Binali Yıldırım'ın hayali gerçek olsun

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın kuruluşunun 157'nci yıldönümü Afyonkarahisar'da kutlandı. Ankara-Afyonkarahisar Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın da temelinin atıldığı törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı trenle Ankara ve İzmir'in Afyon üzerinden birbirine bağlanacağını belirtti. Yıldırım, 'Bir hayal kuralım' diyerek başladığı sözünde, Afyonkarahisar'ın Hızlı Tren'den nasıl yararlanacağını anlattı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 157'nci yaşını [&hellip]

Binali Yıldırım’ın hayali gerçek olsun

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın kuruluşunun 157’nci yıldönümü Afyonkarahisar’da kutlandı. Ankara-Afyonkarahisar Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın da temelinin atıldığı törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı trenle Ankara ve İzmir’in Afyon üzerinden birbirine bağlanacağını belirtti. Yıldırım, “Bir hayal kuralım” diyerek başladığı sözünde, Afyonkarahisar’ın Hızlı Tren’den nasıl yararlanacağını anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 157’nci yaşını Afyonkarahisar’da kutladı. Ali Çetinkaya Gar’ın önündeki İstasyon Meydanı’nda düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Afyonkarahisar, Kütahya ve diğer illerin Milletvekilleri, İl Protokolü, her iki bakanlığın üst düzey yöneticileri katıldı. Törende, Afyonkarahisar-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın temeli atıldı.
“BİR HAYAL KURALIM…”
Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren’in Afyonkarahisar için büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Yıldırım, “Her şey hayal etmekle başlıyor. Şimdi bir hayal daha kuralım. Ankara’dan hızlı trene binen bir kişi Afyon’a 1,5 saatte gelecek alışverişini yapacak, termalde dinlenecek, ekmekli kadayıfını yiyecek hızlı trene binecek ve İzmir’e 2 saatte gidecek. Manisa’ya Uşak’a gidecek. Yani bir kişi Türkiye’nin birçok iliniz bir günde gezecek. Çok değil 5 yılda Türkiye’nin 15 vilayeti yani nüfusumuzun yarısını hızlı trenle buluşturmuş olacağız. Türkiye’nin zayıf iktidarlar ve koalisyonlar yüzünden yıllarının boşa geçmiş ve hizmetler bir başka bahara kalmıştır” dedi.
7 BİN 600
KİLOMETRE YENİLENDİ
Demiryollarını geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
“Yıl 2003… Demiryollarının halini gördük. Başbakanımıza dedik ki ‘Yollar bitmiş, trenler eskimiş, lokomotifler eskimiş. Artık demiryolları ülkemizin yükünü taşıyamıyor. Ne yapacağız? Başbakanımız bize şu talimatı verdi: Demiryolları bu ülkenin bağımsızlığının timsalidir. Biz Kurtuluş Savaşımızı, bağımsızlık mücadelemizi demir yollarıyla kazandık. Onun için bu demir yollarını ayağa kaldırmak bizim namusumuz, şerefimizdir.’ Bugün baktığımız zaman 11 bin kilometrelik demiryolunun 7 bin 600 kilometre tamamen yenilendi. Kendi tren setimizi, makaslarımızı, raylarımızı, bağlantı elemanlarını yapar hale geldik. Sadece demir yollarını yenilemedik, Türkiye’nin yerli demiryolu sanayisini de kurduk. Çünkü biz bu önemli stratejik altyapıyı, ulaşımı, vasıtasını yabancıların insafına bırakamazdık. Trenimizi de her türlü alet edevatımızı da yapmalıydık. Bunu da yaptık. 10 yılda sadece demir yollarını yenilemedik, hızlı treni de ülkemize getirdik.”
“YOLLARDA
DESTAN YAZILDI”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Yüksek Hızlı Tren’in Türkiye için büyük bir atılım olduğunun altını çizdi. Eroğlu, “Artık Türkiye’nin de hızlı trenleri var. İstanbul’a giderken kara trenle 15-16 saat yol gittiğinizi, Bilecik rampalarında 5 saatlik yolu 12 saatte aldığımızı, perişan olduğumuz günleri Allah’a şükür unuttuk. Çünkü Bakanımız şu ana kadar 17 bin kilometre yol inşa etti. 70-80 yılda 6 bin kilometre inşa edilmişti. Hükümetimiz düneminde 17 bin kilometre yol yapıldı. Destan yazıldı. İstanbul – Ankara arasındaki yol perişandı. Oraya Bolu Tüneli yapmak istediler. Yıllarca beklendi. Orayı patates deposu, soğuk hava deposu yapmayı düşündüler ama Başbakanımız geldi, Binali Yıldırım geldi, yıldırım gibi dağları delerek hayal olan Bolu Tüneli’ni açtı. Bütün yolları geziyorum. Ne yollar açılmış. Türkiye otobanlarla bulunmuş yollarla muhteşem hale geldi. Sadece bu mu? Eskiden hava yollarına çok nadir insanlar binerdi. Şu anda hükümetimiz sayesinde hava yolları, halkın yolu oldu. Geçen 4 ayda Başbakanımızla en az 4 tane havaalanı açılışına gittim. Havaalanı olmayan yer kalmadı neredeyse” ifadelerini kullandı.
BALKANLIOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Yüksek Hızlı Tren’de emeği bulunanlara teşekkür etti. Balkanlıoğlu, “Dünyada sadece 7-8 ülkenin sahip olduğu yüksek hızlı trene bugün Afyonkarahisar’dan start verilecektir. Bu sayede bizde en kısa sürede Yüksek Hızlı Trenimize kavuşacağız. Hızlı tren bir vilayeti her yönüyle ihya eden, geliştiren ve çağ atlattıran bir yatırımdır. Milyon dolarları bulan bu yatırım Afyonkarahisar’a sonsuz fayda sağlayacaktır. Bu yatırımın Afyonkarahisar’a kazandırılmasında emeği geçen herkese Afyonkarahisarlılar adına teşekkür ediyorum” dedi.
DİĞER AÇILIŞLAR DA AFYON’DAN
Törende Muratlı – Tekirdağ ikinci hat ve elektrifikasyonu; Çankırı Modern Makas Fabrikası; Sivas Beton Travers Fabrikası; Malatya Zemin Altı Tekerlek Torna Atölyesinin açılışları; Balıkesir – İzmir -Bandırma sinyalizasyon ve elektrifikasyonunun temelinin atılması; Adana – Mersin arasında 4 modern tren setinin sefere verilmesi törenleri, videokonferans bağlantılarıyla bu bölgelerdeki yetkililerle irtibat kurularak gerçekleştirildi. >>Murat Arısoy ve Onur Bayram’ın haberi

1080 günde bitecek

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Afyonkarahisar Hızlı Tren Hattı’nın 1080 günde biteceğini söyledi. Karaman, “Afyonkarahisar 624 kilometrelik, saatte 250 kilometre hızına erişecek. Ankara-Afyonkarahisar hattının toplam uzunluğu 287 kilometredir. Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın 120’nci kilometresinden itibaren 160 kilometre yeni yol inşa edilecektir. Bu kesimin altyapı maliyeti 715 milyon üstyapı maliyeti 485 milyon olmak üzere toplam 1 milyar 200 milyon liraya mal olacaktır. 1080 gün olan proje süresinde toplam 11 adet tünel, 16 viyadük, 24 adet köprü, 116 adet alt geçit-üst geçit, 195 adet menfez inşa edilecek” ifadelerini kullandı.

Kütahya’ya da hızlı tren sözü

Afyonkarahisar’daki törende, Afyonkarahisarlılar’dan çok Kütahyalıların sesi duyuldu. Kütahyalıların, pankartlarla da mesaj verdiği Bakan Binali Yıldırım, şöyle konuştu:
“Şimdi Afyon’a yüksek hızlı tren getiriyoruz da Uşak ve Kütahya’yı unutuyoruz mu sanıyorsunuz? Hızlı tren Ankara’dan çıkıp Afyon’a gelecek. Bundan sonra Uşak, Manisa ve ver elini İzmir. Bu bir hat. Gelelim öbür hatta. Ankara, Eskişehir, Kütahya ve İzmir. Dolayısı ile bu projeleri biz ne düşünüyorsak bütün kentler için düşünüyoruz.”

Bakmadan Geçme