Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

BİLİM İNSANLARI

Aklımıza gelen bilim insanlarını saymamız gerekirse Michael Faraday ismi bunların başında gelecektir. İngiliz bilim insanının doğumunun 228. yıldönümünde kimya ve elektrik üzerine yaptığı araştırma ve keşiflerle bugünkü bilimsel gelişmelerin yolunu açan bir deha olarak anıyoruz. 1791 yılında Londra’nın bir kenar mahallesinde doğan Michael Faraday fakir bir ailede büyümüştü.
Geçim sıkıntısı onu eğitiminden alıkoyacak. Bir gazete dağıtıcısı, ardından bir kitapçının yanında çalışmaya başlayacaktı. Faraday ustasının da hoşgörüsüyle kendi kendini eğitmeye başlayacaktı. Kitapçıda çalışırken okuduğu elektrik ve kimya bilgileri içeren iki kitap ilgisini çekecek ve onun hayatını değiştirecekti.
Oto didaktik (Bir kimsenin öğretmen yardımı olmadan kendi kendisini yetiştirmesi) bir eğitimle kendini yetiştiren Faraday kendini genç yaşta deneylere vermeye başladı. Faraday bir Avrupa gezisinde ünlü İtalyan fizikçi Volta ve Fransız kimyacılarla tanıştı. Britannica Ansiklopedisi’nde okuduğu bir “Elektrik” makalesiyle deneylere ilgisi daha da arttı. Daha sonraki dönemlerde fizik ve kimya üzerine önemli çalışmalar yaptı.
Bu çalışmaları yürütürken bir civa zehirlenmesi yaşadı. Rahatsızlığı arttı, baş dönmesi ve sinir krizleri geçiriyordu.
1850’lerin ortalarında yaptığı çalışmaları eloktromanyatik kuramının sahibi Elerk Maxwell tarafından devam ettirecekti. Faraday 1857 yılında hayata gözlerini yumarken, birçok keşif bırakarak ölümsüzleşti.
29 Ağustos 1831’de Faraday iki tarafına yumuşak bir demir halkayla sarılan bir deney yaptı. Bir bataryayı tellerden birine bağlayarak diğerine akacak elektrik akımını indükleyebildiğini buldu.
İndüklemek: Kapalı bir devreyi yeğinliği her an değişen bir manyetik alanın içine koyarak onun üzerinde bir elektrik akımı oluşturmak. Buna benzer çalışmalardan sonra elektrik motorları transformatörler, jeneratörler gibi önemli icatlara yol açan bir buluş olarak “elektromanyetik indüksiyonu” keşfetmiş oldu. Bu buluş daha sonra “Faraday Yasası” olarak kabul edildi. Bu yasa 20. yüzyıl fiziğini önemli ölçüde etkiledi, aynı zamanda elektrik endüstrisinin temelleri atıldı.
Faraday’ın bilime katkıları
1-Klor ve karbondioksit gibi çeşitli gaz sıvılaştırdı. Isıtma ve aydınlatma yağları araştırması benzen ve diğer hidrokarbonların keşfedilmesine yol açtı.
2-1821’de elektrik motorunun atası kalıcı bir mıknatıs ve elektrik akımı aracığıyla mekanik hareket üretmeyi başardı.
3-On yıl sonra manyetik kuvveti elektrik gücüne dönüştürdü ve böylece dünyanın ilk jeneratörünü icat etti.
4-Günümüzde halen kullanımda olan Yunanca kelimelere dayanan elektro kimyasallar için yeni bir isimlendirme hazırladı iyon, elektrot vb.
5-Onun fikirleri James Clerk Waxweller’in geliştirdiği eloktromanyatik denklemlerin temelini oluşturdu. Ve bugün kuantum fiziğinde bile halen yol göstermektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti