Bin Yunanlı doktor Türkçe kursuna gidiyor
Sağlık Bakanlığı’nın Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesi’nde düzenlenen ‘Koordinasyon, Bilgilendirme ve Paylaşım Toplantısı’na katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, torba yasada aile hekimleriyle ilgili zorunlu hizmeti kaldırdıklarını söyledi. Yasayla aile hekimlerinin de nöbet tutmasını sağlayacaklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, aile hekimlerinin ayda en az 8 saatlik iki nöbet tutacağını açıkladı. Yunan hekimleri Türkiye’de çalışmaya davet ettiğiyle ilgili haberleri [&hellip]
Sağlık Bakanlığı’nın Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesi’nde düzenlenen ‘Koordinasyon, Bilgilendirme ve Paylaşım Toplantısı’na katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, torba yasada aile hekimleriyle ilgili zorunlu hizmeti kaldırdıklarını söyledi. Yasayla aile hekimlerinin de nöbet tutmasını sağlayacaklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, aile hekimlerinin ayda en az 8 saatlik iki nöbet tutacağını açıkladı. Yunan hekimleri Türkiye’de çalışmaya davet ettiğiyle ilgili haberleri de hatırlatan Müezzinoğlu, şu an bin Yunanlı doktorun Türkçe kursuna gittiğini anlattı
Sandıklı İlçesi’nde Safran Termal Resort Otel’de düzenlenen ‘Sağlık Bakanlığı Koordinasyon, Bilgilendirme ve Paylaşım Toplantısı’nda sağlık çalışanlarına seslenen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta başarı için tüm sağlık çalışanlarından samimiyet, saygınlık, duyarlılık değerleriyle çalışmalarını istedi. Türkiye’de 75 milyonunun sağlığını iyi bir noktaya geldiğini söyleyebileceklerini vurgulayan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliğinin önemine değindi. Aile hekimlerinin sorumlu oldukları aileleri tanıması gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, “Geçtiğimiz yılların büyük başarılarından biri aile hekimliği. Bu sistemimizi olması gereken idealden uzaklaştırarak günlük rutine razı olacağımız bir yapıya asla mahkum etmemeliyiz. Ailenin hekimi bütün ailenin hekimi olabilmeli, ailenin bütününü kucaklayabilmeli. Ailenin sağlık sorunlarını çözen değil ailede toplumun alt yapısını oluşturabilecek sağlık bakışı anlayışını oluşturması lazım. Hasta olanları tedavi değil kendi kitlesini hasta olmadan, rahatsız olmadan, sağlıklı olarak yarınlara göterebilecek bir sağlık bilincini merkeze alması lazım. Bunun için yanındaki hemşiresi ve sağlık çalışanıyla birlikte aileyi yakından bilmesi lazım. Aile hekimleri onların yaşamına, beslenmesine, sağlığa değer verme anlayışına yön vermeli. Aileye rehberlik, danışmanlık görevini çok iyi yapmalı.” dedi.
ZORUNLU HİZMET VE MUAFİYETİ GELİYOR
Türkiye genelinde hastanelerin yüzde 90’ını 3-4 yıl içinde modern, nitelilikli hastane statüsüne taşımayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, hastanelerle birlikte aile sağlığı merkezlerini de modern, çağdaş fiziki mekanlara kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. Torba yasayla aile hekimlerinin zorunlu hizmetini kaldırılacağını açıklayan Müezzinoğlu, “Gelecek 10 yılda aile hekimleri sağlık sisteminin en önemli birimlerinden biri olacak. Sağlık bilincini, sağlık okur yazarlığını ve 75 milyonun sağlık anlayışını üst noktaya taşıyabileceğimiz bir yolculuğu onlarla yapacağız. Bu yüzden konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta torba kanun gelecek. Torba kanunda aile hekimlerimizle ilgili iki önemli düzenleme yapıyoruz. Aile hekimlerimizi uzaktan eğitimle uzman olabilmeleri zaten yasal düzenlemede var. Ama mecburi hizmet zorunluluğunu kaldırarak onların eğitimlerini daha bir basamak yukarı taşıyabilmeyi istiyoruz. Bilgi birikimlerini daha iyi noktaya taşıyabilmek adına 6 yıllık süre zarfında bir taraftan aile hekimliğini yaparken, bir taraftan uzaktan eğitimle ve günü geldiğinde de klinik uygulama eğitimlerini de yaparak bilgi birikimlerini arttırmayı, onları toplumun ve insanımızın karşısına kendilerini yenilemiş olarak çıkmalarını sağlamalarını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
AİLE HEKİMLERİNE AYDA İKİ KEZ 8’ER SAATLİK NÖBET GELİYOR
Torba yasayla gerçekleşecek bir diğer yasal düzenlemenin ise aile hekimlerinin de nöbet tutmasına olanak sğlayacağına değinen Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerinin ayda 2 kez 8’er saatlik nöbetler tutacağını belirtti. Sağlık çalışanlarının 24 saat esasıyla çalıştığına değinen Müezzinoğlu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye’nin hekim sayısının 3’te 1’ini mesleğinin tamamı boyutunda nöbetten ari bir meslek gibi kabul etmek bana göre bu mesleğe yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olacaktır. Neticede bizim aile hekimimiz komfizyonla (patolojik zihin bulanıklığı), eklemsiyle (hamilelikte oluşan bir hastalık), enfaktüsle (kalp krizi), krizlerle karşılaşmayacak mı? Dolayısıyla hastaneden, acilden, nöbetten koparak bir mesleğin saygınlığını devam ettirebilmesi mümkün değil. Zaman zaman arkadaşlar bize, ‘bize ihtiyacınız var. Bize angarya yüklüyorsunuz’ diyor. Hayır derdimiz ihtiyacımızı çözmek, angarya yüklemek değil. Mesleğin kendi gelişiminde önemli unsur olan nöbetlerin, eğitim gelişmemizde katkı sağlamasında kalıcı olarak vazgeçmeyi doğru bulmadığımız için bu düzenlemeyi yapıyoruz. Burada da kararlıyız. Bu yapıyı bizim sağlığımız ana unsurlardan biri olarak görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda sağlığımızın en güçlü iki unsurundan biri olarak aile hekimliğini gördüğümüz için; ayda en az iki nöbet, 8’er saatten en az 16 saatlik bir nöbeti yasal düzenlemeyle getiriyoruz. Bu mesleğin gelişimi ve geleceği adına bunun doğru olduğuna inanıyoruz.”
BİN YUNANLI DOKTOR
TÜRKÇE KURSA GİDİYOR
Basında gördüğü ‘7 Bin Yunanlı hekim iş arıyor’ haberinden sonra Yunanlı hekimleri Türkiye’ye davet ettiğini ve konunun son bir ayda bir hayli gündeme geldiğini hatırlatan Müezzinoğlu, bin Yunan doktorun Türkçe kursuna gittiğini söyledi. Yunanlı doktorların Türkiye’de çalışmak istediğini ifade eden Müezzinoğlu, “10 Kasım vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğdugu eve bir organizasyonla gittiğimde, Selanik Tabip Odası benimle görüşmek istedi. Yaklaşık yarım saat bir görüşme yaptık. Orada yaptığımız görüşmede bine yakın hekimin Türkçe kursuna gittiğini, Türkiye’de çalışmak istediklerini öğrendim. 3 Bine yakın Yunan vatandaşı da Türkçe kursuna gidiyormuş. Bize Türkiye’ye iş için gelme arzusunda olduklarını ifade ettiler. O topraklarda doğmuş, o topraklardan ceketini almış gelmiş biri olarak çok mutlu oldum. 15 yıl önce örnek gösterilen Yunanistan, İtalya, Avrupa’ya artık örnek gösterilen bir Türkiye var. Nasıl başardın diye gıpta ile bakılan anlamakta zorlanılan bir Türkiye var. Bunu inşallah daha iyi noktalara taşıyacağız.” diye konuştu.
Tüm sağlık çalışanlarından mesleğin saygınlığı, mesleğin duyarlılığı, mesleğin etik kurallarını samimiyetle yapılabilmesini isteyen Bakan Müezzinoğlu, vatandaş memnuniyetinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Vatandaş memnuniyetinin asla ikincil plana atılamayacaklarına değinen Müezzinoğlu, Türkiye sağlık hizmeti sunumunda dünya standartlarını büyük oranda yakaladığını kaydetti. Tam gün yasasında üniversite öğretim üyeleri ile ilgili düzenlemenin bir hafta içinde tamamlanacağını kaydeden Müezzinoğlu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı, “Tam günde hocalarımızı kendi kurumlarında marka olmuş hocalarımız yine kendi kurumlarıyla birlikte marka değerlerini sürdürsünler. Büyüyeceklerse birlikte büyüsenler. Ama ‘ben marka değeriyim, benim marka adresim burası ama sunma adresim burası değil’ diyorsa bunu doğru ve etik bulmadığımı ifade etmekteyim. O marka değerleri markasıyla birlikte büyümesini destekleyecek ve onların mesai sonrası çalışmalarına da yeni yeni pencereler aralayarak inşallah gelecek dönemlerde üniversitelerimizi hem sürdürülebilir hem geliştirilebilir bir sistemi oturtmaya çalışacağız.”
Sağlık Meslek liselerine gelecek yıldan itibaren kayıt yaptıran öğrencilerin artık hemşire ve ebe olarak mezun olamayacağını da söyleyen Mehmet Müezzinoğlu, mevcut öğrencilerin hak kaybı yaşamayacağına değindi. Müezzinoğlu, gelecek yıldan itibaren kayıt olanların öğrencilerin hemşire ve ebe yardımcısı olarak mezun olacağına değindi. >>Onur BAYRAM’ın haberi