Binalara Enerji Kimlik Kartı geliyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, binalara Enerji Kimlik Belgesi verileceğini söyledi. Okumuşer, A harfinden G harfine kadar harflerle binaların değerlendirileceğini, Enerji Kimlik Belgesi ile binaların yalıtımına önem verilmeye başlanacağını bildirdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afyonkarahisar’ı da kapsayan 7 vilayette pilot bir uygulama başlattı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü üzerinden yürütülecek uygulamada, binaların Enerji [&hellip]

Binalara Enerji Kimlik Kartı geliyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, binalara Enerji Kimlik Belgesi verileceğini söyledi. Okumuşer, A harfinden G harfine kadar harflerle binaların değerlendirileceğini, Enerji Kimlik Belgesi ile binaların yalıtımına önem verilmeye başlanacağını bildirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afyonkarahisar’ı da kapsayan 7 vilayette pilot bir uygulama başlattı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü üzerinden yürütülecek uygulamada, binaların Enerji Kimlik Belgesi alması sağlanacak. Enerji Kimlik Kartları, binaların piyasa değerinin belirlenmesinden, satış işlemlerinin tamamlanmasına kadar pek çok aşamada rol oynayacak.
Enerji Kimlik Belgeleri ile ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, enerji verimliliği konusunda binaların A’dan G’ye kadar harflerle derecelendirileceğini bildirdi. Okumuşer, “5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için,asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir” dedi.
EBK, 10 yıl süreyle geçerli
Belgenin 10 yıl süreyle geçerli olacağını hatırlatan Okumuşer, “Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yet-kili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır. Bu belge,yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu veya enerji yöneticisince muhafaza edilir,bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur. Enerji Kimlik Belgesi,binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içerisinde yenilenir” diye konuştu.
A’dan G’ye kadar derecelendirme
Enerji Kimlik Belgesi’nin binanın tümü için yapılması gerektiğini hatırlatan Okumuşer, şöyle devam etti:
“Enerji Kimlik Belgesi’nin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.
Enerji Kimlik Belgesinin düzenlenmesinden, yetkili kuruluşun ilgili personeli ve yetkili kuruluş adına kuruluşun sahibi ve ya yöneticisi müteselsilen sorumludur. Binaların alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Mal sahibi satış veya kiralama sırasında enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.
Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde (2 Mayıs 2017 tarihine kadar) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. (Alım, satım ve kiralama işi olursa hemen düzenlenir.) Mevcut binalar için,enerji kimlik belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki-lendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı bulunduran Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. BEP-TR internet prog-ramı kullanılır. Binanın Enerji Performansı sınıflandırması hesabı yapıldıktan sonra A ile G arasında bir değer olarak karşımıza çıkar. Binanın A-B-C enerji sınıflandırmasından birine sahip olması gerekmektedir. C’nin altında kalan değerlere sahip binalar enerjiyi fazla tüketen bina olarak kabul edilir.”
Yalıtım ve tasarruflu ampül önerisi
Binaların enerji performansının artırılabilmesi için binalarda yalıtım yapılabileceğini, tasarruf-lu ampüller kullanılabileceğini, ısıtma sisteminde otomatik kontrol cihaz-larının tercih edilebileceğini, yoğuşmalı kombilerin kullanılabileceğini belirten Okumuşer, “Enerji Kimlik Belgesi (EKB), sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo,ardiye,ahır,ağılgibi binalar, mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olan binalar dışında tüm binalardan istenecek” diye konuştu. (Kocatepe)

Toplantı var

2017 yılına kadar mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi almasına yönelik kamuoyunun
bilinçlendirilmesi hedeflenen söz konusu proje ile ilgili, 1 Mart 2012 tarihinde, saat 14.00’de Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Binası Toplantı Salonu’nda toplantı düzenlenecek.

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Enerji Kimlik Belgesi ile vatandaşların işine yara-yacak özet bilgiler de verdi.
Okumuşer, “Buzdolaplarında yada klimalardaki sınıflandırmalar, artık binalarımız için de geçerli olacak. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. Bu sınıflandırma yeni binalar için A,B ve C sınıfına kadar yapılabilir (D,E,F ve G sınıfi çıkan yeni binalar Enerji Kimlik Belgesi verilmeyecektir.) Mevcut binalar için ise, A’dan G’ye kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi verilecektir. 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar (yeni binalar). Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmadan belediyelerden yapı kullanma İzin belgesi (oturma ruhsatı) alamayacaklar. Bu sebeplen dolayı, enerji projeciliği diye bir yeni bir uzmanlık alanı açılmıştır. Mevcut binalar için EKB’yi, Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri (EVD) verebilir. Yeni tasarlanan binalar için ise, proje tasarımı aşamasındaki yetkili dört disiplin verebilir. Mimarlar. İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme