Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir bahar yazısı – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 7 Mart 2013 Perşembe 02:00:00
  Bahar geliyor. Bakmayın siz ‘kar yağıyor’ denilmesine. Cemreler tek tek düştü, görmesek de duymasak da. Ağaçlar su ile buluşmaya başladı bile. Biraz geçsin, çimenler yeşerecek, toprak daha da bir kahverengileşecek.
Evlere bereket gelecek elbette. Sonra ateşlerin üzerinden atlayacağız, Ergenekon’dan çıkacağız. Afyonkarahisar’daysak Adine Pilavı yiyeceğiz.
Niye güler yüzünüz, düşündünüz mü güneşi gördüğünüzde? Hani Orhan Veli’nin “Beni bu güzel havalar mahvetti” sözlerine hak veresiniz gelir.
İlle de gezip tozmak değildir aklınızdaki. Kuşlar cıvıldasın, sular şırıldasın, alem canlansın, yeter size. Bir de yanınızda sevdiğiniz, sevdikleriniz varsa, değmeyin keyfinize.
Madem kar, şöyle bir geçerken uğramış…
Lapa lapa, şöyle dolana dolana yağan kar görmeyeceğiz bu yıl, varsın güneşi doya doya hissedelim olmaz mı? Isınsın bir tutam kömüre muhtaç olan da, kömür işletmesi olan da…
Eşit davranır güneş zira, hepinize, hepimize. İsterseniz, istediğiniz kadar yararlanırsınız. Bıkmaz, usanmaz güneş size doğmaktan.
***
Evvela fark etmek gerek hem baharı, hem güneşi. Bulutlarla aram pek olmadı şimdiye kadar.
Ve renginde beyaz da olsa, en çok siyah taşır bulut, hazinesinde. Siyah-beyaza ayrı ayrı saygımız, hatta yerine göre tutkumuz olsa da; gri bulutlarla mesafe koymak gerek aramıza.
Leylak yılı olacak 2013, Afyonkarahisar için. Baştan sona, koca bir şehir çiçeklere bürünecek, kızılçamlar, bademler, cevizler eşlik edecek leylaklara.
En güzeli aslında, bir demet papatya. Sarısı, beyazı, yeşili… Hepsi bir çiçekte birleşmiş, ne güzel.
Narince uzatır elini papatya. Yapraklarının fallara alet edilmesine aldırmadan, büyüklü-küçüklü güler yüzümüze. Gülmekten vazgeçmez, lâkin güzellğini görene daha bir özenir.
İpek gibidir her yaprağı papatyanın. Her beyazında ayrı bir asalet… Ancak papatya, sadece güzellikle sınırlı kalmaz.
Rahat bir nefes almanızı sağlar, içtenliğiyle.
***
Menekşeyi de ihmal etmemek lazım, çiçek bahsinde. Mor ağırlıklı ama beyazlıkları da seven başka bir narin çiçektir menekşe.
İlle de kokması şart değil bir çiçeğin. Baharın geldiğine işaret etsin yeter, muştulasın yenilenmeyi, doğanın tebessümünü.
Serçelere konak olur her yeşeren dal, baharın gelmesiyle. Muhtemeldir, hiç incelemedim, serçelerde de yuvayı dişi kuş mu yapar acaba?
İmkân olsa da her açan çiçekte, arının görevini nasıl yerine getirdiğini izleyebilsek. Disiplini, özveriyi, şikayet etmemeyi öğrenebilsek.
Nizamın muhteşemliğine hayran kalsak…
***
Elbette bahar gelince gönül gözlerimiz daha büyükçe açılır. Kışın kasvetinin omzumuza bıraktığı yük, birden hafifler. Canımız sıkılsa şöyle bir yürürüz, geçer sıkkınlığımız.
Lâflarız oradan, buradan yürürken. Bahar gelince, ne gam-keder kalır, ne yorgunluk, ne hüzün. Bereketlenir ayağını sürdüğü yer, baharın.
İlaçtır bir nevi bahar. Her derde deva, her karamsarlığın yegane umudu…
Farz-u muhal, bir gelecekle ilgili en güzel istifhamdır bahar…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER