• Haberler
  • Genel
  • “Bilmeden yorum yapanlar var” – Kocatepe Gazetesi

“Bilmeden yorum yapanlar var” – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Beleiye Başkanı Burhanettin Çoban, yollarla ilgili kendisine yöneltilen eleştirilerden kar temizleme çalışmalarına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Alt yapı çalışması yapılmayan bölgelerde de yolların bozulduğunu söyleyen Başkan Çoban, “Bilmeden yorum yapan insanlar var, son 42 yılın en sert soğuğunu yaşayan Afyonkarahisar’da şu an için asfalt dökmenin teknik olarak mümkünü yok. 31 mahalleyi yaptık, [&hellip]

"Bilmeden yorum yapanlar var"

Afyonkarahisar Beleiye Başkanı Burhanettin Çoban, yollarla ilgili kendisine yöneltilen eleştirilerden kar temizleme çalışmalarına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Alt yapı çalışması yapılmayan bölgelerde de yolların bozulduğunu söyleyen Başkan Çoban, “Bilmeden yorum yapan insanlar var, son 42 yılın en sert soğuğunu yaşayan Afyonkarahisar’da şu an için asfalt dökmenin teknik olarak mümkünü yok. 31 mahalleyi yaptık, kalanları da yapacağız” dedi

Yoğun kar yağışının ardından bozulan yollarla ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere cevaplar veren Başkan Burhanettin Çoban, bu olumsuz görüntünün yaz döneminde yapılan alt yapı çalışmalarına bağlı olmadığını söyledi. Alt yapı çalışması yapılmayan bölgelerde de yolların bozulduğunu ifade eden Başkan Burhanettin Çoban yaşananların tamamen kış şartlarından kaynaklandığının bilinmesini istedi. Başkan Çoban, son 42 yılın en sert soğuğunu yaşayan Afyonkarahisar’da şu an için asfalt dökmenin teknik olarak mümkün olamayacağını anlattı. Hava sıcaklıklarının normale dönmesi ile birlikte tüm yolların sıcak asfaltla kaplanacağını ifade eden Başkan Çoban vatandaşlardan sabır istedi.
O yolları biz de kullanıyoruz
Son 42 yılın en soğuk kışını yaşayan Afyonkarahisar’da adı konulmamış bir afet yaşandığını belirten Başkan Çoban, “Sürekli halkın içinde o yolları görüyoruz ve kullanı-yoruz. Kapımız herkese açık. Halkımız bize ulaşıyor. Öncelikle Afyonkarahisar’ın Ocak ayı kış fotoğrafını çekmek istiyorum. Ben bildiğiniz gibi meteoroloji uzmanı kökenliyim yaklaşık 6 yıl bizzat çalışmış hava tahmini ve ölçümü yapmış bir kişiyim. Meteoroloji teşkilatı1970 yılından beri istatistikî verileri yayınlıyor, 70’den öncesini bilemiyoruz. Vatandaşlarımız meteorolojinin sitesine girip veriler bölümünden Afyon’un en soğuk kışına bakarlarsa 74 yılı Ocak ayında hava sıcaklığının -22.2 olduğunu görür. Bugün Afyonkarahisar şehir merkezinde 50- 60 cm. biraz yüksek yerlerde 1 metre kar var. Bu yıl Afyonkarahisar -27.8’i gördü. Vatandaşımız şikayet etmekte haklıdır. Çünkü yollar gerçekten kalitemizi ve araçlarımız bozuyor, bizim rahat ulaşımımızı engelliyor. Geçen gün Ankara’ya ekip gönderi-yordum yarı yolda kaldılar. “Vay efendim bu nasıl iş, insan, 10 saat karayolunda kalıyor” diyebilir miyim!. Dolayısıyla biz şu an adı konulmamış bir afet yaşıyoruz.” dedi.
Alt yapı çalışmaları
yapılmayan yollar da bozuk
Alt yapı çalışması yapılmayan bölgelerde de yolların bozulduğunu söyleyen Başkan Çoban; satih kaplama asfaltın kış şartlarına dayanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Çoban; “Yoğun bir kar yağışı ile birlikte 15-20 gündür hava sıcaklığı -15,-20 ve -28’lerde. Kar suları yüzeye nüfus eden sulardır ve biraz güneşi gördüğü zaman asfalta ve diğer yollara sirayet ediyor. Eksi 15, 20 ve 30’larla da asfaltı patlatıyor. Vatandaş “Daha önce altyapı çalışması yapıldı ve bu yolların üzeri normal asfalt yapılamadığı için böyle oldu” diyor. Sahipata’dan itibaren Ankara köprülü kavşağına kadar, bizim bu yolun sağında solunda hiç bir çalışmamız olmadı altyapı ile ilgili. İnönü Caddesi’nde Şeyh Şamil Bulvarı’nda hiç çalışmamız olmadı. Oralarda da bozuk. Bunlar zamanında satih kaplama yapılan asfalt. Satih kaplama asfaltların ne yaparsanız yapın bu kış şartlarında dayanması mümkün değil. Karayollarında devletimiz 30 cm. sıcak asfalt yaptığı yollarda sıkıntı yok”
Çukurla mücadele
edecek sistem yok
Afyonkarahisarlı bazı vatandaşların facebook’ta ‘yol mağdurları” adı altında sayfa açmasını da değerlendiren Başkan Burhanettin Çoban; herkesin hakkını aramasının kendisini mutlu ettiğini belirtti. Başkan Çoban sözlerini şöyle sürdürdü; “Çukurlar oluştu belediye neden kapatmıyor” diyor insanlarımız. Eksi 20’lerde 25’lerde yapacağız bir şey yok. Asfalt yapamazsınız, beton dökemezsiniz. Ne yapı-yorsunuz; kumla çakılla çukuru kapatıyorsanız. Kapattıktan 3 saat geçmeden araçların tekerleri çukurdaki malzemeyi dışarıya atıyor. Biz 3 defa kapattık ama bunlar çözüm değil. Türkiye’nin hiçbir yerinde, İstanbul, Ankara dahil bu tür çukurlara müdahale edecek bir sistem yok. Böyle bir teknoloji de gelişmedi. Ayrıca asfalt yapmak için sıcaklığın 8 derecenin altına düşmemesi lazım. Satih kaplama asfalt için en az 20 derece sıcaklık olması lazım. Bu sıcaklığın devamlı olması gereki-yor. Biz çok düşündük, mühendislerle teknik elemanlarla, İstanbul Ankara’dan belediye yetkilileriyle karayolları yetkilileriyle ne yapalım dedik ama çözüm yok.” dedi.
Teknik olarak mümkün değil
Bilmeden yorum yapan insanların olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Afyonkarahisarlı kardeşlerimiz facebook’ta sayfa açmışlar. Yol mağdurları diye. Gayet güzel mantıklı herkesin hakkını araması beni sevindiren bir olay. Orda bir kardeşimiz yorum yapmış. “Eksi 42 derecede Kanada’da asfaltlar çalışıyor” Tabi çalışır bizim karayollarımız 30 cm sıcak asfalt yapıyor. Böyle bir yol eksi 30’da da – 42’de de çalışır. Afyonkarahisar’da 30 cm asfalt nerde var ya da acaba Kanada’da -42 derece asfalt yapılabiliyor mu? Mümkün değil. Türkiye’de böyle bir teknoloji yok. Ben buradan bilmeden yorum yapabilen insanlara sesleniyorum. Madem -42 derecede asfalt yapılabili-yor. Ben diyorum ki, yarın hazırım, elemanlarım hazır araçlarımız hazır. Türkiye’de bırakın eksi 40 dereceyi, -20, -5’de ya da 0 derecede asfalt yapılan bir il gösterin. Teknik olarak mümkün değil. Ayrıca bizim asfalt şantiyemiz açık alanda duruyor. Dolayısıyla eksilerde bizim şantiyemiz de donuyor. Donmuş bir şantiyeden ne alacaksınız” dedi.
Yöntem varsa, biz hazırız…
Oluşan çukurları geçici olarak kilitli parke döşediklerini aktaran Başkan Burhanettin Çoban, “Şu anda oluşan çukurları kazıyoruz ve kilitli parke döşü-yoruz geçici tedbir olarak. En azından araçların çukura düşmesini engelliyor. Ben tekrar buradan söylüyorum, Belediye Fen İşlerimiz hazır, vatandaşımızdan şöyle bir yöntem var bunu niye uygulamıyorsunuz diyen varsa biz hazırız. İstanbul ve Ankara belediyeleri ile görüştüm böyle bir üretim yok. Hiç bir belediye bu tür kış şartlarında malzeme üretemiyor. Yaklaşık 42 yıldan beri Afyonkarahisar en soğuk kışını yaşıyor. Tabi öncesini bilmiyoruz belki 50-60 yıldır en soğuk kışını yaşıyor. Böyle bir sıcaklık daha önce öngörülmediği için belediyelerin buna karşı önlemi yok. Bu da bize ders o oldu o ayrı bir konu. Bu bir afet. -28 ne zaman görülmüş. Kaldı ki o yolları biz yapmadık. Tüm yollar allak bullak oldu” dedi.
Geçmişte yapılanın 10-20 kat
fazlası yol yapıyoruz
Bölgenin değil Türkiye’nin en iddialı asfalt tesisini kurduklarını ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; bu yaz 75 bin ton asfalt ürettiklerini söyledi. Son üç yıl içinde 31 mahallenin alt ve üstyapısını tamamladıklarını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban; “Afyonkarahisar şehir merkezinin 500 km yolu var. Her bir yolun 10 ya da 8 metre genişliği olduğunu hesap ederseniz yaklaşık 5 milyon metrekare bizim yolumuz var. Biz göreve geldiğimizde sadece Karaman Mahallesi’nin yolları güzeldi, diğer tüm yolların değişmesi gerekiyordu. Biz 31 mahalleyi bitirdik, 3 yıl daha dolmadan. Geçmişte yapılanın 10-20 kat fazlası yol yapıyoruz hizmet yapıyoruz. Ama 3 yılda 81 mahalleyi bitirme imkânımız yok”
Ana arterlere gerekli
çalışmayı yaptık
2001 yılında 1 iş makinası, 3 kamyonla başlayan karla mücadele çalışmalarının şu anda 13 iş makinası, 13 kamyonla yapıldığını söyleyen Başkan Çoban;” Ağır bir kış şartı geçiriyoruz. Karla mücadele bizim Türkiye’mizde var Avrupa’da bu mücadele yok. Biz de de bu iş 2001 yılında bir iş makinesi 3 tane kamyonla başlamış. Biz şu anda 2012 yılında, 13 kamyon, 10 iş makinesi yetmedi 3 tane özel sektörden kiraladık. Yani 13 iş makinesi 13 kamyonla çalıştık. Bu yıl 10 yılın en yüksek karı yağdı. Daha önceki yıllarda da yağdı ama 2-3 günde eridi gitti. Bu yıl 25 gündür hala şehrimiz karlarla kaplı. Karın yağdığı günden itibaren hiçbir ana arteri bir saat dahi olsun trafiğe kapattırmadık. Ara yollarda sıkıntı var ama oralara araçlarımız giremiyor. Araçlar park ediyor. Siz orada araç varken geçemezsiniz temizleyemezsiniz. Bir de şu hesabı da yapmak gerek, Afyonkarahisar’ın 5 milyon metrekare yolu var. Bu yıl yaklaşık 50 cm den fazla kar yağdı. Biz hesabını yaptık 200 bin kamyon kar var. Taşınması mümkün değil ama ana arterlere gerekli çalışmayı yaptık. Mümkün olduğu yerlere arkadaşlarımız girdiler. Peki, ben bu iş makineleri almasaydım, asfalt şantiyesini kurmasaydım Afyonkarahisar’ın hali nice olurdu”
Vatandaşımız sabredemiyor…
Afjet’in çalışmalarından da söz eden Başkan Çoban; “Afjet; Dumlupınar’ı, Yeşilyol’u Gazlıgöl Caddesi’nin Atatürk Bulvarı’nı kazmasaydı, bu değişikliği yapmasaydı, bu kış şartlarında benim Dumlupınar’daki Dervişpaşa’daki kardeşim nasıl ısınacaktı. Isınması mümkün değil. Bazen aklı başındaki vatandaşlarımız beni çeviriyor, ‘Başkanım çok sıkıntı çektik ama sadece Afjet’ten aldığımız ısı bile o çektiğim sıkıntıya yeter’ diyor. Bakın çevre yerleri-mizde Afjet’ten yüzde 95-97 oranında memnuniyet söz konusu. Afyonkarahisar Belediyesi’nin ekipman sorununun olmadığına dikkat çeken Başkan Çoban; “Cenab-ı Hak bize hangi an fırsat verdi biz o zaman çalışmalara başlayacağız. Biz hazırız ve bizim ekipman sorunumuz yok. Türkiye’nin en iyi asfalt şantiyesine sahibiz. Bugüne kadar asfalt şantiyemizi görmeye gelen belediye sayısı 18’i geçti. TSE belgesini de alacağız. Herkes şantiyemizi görmek için geliyor. Bu yıl içerisinde, iş makineleriz, silindirlerimiz, finişerlerimiz, kamyonlarımız, teknik elemanlarımız hazır süratle yol yapım çalışmalarına başlayacağız. Tabi ki mevsim şartları elverdiği ölçüde yapacağız. Fırsat buldukça bazı yollara parke yol yapmaya devam edeceğiz. Aslında benim tercihim parke yol, hem yerli malzeme hem de tamirat tadilatı çok kolay. Bizim ana arterlerimiz parke olsaydı sorun çıkmazdı. Bakın, Cumhuriyet’te Marulcu’da, Yarenler’de, Hamidiye’de, Yunus Emre’de, Olucak’ta, Taşpınar’da yani beton parke yaptığımız yerlerde hiçbir sorun yok. Ama beton parke yol yapmak asfalta göre 10 kat zaman alıyor. Vatandaşımız. Sabredemiyor. Parkeden çok şikâyet alı-yoruz. Cumhuriyet Mahallesi’nde neler yaşadık. “Yeter artık balkona çıkamıyoruz. Pencere açamıyoruz” şeklinde şikâyetler. Ama asfaltı parkeye göre kısa sürede dökebiliyoruz.”
80 yıllık sorun 3 yılda çözülemez
Tüm ana arterlerin sıcak asfaltla kaplanacağını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban sözlerini şöyle tamamladı; “Bu yollar zamanında yapılmış, zamanına göre belki güzel yollardı. Yapanlara müteşekkiriz. Ama biz yollar için büyük yatırım yaptık. Keşke şu bizim yaptığımız yatırımlar 5-10 sene önce yapılsaydı bu çalışmalar 10 sene önce başlasaydı. Bakınız ben bizim sıcak asfalt yaptığımız yerlerde hiç bir şikayet olmadığını söylüyorum. Hiç bir altyapı çalışması olmadığı halde yol kış şartlarından dolayı bu yollar bozuldu. Bu yıl bu şartlara hiçbir satih kaplama asfalt dayanmaz. Nitekim bizim satih kaplama yaptığımız yerlerde var oralar da bozuldu. İnşallah tüm ana arterleri sıcak asfaltla kapladığımız zaman, en azından bu tür şikâyetler olmayacak ama ben de 3 yıllık bir belediye başkanıyım. 80 yıllık sorunun, 81 mahallenin tüm sorunun 3 yılda benden çözülmesini beklemek bana karşı da bir insafsızlık mı acaba diye düşünmeden edemiyorum. 31 mahalleyi yapan Burhanettin Çoban ve ekibi, inşallah geri kalan 50 mahalleyi de yapacaktır. Bir mahalleden 3 yılda 31 mahalleye geldik. İnşallah 5 yılımızın sonunda en azından 50-60 mahalleye ulaşmayı kendimize hedef seçtik. Bu kış şartlarında, yapabileceğimiz başka bir şeyimiz yok. Yapılabilecek her şeyi araştırıyoruz. Cumartesi Pazar dahi gece 11’e kadar bu soğukta çalışıyoruz. Vatandaşlarımızdan bu kış şartları nedeniyle bu olayın meydana geldiğini bilmelerini isti-yoruz” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme