• Haberler
  • Genel
  • “Bilginin, detayın sınırı yok” – Kocatepe Gazetesi

“Bilginin, detayın sınırı yok” – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde “Deniz Turizminde Yalı Taşlarının Etkileri” konulu konferans düzenlendi “Çok fazla çalışma yapılmıyor”Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen “Deniz Turizminde Yalı Taşlarının Etkileri” konulu konferans, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 2. Eğitim Binası 207 No’lu derslikte gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal [&hellip]

"Bilginin, detayın sınırı yok"

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde “Deniz Turizminde Yalı Taşlarının Etkileri” konulu konferans düzenlendi

“Çok fazla çalışma yapılmıyor”
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen “Deniz Turizminde Yalı Taşlarının Etkileri” konulu konferans, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 2. Eğitim Binası 207 No’lu derslikte gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından verilen konferansa öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. AKÜ Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir’in açılış konuşmalarıyla başlayan konferansta Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Türkiye kıyılarında bulunan yalı taşları üzerine çok fazla çalışma yapılmadığını ifade ettiği konuşmasında, “mikroskupun bittiği yerde teleskop başlar.” sözüne atıfta bulunarak, “Bilginin, detayın sınırı yok. Detayın, gördüğümüzün çok daha ötesinde, küçük analizlerde olduğuna inanıyorum. Detaya ne kadar girerseniz o kadar derini eşelemiş oluyorsunuz; derini ne kadar eşelerseniz de o kadar iyi bilgi çıkıyor” dedi.
“Yalı taşları kıyı turizmi
açısından önemli”
Doç. Dr. Erginal yalı taşlarının kıyılarımızda çok önemli olduğunu ifade ederek, “Yalı taşları sadece kıyıların jeolojik gelişmelerini değil, kıyı üstü çalışmalarında ve hatta jeolojik miras olarak, kıyı turizmi açısından da ülkemizin çok önemli değerleridir” diye konuştu. Doç. Dr. Erginal yalı taşlarının tanımını yaptığı konuşmasında, “Yalı taşları, kıyıda intertidalzon adı verilen kısımda gevşek kum ve çakıl, bazen de kavkı kırıntılarında oluşan maddelerin genelde kireçli bir çimento ile bağlanmaları sonucu meydana gelen taşlardır. Yalı taşı oluşumu konusunda yapılan araştırmalarda, yalı taşlarının oluşumuna yol açan “Çimentolanma” sürecinin birçok fiziko-kimyasal nedeni bulunduğu belirtilmiştir. Yani, bu konuda tam bir fikir birliğine varılmamıştır. Yalı taşları ile ilgili yapılan çalışmalarda yorumlar tamamen gözlemlere dayalı, analitik çözümlemelerden çok uzak ve yalı taşlarının yaşları bilinmiyor. Türkiye’de genellikle Akdeniz ve Ege Denizi ile ayrıca kısmen Marmara Denizi ve birçok lokalitede Karadeniz kıyılarında, İznik Gölü ve Ulubat Gölü kıyılarında yalı taşlarına rastlanmıştır” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Türkiye’deki yalı taşlarının ve bulundukları kıyıların fotoğraflarını da öğrencilerle paylaştığı sunumunun sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ardından öğleden sonra Ankara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Doğan tarafından “Akarsu Morfolojisi ve Erozyon” konulu konfe-rans verildi.

Bakmadan Geçme