• Haberler
  • Genel
  • “Bilimsel gelişim için üniversiteler asli fonksiyonuna döndü”

“Bilimsel gelişim için üniversiteler asli fonksiyonuna döndü”

Fen, Bilim ve Teknoloji Çalıştayı’nda konuşan Vali Balkanlıoğlu, ‘Türkiye’nin dünyada saygın bir yerinin olması için önce refah düzeyinin yükselmesi gerektiğini bununda fen ve teknolojide ileri seviyelere gelmekle mümkün olacağını söyledi. Balkanlıoğlu, Türkiye’de yaşanan değişim sonucu artık üniversitelerin asli fonksiyonlarına dönüp, rejim bekçiliğinden vazgeçtiklerini kaydetti. Balkanlıoğlu, üniversitelerin “Biz artık uluslararasıyız, her türlü fikre açığız, bir kişinin [&hellip]

"Bilimsel gelişim için üniversiteler asli fonksiyonuna döndü"

Fen, Bilim ve Teknoloji Çalıştayı’nda konuşan Vali Balkanlıoğlu, ‘Türkiye’nin dünyada saygın bir yerinin olması için önce refah düzeyinin yükselmesi gerektiğini bununda fen ve teknolojide ileri seviyelere gelmekle mümkün olacağını söyledi.

Balkanlıoğlu, Türkiye’de yaşanan değişim sonucu artık üniversitelerin asli fonksiyonlarına dönüp, rejim bekçiliğinden vazgeçtiklerini kaydetti. Balkanlıoğlu, üniversitelerin “Biz artık uluslararasıyız, her türlü fikre açığız, bir kişinin zihninde bir şey varsa memlekete bir şey katacaksa, düşüncesi, kılık kıyafeti ne olursa olsun gelsin” düşüncesinde olduklarını kaydetti

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Fen Bilim ve Teknoloji Çalıştayı bir termal otel’de yapıldı. Çalıştay programının açılışını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bilginin aktarılması yerine, bilgiyi üretmeye yönelik eğitim sisteminin oluşturulması gerektiğini belirtti. AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Nuray ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen talep üzerine, konunun öneminin bilincinde olarak her türlü desteği verdiklerini bildirdi.
BİLGİSİZLİKTEN KURTULMAK GEREKLİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan Fen, Bilim ve Teknoloji Çalıştayı Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun katılımıyla başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın yaptı. Yalçın, her devlet ve milletin mutluluğunun halkın bilgisizlikten kurtulmasına bağlı olduğunu, bununda öncelikle çocukların iyi bir eğitim öğretim sürecinden geçirilmesiyle sağlanacağını ifade etti. Yalçın; “Eğitim ve öğretim yöntemlerini belirlemeden önce nasıl bir insan yetiştirmek gerektiğini belirlememiz gerekiyor. Bu ve bunun gibi konularda karşılıklı bilgi alış verişi yapılarak ortak sonuçlara ulaşmayı hedeflediğimiz için bu çalıştayı yapıyoruz. Bu çalıştayın verimli bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum.” dedi. AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Nuray yaptığı konuşmada, eğitimde gevşeklik olamayacağını, verdikleri eğitimlerle geleceğin temellerini attıklarını kaydetti. Nuray, yetişen her bireyin aldığı eğitimle vatanına, milletine faydalı olabileceğini, gelecek nesillerin iyi yetişmesi adına yapılan bu çalıştaya katılmaktan şahsı ve üniversitesi adına mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.
BİRŞEYLER İCAT ETMEK ŞART
Vali İrfan Balkanlıoğlu üniversite ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptıkları işbirliğinin önem taşıdığına değinedi. Balkanlıoğlu, kişilerin genelde üniversiteden mezun olup işe girdikten sonra gelişmelerden kopuk kaldıklarını, fen, bilim ve teknolojinin yerinde durmadığını vurguladı. Vali Balkanlıoğlu; “Dolayısıyla kendimizi yenilememiz son derece önemlidir. Bu durum memleketimiz içinde çok önemli. İnsanlar bir arada yaşamaya başladığı andan itibaren birbirleri arasında ve gruplar arasında sürekli bir etkileşim olmuştur. İnsanlar gelişmeleri takip ettikçe refah düzeyi artmış, refah düzeyi artınca da sosyal bilimlere olan ilgi artmıştır. Eğer bir ülkede edebiyat, şiir ileri düzeyde ise fen ve teknolojide ileridedir. Eğer bizimde şu dünyada saygın bir yerimiz olmasını istiyorsak refah düzeyimizin de yükselmesi gerekiyor. Buda fen ve teknoloji sayesinde ilerlememizle mümkün olur. Fen ve teknolojide ilerlerken bilinen bir aleme bilinmeyen bir şey bulmak gerekiyor. Bir şeyler icad etmek lazım. Bilinen bir şeye birşeyler katmak gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak, yapılanları taklit etmek zorunda kalırız.” diye konuştu.
TÜRK BİLİM İNSANLARI ARTIYOR
Fen ve teknolojide yükselinmesi için öğrencilerin bu yönde eğitilmesi, öğretilmesi ve özendirilmesi gerektiğini savunan Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’de bir değişim yaşanıyor. Artık üniversiteler asli fonksiyonlarına döndüler, rejim bekçiliğinden vazgeçtiler. Üniversiteler, ‘Biz artık uluslararasıyız, her türlü fikre açığız, bir kişinin zihninde bir şey varsa memlekete bir şey katacaksa, düşüncesi, kılık kıyafeti ne olursa olsun gelsin.’ dediler. İhracat rakamlarımız 153 milyar dolarlara dayandı. Türkiye, bölgesinde istikrar adası olma yolunda. Pasaportumuz, paramız değer kazandı. Birçok uygulama ve günün teknolojisini kullanma yönünde olumlu çalışmalar yapıldı. O günlerden bu yana Türkiye çok büyüdü, bilim ve teknolojiyle iş ve işlemler daha verimli hale geldi. Aynı zamanda bilim ve teknolojiyi elinde tutan ülkeler hem maddi açıdan, hem de stratejik açısından daha güçlü. Dünyanın dört bir tarafında Türk bilim adamları var, tabiî ki onlarla iftihar ediyoruz. Türk bilim adamlarının sayısını artırmak ve ülkemizde değerlendirmek için daha çok çaba göstermemiz lazım. Afyonkarahisar’da bir ilk olan bu çalıştaya katkıda bulunanları tebrik ediyor, çalıştayın Afyonkarahisar’ı ve Türkiye’yi daha ileriye taşıyacağını inanıyorum” dedi.” Çalıştaya Vali İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Nuray, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, il genelindeki okulların müdürleri, öğretmenler ve davetliler katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme