Bilim Fuarları neden desteklenmedi? – Kocatepe Gazetesi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından çıkılan TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı'nda Afyonkarahisar, beklenen başarıyı gösteremedi. Bu kapsamda 109 başvurudan 43'ü TÜBİTAK İl Temsilciliği tarafından olumlu raporla Ankara'ya gönderildi. TÜBİTAK Başkanlığı da bu raporlar doğrultusunda 43 kurumu destekleme kararı aldı.KÜTAHYA'YA 880 BİN LİRAAfyonkarahisar'daki başarı yüzde 40'lardayken, bazı illerin [&hellip]
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından çıkılan TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı’nda Afyonkarahisar, beklenen başarıyı gösteremedi. Bu kapsamda 109 başvurudan 43’ü TÜBİTAK İl Temsilciliği tarafından olumlu raporla Ankara’ya gönderildi. TÜBİTAK Başkanlığı da bu raporlar doğrultusunda 43 kurumu destekleme kararı aldı.
KÜTAHYA’YA 880 BİN LİRA
Afyonkarahisar’daki başarı yüzde 40’lardayken, bazı illerin yüksek başarı göstermesi, soru işaretlerine neden oldu. Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kurumların 176’sının TÜBİTAK Bilim Fuarı desteği aldığı belirtildi. Projesi kabul edilen her kurum başına 5 bin lira destek verildiği göz önüne getirildiğinde, Kütahya’nın sadece Bilim Fuarları dolayısıyla 880 bin liralık destek aldığı ortaya çıkıyor.
ŞANLIURFA VE
MUĞLA’DA YÜZDE 100
Mersin’de 371 kurumdan 328’i, Kırıkkale’de 41 kurumdan 41’i, Tokat’ta 185 kurumdan 145’i, Muğla’da 162 kurumdan 162’si, Denizli’de 115 kurumdan 106’sı Bilim Fuarları desteği almaya hak kazandı. Şanlıurfa’da, proje gönderen tüm kurumlar destek aldı.
İNCE ELEYİP SIK MI DOKUNDU?
Eğitim camiası, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı’nda Afyonkarahisar’ın projelerinin geçmemesi nedeniyle farklı görüşlere sahip. Bir kısım eğitimci TÜBİTAK İl Temsilcisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Peker’in ince eleyip sık dokuduğunu, gelen projelerin tüm kuralları uygun olmasını istediğini belirtiyor. Bir kısım eğitimci ise projelerin öğrencileri bilime teşvik edeceğini, kurumlara gönderilecek Fuar destekleme ücretlerinin de Afyonkarahisar ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, müsamaha gösterilmesini; öğrencilere ve kurumlara fırsat verilmesini istiyor. >> Murat ARISOY’un Özel Haberi
BİLİM FUARLARI İLE NE HEDEFLENİYOR?
4006 Bilim Fuarları ile bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesi ve teşvik edilmesi, bilimin günlük hayatla ilişkilendirilmesi, bilim kültürünün yaygınlaştırılması, okul ortamının; öğrenilen ve araştırılan dinamik bir yapıya dö-nüştürülmesi, araştırma tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin tabana yayılarak genç bireylere kazandırılması, farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her çocuğa proje yapma fırsatının sunulması, öğrencilere işbirliği içerisinde proje yapma konusunda yeni ortam ve olanakların sağlanması, öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak proje yapmanın eğlenceli taraflarının ön plana çıkarılması, gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimsel çalışmaların ve bulguların öneminin öğrenciler tarafından uygulanarak / yaşanarak bilimsel çalışmalarla ilişkilendirilmesinin sağlanması hedefleniyor.