Bir Partimiz Daha Oldu. Yusuf Halaçoğlu Kutlu Parti’yi Kurdu
Yusuf Halaçoğlu, 24 Haziran 2018’de seçimlerin ardından parti yönetimiyle düştüğü fikir ayrılıkları nedeniyle İYİ Parti’den istifa etmişti. Halaçoğlu, bugün Türk siyasi hayatında ”Kutlu Parti” adıyla yer alacak partinin kuruluş başvurusunu İçişleri Bakanlığı’na yaptı.
Başvuru sonrası açıklama yapan Halaçoğlu, partisine geniş bir katılımın olduğunu dile getirdi. Halaçoğlu, şunları söyledi:
”Direkt iktidara yönelik olarak bu parti kurulmuştur. Benim dışımda, daha önce siyasete girmemiş, eski milletvekilleri yok. Partimiz, sağ sol merkez gibi mefhumların hepsini bir kenara atmış durumdadır. Hiçbirini kabul etmiyoruz. Sağcılığı, solculuğu, merkez gibi, Batının empoze ettiği kavramların hiçbirisini benimsemiyoruz. Doğrudan doğruya kendimiz vatansever olarak, tıpkı Atatürk gibi, Atatürk’ün milli mücadeleye girişinde sağ sol merkez gibi bir biliyorsunuz anlayış yoktu. Doğrudan doğruya vatansever olarak çıkmıştı ve ülkeden düşmanı atmak üzere çıkmıştı. Biz de diyoruz ki Türkiye’yi düze çıkaracak bir anlayışla bütün vatanseverleri inancına, soyuna sopuna bakmadan bu vatanı gerçekten seviyorsa, bu millete gerçekten fedakarca davranış içerisindeyse herkesin başımızın üstünde yeri vardır diyoruz. Hedef olarak ne bir muhalefet partisini, ne iktidar partisini almadık. Bütün Türk milletine sesleniyoruz ve doğrudan doğruya iktidar olma hedefiyle yola çıktık. Herhangi bir şekilde yurt dışından herhangi bir yere sırtımızı dayamış değiliz. Onu özellikle belirtmek istiyorum. Yurt içinden herhangi bir yere yine sırtımızı dayamış bir parti olarak görmeyeceksiniz. Bütün davranışlarımızı, her şeyimizi ne kadar, nereden para geldiği, nereye harcadıklarımızı bile göreceksiniz”
Partilere doğrudan devlet desteği yapılmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Halaçoğlu, partilerin kendi imkanlarıyla seçime girmelerini aksi takdirde adaletsizliğin yaşandığını belirtti.
“HİÇBİR MUHALEFET PARTİSİYLE MUHATAP OLMAYIZ”
İYİ Parti’de, Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından yaşanan tartışmalara ilişkin şunları söyledi:
”Bizi onların iç işleri hiç ilgilendirmiyor. Biz doğrudan doğruya kendi partimize bakıyoruz. Tekrar ediyorum hiçbir muhalefet partisiyle muhatap olmayız. Yani biz muhalefete muhalefet yapacak bir parti olarak çıkmıyoruz. Hedefimiz iktidarın yanlışlarını ortaya koyarken, doğru yapıyorsa doğrularını da söyleriz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Biz ağız dalaşına da girmeyiz kimseyle ama eğer hükümet yanlış bir iş yapıyorsa ‘Bununla bu şekliyle yapamazsınız, yanlış olur, bunun çözümü şudur’ diyecek kadar da bu konuda samimiyiz. Eğer bizim ortaya koyduğumuz bizim programımızda yer alan bu konuyu uygularsa hükümet ülke için faydalı olacaksa helali hoş olsun. Yani hiçbir zaman bunu uygulayacak, bizden çalacaklar gibi derdimiz yok”
YUSUF HALAÇOĞLU KİMDİR
Yusuf Halaçoğlu, 10 Mayıs 1949 tarihinde Adana’nın Kozan ilçesinde dünyaya geldi.
1967 senesinde liseyi bitiren Yusuf Halaçoğlu 1971 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden Fırka-i İslâhiye ve Kozan isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu.
1974 senesinde, mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi’nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü asistanı olan Yusuf Halaçoğlu, 1978’de XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda İskân Siyaseti adlı doktora tezi ile doktor oldu.
1982’de yardımcı doçentliğe, Nisan 1983’te ise Osmanlı İmparatorluğu’nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldikten sonra Yusuf Halaçoğlu, 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle Elâzığ’da Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yaptı.
Yusuf Halaçoğlu, 1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığına tayin edildi, 17 Aralık 1990’da ise genel müdür yardımcılığına getirilditen sonra, Osmanlı Arşivi’nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992’de istifa edip Marmara Üniversitesi’ndeki görevine döndü ve 26 Ağustos 1992 tarihinde rektör yardımcısı oldu.
23 Ekim 1992’de rektör vekili ve Kasım 1992’de tekrar rektör yardımcılığında bulundu.
Yusuf Halaçoğlu, 21 Eylül 1993 tarihinde Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirildi. 23 Temmuz 2008’de, hâlen sürdürdüğü Gazi Üniversitesi’ndeki asli görevine iade edilmek üzere görevden alındı.
Halaçoğlu, 28 Ocak 2011’de Milliyetçi Hareket Partisi’ne katılıp Kayseri’den 1. sıra milletvekili adayı oldu ve 2011 Türkiye genel seçimleri sonrasında milletvekili seçildi.
2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında tekrar Kayseri milletvekili seçildi.
Yusuf Halaçoğlu, 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu başkanı, Milliyetçi Hareket Partisi’nin 24. ve 25. dönem Kayseri milletvekili ve TBMM MHP Grup Başkanvekili’dir.
MHP’den ayrıldıktan sonra İYİ Parti’ye geçen Halaçoğlu, partisinin TBMM Başkan adayı oldu. Halaçoğlu, 24 Haziran 2018’de seçimlerin ardından parti yönetimiyle düştüğü fikir ayrılıkları nedeniyle İYİ Parti’den istifa etti.