Bilim ve üretim için kimsenin bahanesi kalmadı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nde öğrenci ve akademisyenlere yönelik düzenlemelere imza attıklarını söyledi. Solak, Teknopark'ın kuruluş onayının Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra Teknopark için hızla çalıştıklarını belirtti ve firmalara 'Haydi Teknopark'a gelin' çağrısı yaptı. Rektör Solak'ın Ali Çetinkaya Kampüsü ile ilgili düşüncelerini dün aktarmıştık. Bugün de Ahmet Necdet Sezer [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde öğrenci ve akademisyenlere yönelik düzenlemelere imza attıklarını söyledi. Solak, Teknopark’ın kuruluş onayının Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra Teknopark için hızla çalıştıklarını belirtti ve firmalara “Haydi Teknopark’a gelin” çağrısı yaptı. Rektör Solak’ın Ali Çetinkaya Kampüsü ile ilgili düşüncelerini dün aktarmıştık. Bugün de Ahmet Necdet Sezer ve Üniversite ile ilgili görüşlerini aktarıyoruz:
180 BİN METREKARELİK ALANDA TEKNOPARK
GAZETENİZ KOCATEPE: Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde neler yapıldı?
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak: Ali Çetinkaya Kampüsü ile Ahmet Necdet Sezer Kampüsü eğitim, öğretim, uygulama ve araştırmalar için Türkiye’nin en güzel kampüsleri arasında yer alıyor. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde 3 işi takip ettik. Birincisi, Eylül ayında 65 labaratuvar bulunan Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimizin tamamını hizmete açtık. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu da burayı inceleyecek. İkincisi, yemekhane Nisan ayında hizmete girecek. 3100 kişi aynı anda yemek yiyebilecek. 22 bin öğrenci var burada. Üçüncü gelişmemiz de Teknopark’ın kurulması. 19 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Göğsümüzü gere gere diyoruz ki Afyon-Uşak Zafer Bölgesel Teknopark’ı kurmak bize nasip oldu. 1242 sayfa evrak hazırladık. 8 aydır uğraşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle kuruldu, geçen hafta da tabelasını astık. 24 ofis, şu anda firmalara vermek üzere hazır. Elektriği, suyu, telefonu, her şeyi bitti. Uşak, kendi Teknopark’ını bize şube olarak açacak. İnovasyon-fabrika iş yerleri ise hemen Kredi Yurtlar Kurumu’nun arkası ile Üniyurt arasında, otogara giden 180 bin metrekare alan Teknopark’a uygun olarak açıldı. Önümüzdeki günlerde altyapısının sınırlarını belirleyeceğiz.
GAZETENİZ KOCATEPE: Şehre bilimsel bir katkı olmadığından söz edilir…
– Şimdi artık denetleme geliyor. Diyeceğiz ki ‘Ey mühendisler, ey veteriner hekimler, ey tıpçılar… Ne istiyorsanız yapıldı. Artık helva sizden. Bütün hammadde geldi. Kimsenin bize bahanesi yok. Hayvan Hastanesi tümden elden geçti. Mandacılık tesisleri zaten yeni. Bunların hiçbirisi yoktu. Artık insanların çalışmaması için ayaklarını diremesi ya da bu ülkeyi sevmemeleri lazım. Yeni ürün, yeni teknoloji, tanı ve tedavi yöntemleri, sağlıkta kullanılan malzemeler… Ameliyathanede kullanılan iplikten tutun da mikroskobun merceğine kadar… Artık kimsenin bahanesi yok. Rektör yapmıyor denemez. Kim para isterse vereyim. Kaynağınız mı var, diyorlar. İsteyin vereyim. Ben Ankara ile iyi çalışıyorum, ne istiyorsam alıyorum.
SOLAK’TAN
FİRMALARA AÇIK DAVET
– Sizin aracılığınızla duyuruyorum: Firmalar, gelin. Çalışma alanlarınızda mevzuat belli. Araştırma-Geliştirme ile ilgili ne istiyorsanız Üniversitemiz, göğsünü gere gere size yer verecek. Zaten onun için bu Teknopark’ı kurduk. Anonim Şirketi’ni de 10 gün içinde kuracağız. Atamaları yapacağız, ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak bir çağrıda daha bulunacağım. Bir de Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı yapıp kamuoyuna bunu duyuracağız. Biz de şirket kuruyoruz. Sağlık ürünleri ile ilgili biz de şirket kuracağız. Sağlıkla ilgili çok büyük ölçekte projeleri Afyonkarahisar’a getireceğiz. Ocak ayının ikinci yarısından itibaren firmalar gelsinler, çayımızı kahvemizi içsinler. Öğretim üyelerimize de duyurduk. Şirket kurabilirler, şirketlerin şubelerini açabilirler. Teknopark, üniversite ile kentin buluştuğu yüzüdür. Uygulama alanı da geniş ve ortada.
İLÇE KAMPÜSLERİNE
1 BUÇUK MİLYON LİRA
GAZETENİZ KOCATEPE: Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ilçe kampüslerinde neler yapıldı?
– Sadece ilçelere bu sene 1 buçuk milyon lira dağıttım. Ne istedilerse yaptık. Bolvadin’de bizim 4 yıllık bir okulumuz var. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. Eğitim binası bitti. Sadece tefrişini bekliyor. Yeni bütçede ilk para serbest bırakıldığında tefriş edip açacağız. Emirdağ’da Fehmi-Deniz Sever isimli karı-koca 1 milyon 188 bin lira harcama yaparak çok güzel bir labaratuvar binası açtılar. Buradaki mutfağın iki katı mutfak açtılar. 600 bin lira harcanarak Harita Bölümü Teknikerliği Programı donatıldı. Her türlü malzeme var. Şu anda hazır. Dinar’ın binası bitti. İçinde 225 kişilik konferans salonu, 20’ye yakın ofis, kafetarya, kantin bitti. Dazkırı’da da bir öğrenci yurdu bitmek üzere. Sandıklı’yı geçen sene bitirmiştir. Buraları yaptık da ilçeleri unuttuk mu? Hayır.
AFYON MYO,
YENİ YERİNE TAŞINACAK
GAZETENİZ KOCATEPE: Afyon Meslek Yüksekokulu’nda da taşınma hazırlığı var…
– Önümüzdeki dönemde iki projemiz var: Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’na bir yarı olimpik havuz yaptırıyoruz. Parasını aldık, projesini çizdiriyoruz. Turizm Fakültesi’ne 2 trilyonluk bir mutfak yaptırıyoruz. Alt katı mutfak, orta katı uygulama dersliği, en üstü de önbüro ve resepsiyon gibi hizmetlerin verileceği uygulama merkezi olacak. 25-30 yataklı otel niteliğinde olacak. Öğrenci, nasıl davranılacağını, nasıl hizmet edeceğini, servisi nasıl yapacağını orada görecek. Fakültelerimizi ve Meslek Yüksekokullarımızı donatıyoruz, ama sıra var tabii.
Afyon Meslek Yüksekokulu’nun temel atma töreni için hazırlıklar devam ediyor. Camii ile futbol sahası arasında 21 bin 600 metrekarelik kapalı alana sahip. 5865 öğrenci orada eğitim görecek. Doğu Kampüsü, Batı Kampüsü gibi kampüslere kavuşacağız.

LAVANTA İÇİN
EYLEME GEÇİLİYOR

GAZETENİZ KOCATEPE: Üniversite’nin lavanta ile ilgili de bir çalışması var. O çalışma nasıl ilerleyecek?
Rektör Mustafa Solak: Tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Yükseköğretim Kurulu bir süre önce bir karar verdi ve her üniversitenin şehirlerini dikkate alarak 5 çalışma alanı seçmesini istedi. Biz bunu 4 sene öncesinden yaptık. Termal ve sağlık turizmi, mermer ve doğaltaş, jeotermal kaynaktan yararlanma, Teknopark, tıbbı ve aromatik bitkiler… YÖK’ün söylediğini biz 5 sene önce zaten yapmaktaydık.
Geçen sene Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun makamında bir toplantı yapılmıştı. Sayın Bakanımız, ‘Sayın Hocam, tıbbi ve aromatik bitkiler ülkemiz için çok önemli. Ülke ekonomisine kazandırmamız lazım. Avrupa’nın değişik ülkeleri bundan para kazanıyorlar. Biz ise ithal ediyoruz’ demişti. Ben de ‘Hemen bir çalıştay yapalım’ demiştim. Geçtiğimiz Aralık ayında Korel Termal Otel’de çok güzel bir çalıştay yaptık. Çalıştay’ın raporu Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Bakanlar Kurulu da ‘öncelikli konu’ olarak değerlendirdi. Tarım Bakanlığı’na talimat verildi, şu anda lavanta ile başlandı. Türkiye genelinde kim lavanta ekecekse dekarına 100 lira karşılıksız para veriliyor. İkinci çalıştay da sadece paydaşların katılımı ile Korel Termal Otel’de, Mart ayında yapacağız. 100 kişi katılacak, yaptığımız çalışmaları değerlendireceğiz. Teknopark’ta lavanta gibi uçucu aromatik bitkilerin yağ teknolojisini buraya getiriyoruz. Şirketi kuruyoruz. Bu ayın sonuna doğru, Şubat’ın başında Fransa’nın Marsilya kentine gideceğiz. Marsilya, dünyada lavantanın merkezi. Yılda 300 milyon avro dolayında girdileri var. Gözünüzün görebileceği alan lavanta. Afyonkarahisar’ın da böyle olmasını istiyoruz. Bundan 3 ay önce Afyonkarahisar Valisi Sayın Hakan Yusuf Güner’in başkanlığında bir toplantı yapıldı ve her ilçeye lavanta ekimi talimatı verildi. Çok ekim oldu. Eskişehir ve Bilecik’i de harekete geçirdik. Teknolojiyi de getireceğiz. Afyon’un, haşhaşın olduğu gibi, ayçiçeğinin olduğu gibi lavantanın da merkezi olmasını istiyoruz. İklime uygun bir bitki. Üzerlik otu gibi, 40-50 santimetre büyüklüğünde. Ekiyorsunuz, bir daha hiç karışmıyorsunuz. O bitkiden tohum ekerseniz 1 sene bekleyeceksiniz, fide ekerseniz altı ay bekleyeceksiniz. Ondan sonra 10 yıl boyunca aynı kökten verim alıyorsunuz. Yıllarca bu konuyla hiç ilgilenen olmamış.
Biz altyapımızı hazırladık. Marsilya’daki teknolojiyi de inceleyeceğiz.
Üreticiler, lavantayı Üniversite’ye mi getirecekler?
Lavanta üretiminde alıcılar var. Biz adresleri göstereceğiz. Ayrıca üniversite bir şirket de kuracak. Alıcı kuruluş gibi yönlendirecek. Şu anda İstanbul’da en az 10 tane şirket hazır. Bunlar lavanta ile çalışıyorlar. Lavanta 3 yerde kullanılıyor. Alışveriş merkezlerinde kimse düz deterjan almıyor. Dağ çiçekli, lavantalı, erguvanlı deterjanlar alınıyor. 3 damla damlatıyor, deterjanı yüksek fiyata satıyor.
Kozmotolojide kullanılıyor.
Sağlık ve termalde masajda ana unsur lavanta. Masajların fiyatını artıran uçucu yağlar. Türkiye bunların hepsini ithal ediyor. Bütün üniversitelerin ve müteşebbislerin bunu dikkate alması gerekiyor.
Biz örnekleme için bir işleme tesis yapacağız.Yağ fabrikası olan her yerde olabilecek bir teknoloji. Ürün satılacak, ülkemizin cari açığına katkıda bulunacak.

SU BİRLİĞİ’Nİ BİZ ÖNERDİK

Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde sıcak su da bulundu, değil mi?
Bizim bir suyumuz vardı. Su birliği kurulduğu için Afyon ilindeki mücavir alanlardaki su, Su Birliği üzerinden veriliyor. Afyonkarahisar Valiliği’nin önderliği ve koordinasyonuyla bu sağlanıyor. Onu da biz önerdik. Afyonkarahisar’da Su Birliği yoktu. Su Birliği’ni kurduk, reenjeksiyon sistemlerini önerdik. Mühendislik Fakültesi, Maden ve Jeoloji Mühendislikleri’ni tamamen devreye koyduk. Burada kendi suyumuzu da bulduk. Şu anda 60 derece ile 80 derece arasında suyumuz var. Biraz daha çalışırsak, bulabiliriz. Burası fay hattında. Nimetle külfet beraber. Nimeti jeotermal zenginlik.

Bakmadan Geçme