Bilgiye davet var, ilgi yok

ATSO ve Baro işbirliğiyle düzenlenen 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununu semineri Cumartesi günü yapıldı. ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bilgiyi alma isteğinin çok az olduğundan yakındı. Serteser, 2023 hedeflerine ulaşmadaki en önemli hedefin bilgi alma olması gerektiğini kaydetti Yeni kanun çağ açıyor Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Baro Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri 6102 Sayılı [&hellip]

Bilgiye davet var, ilgi yok

ATSO ve Baro işbirliğiyle düzenlenen 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununu semineri Cumartesi günü yapıldı. ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bilgiyi alma isteğinin çok az olduğundan yakındı. Serteser, 2023 hedeflerine ulaşmadaki en önemli hedefin bilgi alma olması gerektiğini kaydetti

Yeni kanun çağ açıyor
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Baro Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununu semineri Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 50 yıllık bir kanun olduğunu kaydeden Serteser, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun detaylarıyla anlatılacağı sempozyumun son derece önemli olduğuna dikkat çekti. ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bilgi ve teknoloji çağında kanunların çağın gereklerine göre uyarlanması zorunluluğunu belirtti. Serteser 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu ile ticaretin her noktada internete yayıldığı bir durumda ve tüketiciyi korumanın, çevre temizliğinin de ticareti koruma parçası olduğundan değişmemesinin mümkün olmayacağını söyledi. ATSO Başkanı Hüsnü Serteser; “Kanunlar, Allah yapısı değil. Kanunların çağımızın gerekliliklerine göre değiştirilmesi gerekiyor ve bu o kadar elzemmiş ki çoğu şeyde anlaşamayan siyasi partiler bunda anlaştılar. Çok kısa zaman içerisinde Türk Ticaret Kanunu Genel Kurul’da 13 Ocak 2011 tarihli TBMM genel kurulunda kabul edildi. 14 Ocak 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni Türk Ticaret Kanunu, önemli bir çağ açıyor. Tek kişilik şirketler, anonim şirketler, limited şirketler, yönetim kurulu görevini devredemeyeceği yetkiler üstleniyor. İnternetle şirketler yönetim kurullarını online olarak yapabiliyorlar. Sigorta poliçeleri, elektronik imza ile yapılabiliyor ve bunun gibi birçok yenilik var.” dedi.
Üreticiler şirketleşmek zorunda
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, şirketlerin şeffaf şekilde rekabetçi ortamda kendilerini yeni Ticaret Kanunu’na göre adapte etmek zorunda olduğunun altını çizdi. Yeni Ticaret Kanunu’na göre tek kişinin bile şirketleşmesi gerektiğini bildiren Serteser; “Üreticiler bildikleri konuda şirketleşmeli. Mesela aile olarak mermer üretiminden anlıyorsanız, üretim konusunda ayrı bir şirket kurun. Ama profesyonelleştirmek için pazarlama şirketlerinden veya marka oluşturma şirketlerinden faydalanın. Kayıt dışılığı önlemek için biz şirketleşmeliyiz. Şirketlerimiz de kendimizi şirket dışına atmadan yapamadığımız konuda danışman şirketlerden faydalanmalı, ya da üretim pazarlama şirketimiz ayrı olmalı. Pazarlamayı yapamıyorsak, başkasına yaptırmalıyız. Yeni Türk Ticaret Kanunu düzgün mü? Her şeyi bilemiyoruz. Genel olarak bunun yapılması lazımdı. Zaten 2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek kanunun bu süre zarfında böyle toplantı ve seminerlerle bu işin doğrularını yanlışlarını, olması gerekenlerini tespit etmemiz gerekiyor. Yürürlüğe girinceye kadar kanun hükmünde kararnamelerle veya uygulama mevzuatındaki yapılanmalarla belki değiştirebilir veya daha iyi hale getirebiliriz.” diye konuştu.
Baro ile yeni sempozyumlar düzenlenecek
Hüsnü Serteser, ATSO ve Baro Başkanlığı’nca ortaklaşa organize edilen seminer için bin kişilik davetiye dağıtıldığını söyledi. Serteser, seminere çok az sayıda katılım gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Baro ve ATSO olarak konuya hassasiyet gösterdiklerini kaydeden Serteser; “Bizim bilgiyi alma isteğimiz çok az. Biz birçok seminer, sempozyumda yapıyoruz. Dış ticaret bizim için ne kadar önemli? Hükümetin 500 milyar dış ticaret hedefi koyduğu ülkemizde, bir dış ticaret semi-nerinde, bir dış ticaret eğitiminde 500 tane davetiye dağıtıyorsunuz. 15 Akademisyen burada konuşma yapacak. Böyle bir imkanı baromuz ile birlikte ayağınıza getiriyoruz ama bin davetiyeden bu kadar kişi ilgi duyuyor. O zaman biz bu eksiklikleri, yanlışlıkları olması gerekenleri, olmaması gerekenleri nasıl düzelteceğiz? Bu bir sıkıntı. 2023 Hedeflerine ulaşmadaki en önemli hedef bilgi alma olmalıdır. Burada akademisyenlerden bir gün boyunca iki cümle bir şeyler öğrensek, belki şirketinizin hayatı değişecek. Ben anlamakta güçlük çekiyorum. Fakat biz baromuz ile sempozyumlara devam edeceğiz. Bundan sonraki eğitimlere gerek Ticaret Odası’nın gerekse Mali Müşavirlerin gerek ortak yaptığımız kurumların ilgisi olursa daha faydalı oluruz. Şirketlerimizi yeni Ticaret Kanunu’ndan daha fazla faydalandırırız. Hükümetin hedefi 10 büyük ekonomi ama bugün dünyanın ikinci en büyük finansal danışmanlık servisi İngiltere merkezli PwC (PricewaterhouseCoopers) 2050 dünya raporu yayınlamış. Biz diyoruz ki 2023’te 10. ekonomi olacağız, onlar diyor ki; ‘Siz 2020’de 7. sırada yer alan Kanada’yı geçeceksiniz.’ Demek ki 2020 yılında dünyanın en büyük finansal kuruluşu, satın alma gücü ve milli gelir bakımında 7. ülkeyi geçeceksiniz diyor. Bu tip şeylere dikkat edersek bilgiyi daha güzel almaya çalışırsak bu daha çabuk olacak.” şeklinde konuştu.
Bilgiye taliplik gösterildi
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin se-minerin açılış bölümünde konuştu. Bilgi çağında en çok korkulması gereken şeyin, bilgiyi üreten değil tüketen tarafta yer almak olduğunu ifade etti. Korkulacak bir diğer unsurun bilgiyi tanımlayan değil, tanımlananların safında olmak olduğuna işaret eden Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Nihayet veren beyin değil, alan beyin durum keyfiyetidir. En vahimi ise sizin için sunulan bilginin farkına varmamak. Yakın geçmişten günümüze kadar neredeyse tüm temel kanunlar değişti ancak 2004 yılında değişen, Türk Ticaret Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu gerisindeyiz ve eksikliklerimizi giderebilmiş değiliz. Türk Ticaret Kanunu değişti ve sistematiği ile yeni düzenlenmiş haliyle karşımıza çıkmaktadır. Henüz bu bilgi konusunun kapısından ile girmiş değiliz. Bilmediğimizi bilen iki meslek kuruluşu bilgiye talip olduğumuzu göstererek bu ortak çalışmaya güç verdi.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme