bile üstüne basmak istemiyor. Çok kötü bir manzara arz edip görüntü kirliliğine sebep oluyor. Eşikten atlayamıyor. Mümini sıkıntıya sokuyor.
Müslüman temizdir. Nizama intizama önem verir. Başkalarını zor durumda bırakmaz.
Kimsenin malına canına zarar vermek istemez.
İmam efendilerin bazıları çok hızlı, sünneti hemen cemaatten önce bitiriyor, cemaatın çoğunluğu beklenmeden farza duruluyor.
Eskiden ezan minareye çıkılarak okunur. Müezzin efendi aşağı ininceye kadar belirli bir zaman kazanılır. Ayrıca; üç ihlasla gamet getirilerek namaza kalkılır, imamla farz namaza başlanırdı. Yine böyle eskisi gibi olsun. Demek istemiyorum. İcazet vermek benim haddim değil. Demem o ki; Yaşlıları, özürlüleri, rahatsızlık çekenleri düşünüp, bunlara biraz zaman tanımak. Meşhur sözdür:“Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder.”
Dinimizde kolaylıklar var. Namaza yetişemeyen rekatını tamamlar. Ama; Teravihte;otururken Salli-Barik ya da konut duaları hızlı kılmadan dolayı yetiştirilemiyorsa; Allah noksanıyla kabul etsin mi diyeceğiz.?
Çoğu camide süren alışkanlık; namaz sonu tespihin Sayısı noksan-fazla bilmeden başkasına atılması. Tam teleffuz edilmeden hızlı çekilmesi.
Acele ve telaşla yapılan işler genellikle yanlış sonuçlar doğurur; kişiyi pişmanlığın içine iter. Allah korusun, büyük hatalar yaşanabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER