Binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu
'Yeni Nesil Isı Yalıtım Sistemleri' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ısı yalıtımındaki yasal zorunluluklar çerçevesinde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesinin zorunlu hale geldiğini bildirdi. Gündüz, mevcut binaların, 2017 yılına kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunlu kılındığını Yapı Denetimi hakkındaki kanun Bakanlar Kurulu kararı ile 2011 yılından itibaren tüm [&hellip]
“Yeni Nesil Isı Yalıtım Sistemleri” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ısı yalıtımındaki yasal zorunluluklar çerçevesinde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesinin zorunlu hale geldiğini bildirdi. Gündüz, mevcut binaların, 2017 yılına kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunlu kılındığını Yapı Denetimi hakkındaki kanun Bakanlar Kurulu kararı ile 2011 yılından itibaren tüm illerde zorunlu hale getirildiğini hatırlattı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden İnşaat Teknikerliği Kulübü tarafından dün düzenlenen “Yeni Nesil Isı Yalıtım Sistemleri” konulu konferans, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Doğru yalıtımla yüzde 55’lik tasarruf
“Yeni Nesil Isı Yalıtım Sistemleri” konulu konferansın konuşmacısı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz oldu. Yeni nesil ısı yalıtımı, mevzuatı, ısı yalıtım pazarı ve Türkiye’nin son yıllarda ısı yalıtımında geldiği nokta ile ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, yeni nesil ısı yalıtımını anlamak ve doğru kullanabilmek için “yalıtım” ve “ekoloji” kavramlarının iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Gündüz, “Doğru ve bilinçli doğal yalıtım malzemeleri ile ısı yalıtımı uygulaması sonucu, yüzde 55’lere varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 75’i ısı enerjisi formunda tüketilmekte ve bu nedenle de en etkin ve kolay uygulanabilir önlem ısı yalıtımıdır. Yalıtımsız binalarda ısıtma periyodu boyunca yıllık ortalama 4 bin 683 dolar değerinde, 23 bin 500 metreküp doğalgaz yakılması gerekirken, yalıtımlı binalarda bu rakamlar 2 bin dolar ve 10 bin metreküp doğalgaza iniyor. Yani, ısı yalıtımı doğalgaz kullanımını 2.5 kat azaltıyor” dedi.
En fazla ısı yalıtımı tercih ediliyor
Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ısı yalıtımının uygulanması için Türkiye’de giderek etkin hale gelen bir ısı yalıtım pazarı ve hizmet sektörünün bulunduğuna dikkat çekti. Geçen yıl itibariyle yalıtım malzemleri üretim, satış ve uygulama sektörünün Türkiye’de yıllık yaklaşık 5.5 milyar doların üzerinde iç pazar hacmine ulaştığının tahmin edildiğini ifade eden Gündüz; “Sektörde yalıtım malzemesi olarak kullanılan ürünlerde hammadde, yardımcı madde ve katkı maddelerinin önemli bir bölümü yaklaşık yüzde 90’ı yurt dışından ithal edilmektedir. Bu durum, doğal olarak ülkemizde çok önemli bir döviz çıktısına sebep olmaktadır. Yalıtım sektöründeki bu gelişme, ülkemizin cari açığının artmasına da önemli bir katma değer sağlamaktadır. Bu bakımdan ülkemizde kendi öz kaynaklarımızdan elde edilen doğal yalıtım malzemeleri ile bina yalıtımlarının yapılması çok önemlidir. Yapılan son araştırma bulgularına göre, ülkemizde henüz yüzde 9’luk bir kesim yalıtım uygulamasına geçmiştir. Bu uygulama, çoğunlukla Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır. Evine yalıtım yaptırmış yüzde 9’luk kesimin en fazla tercih ettiği yalıtım uygulaması, yüzde 82.1 ile ısı yalıtımı olmuştur.” diye konuştu.
Belgesizler tercih edilmeyecek
Bina yalıtımındaki mevzuatla ilgili olarak AB’nin 2002 yılı tarihli Konsey Direktifi’nin ardından 2 Mayıs 2007 tarihli 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun çıkartıldığını ve son gelişme olarak da 5 Aralık 2008 tarihinde Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ve ardından internet tabanlı olan Bina Enerji Performansı (BEP-TR) yazılım programının uygulanmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Lütfullah Gündüz şöyle konuştu: “Isı yalıtımındaki yasal zorunluluklar çerçevesinde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale gelmiştir. Mevcut binalar, 2017 yılına kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunlu kılındı. Bugüne kadar 19 ilde uygulanan Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun da Bakanlar Kurulu kararı ile 2011 yılından itibaren tüm illerde zorunlu hale getirildi. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada tercih edilmeyecek.” Konferansı; AKÜ öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra sektör temsilcileri de dinledi. (Kocatepe)