• Haberler
  • Genel
  • 'Bir mum yaktık, o ışık şimdi tüm Afyon'a yayıldı'

'Bir mum yaktık, o ışık şimdi tüm Afyon'a yayıldı'

Afyonkarahisar'a karateyi getiren Akkurt Karate-Do İhtisas Spor Kulübü Başkanı İbrahim Akkurt, karateyi her yönüyle masaya yatırdı. Karatenin karşı tarafa zarar vermek amacıyla yapılmadığını söyleyen Akkurt, çocukların beyinsel gelişiminde karatenin önemini anlattı Afyonkarahisar'da karate sporunun öncüsü olan İbrahim Akkurt'un hayatı tam bir romanlık. Karateye ilgisi çok genç yaşta başlayan Akkurt'un hayat hikayesini röportajımızdan önce aktaralım istedik [&hellip]

“Bir mum yaktık, o ışık şimdi tüm Afyon’a yayıldı”

Afyonkarahisar’a karateyi getiren Akkurt Karate-Do İhtisas Spor Kulübü Başkanı İbrahim Akkurt, karateyi her yönüyle masaya yatırdı. Karatenin karşı tarafa zarar vermek amacıyla yapılmadığını söyleyen Akkurt, çocukların beyinsel gelişiminde karatenin önemini anlattı

Afyonkarahisar’da karate sporunun öncüsü olan İbrahim Akkurt’un hayatı tam bir romanlık. Karateye ilgisi çok genç yaşta başlayan Akkurt’un hayat hikayesini röportajımızdan önce aktaralım istedik;
İbrahim Akkurt Afyonkarahisar 1962 doğumlu. Spor hayatına 1975 yılında judo ile başladı. 2 yıl, kahverengi kuşağa kadar judo çalıştı. O yıllarda Karate-Do henüz Anadolu’ya yayılmamıştı. İbrahim Akkurt 1978 yılında hocası merhum Ahmet Doğaner’in çıkarmış olduğu Karate-Do kitaplarının ulusal bir gazetede reklâmını gördü ve bu kitapları posta ile getirterek kitaplardan Karate-Do nün Kihon Temel tekniklerini ve Heian (Temel) Katalarını öğrendi. 1978 yılında da hocası Ahmet Doğaner ile tanışmak için İstanbul’a gitti. Hocasının o yıllarda Kasımpaşa semtinde bulunan spor salonunda Karate-Do eğitimi almaya başladı.
Bir süre bu şekilde Karate-Do eğitimi aldıktan sonra Afyonkarahisar’a geri döndü. Öğrenmiş olduğu teknikleri ve Kata’ları her gün evinde çalışarak refleks haline getirdi. 2 ay sonra tekrar İstanbul’a hocasının yanına gitti. Yine İstanbul’da, bir hafta kalarak yeni Katalar öğrendi ve Afyonkarahisar’a döndü. O yıllarda da maddi imkânsızlıklardan dolayı da öğrenim gördüğü salonun soyunma odalarında konakladı. İki buçuk yıl bu şekilde Karate-Do eğitimi gören İbrahim Akkurt, 10 Ekim 1980 tarihinde hocası Ahmet Doğaner’den Dojo Siyah Kuşak sertifikasını aldı.
Amacı Afyon’da karateyi başlatmaktı
Amacı Afyonkarahisar’da adı olup kendisi olmayan Karate-Do sporunu Afyonkarahisar gençliğinin hizmetine sunmaktı ve bunda da başarılı oldu. 15 Ekim 1980 tarihinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne Karate-Do çalıştırmak için müracaat etti.
İbrahim Akkurt 25 Ekim 1980 tarihinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Afyonkarahisar gençliğine Karate-Do eğitimi vermeye başladı.
Vatani görevini bitirip Afyonkarahisar’a döndükten kısa bir süre sonra Karate-Do Federasyonunun 21-24 Ekim 1984 tarihinde İstanbul Bağlarbaşı Spor salonunda açmış olduğu Karate-Do Antrenör kursuna katılarak resmi Antrenör belgesini aldı ve 30 Ekim 1984 tarihinde yeniden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde fahri Antrenör olarak Afyonkarahisar gençliğine Karate-Do eğitimi vermeye başladı.
Askerliğinden önce ve sonra olmak üzere dokuz yıl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde fahri Antrenör olarak ücret almadan Afyonkarahisar gençliğine Karate-Do eğitimi verdi. 20 Mart 1991 tarihinde özel Karate-Do spor salonunu açtı. 14 Haziran 1994 tarihinde de Akkurt Karate-Do İhtisas Spor Kulübünü kurdu.
Binlerce sporcu yüzlerce
şampiyon yetiştirdi
İbrahim Akkurt, Karate-Do İhtisas Spor Kulübü adı altında sporcular yetiştirmeye çalıştı. 1980 yılından bugüne kadar yüzlerce bölge, grup ve Türkiye şampi-yonu sporcular ve 3 başarılı Karate-Do antrenörü ve 12 Karate-Do Hakemi yetiştirdi. Akkurt, Hala karate öğretimine devam ediyor.

Bakmadan Geçme