Bilgi, faydalı kullanılmazsa anlamı yok

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 5’inci Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Güral Afyon Otel’de başladı. Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, bilginin faydaya dönüşmesi gerektiğini söyledi. Küçük, aksi takdirde fıkıh ile Medeni Hukuk arasında sıkıştıklarını vurguladı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl 5’incisini düzenlediği Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Güral Afyon Otel’de başladı. [&hellip]

Bilgi, faydalı kullanılmazsa anlamı yok

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 5’inci Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Güral Afyon Otel’de başladı. Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, bilginin faydaya dönüşmesi gerektiğini söyledi. Küçük, aksi takdirde fıkıh ile Medeni Hukuk arasında sıkıştıklarını vurguladı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl 5’incisini düzenlediği Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Güral Afyon Otel’de başladı. 3 gün sürecek istişare toplantısının bu yılki konusu ibadetler ve aile hayatı olarak belirlendi.
FIKIH İLE HUKUK
ARASINDA KALINIYOR
Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Prof. Dr. Raşit Küçük, dini konularda istişarenin önemine dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşların en çok merak ettikleri olay ve durumlara açıklık getirmeye çalıştıklarını kaydeden Küçük, “Bilgi bir fayda temin ettiği sürece anlamlıdır. Aksi takdirde fayda gözetilmeksizin bilgi üretimi, fanteziden öteye geçmeyecektir. Bu hakikat fıkıh bilgisi için de geçerlidir. Zaman zaman üretilen fıkhi bilgi bireysel veya genel kanıya mahzar olmasına rağmen pratiğe aktarılırken sıkıntıyla karşılaşılmakta dolayısıyla umulan yararı tam olarak sağlamamaktadır. Böyle bir durumda bilgini muhatabı fıkhi sonuç ile Medeni Yasa arasında sıkışıp kalmaktadır. Aile hukukunu ilgilendiren konularda bu durum, ülkemizde sıkça karşılaşılan bir problemdir. Bu tür problemler, yapılan istişare toplantılarının ne kadar önemli olduğunu da ortaya çıkarmaktadır” dedi. Küçük, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun personel sayısı bakımından sıkıntı yaşadığını da sözlerine ekledi.
DİN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARDAN BİRİ
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise din konusunun hayatta en önde gelen konular arasında yer aldığına dikkat çekti. Balkanlıoğlu, “İnsan hayatında dinin önemi çok fazladır. Yaradılış itibariyle inanma ihtiyacı fıtri olduğu için yaratılıştan geldiği için inanmıyorum diyen insanların bile içinde bu tür boşluklar olduğunu ve sıkıntılarına çözüm bulamadığı, problemlerinin bulunduğunu biliyoruz. Bu nedenle Türkiye gibi bir ülkede, kendisini Müslüman ve dindar diye nitelendiren insanların büyük birçoğu için elbette ki din günlük hayatımızın, normal hayatımızın sürekli konuşulduğu vazgeçilmez unsurlarından birisi. Dolayısıyla insanlar her zaman gelişen ve değişen teknoloji karşısında ve yeni güncel meseleler karşısında sorularla doğru tatmin edici ve vicdanen müsterih olarak uyabileceği cevaplar arıyor” dedi.
HER SORUYA CEVAP BULUNMALI
Balkanlıoğlu, din hakkındaki sorulara cevap bulunması için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Sorulan her soruya cevap bulmak zorundayız. Belki şu anda bilmiyoruz. Ancak araştırıp, soruşturup sana bir cevap vereceğiz demek zorundayız biz. Eğer dini hükümlerle de çelişmeyen doğru bir cevap bulamazsak insanların kafasında çok daha büyük soru işaretleri, hatta fitne ve fesada kadar giden bir sürü şey oluşuyor. İlmi ve amil, alim ve fazıl son derece yetkin din adamları sorulara zamanında doğru cevap üretebilmiş olsalardı bugün toplumda hatta İslam aleminde bugüne kadar yansıyan bir çok ihtilaflar olmazdı. Zafiyet görüntüsü ve dini konularda tatmin edici cevap bulamayan insanların oluşturduğu toplumlardan da başka tür başarılar beklemek de zor. Bu fitne, fesat ortamı birçok insanı etkiliyor, bazen bakıyorsunuz bir memur görevini layıkıyla yerine getirmiyor, amirlerine karşı saygısız, vatandaşlarla problemi var, biraz araştırıyorsunuz, ailesinde huzur yok mesela, aile huzursuzluğu insanın normal toplumsal yaşamını da etkiliyor. Dini bakımdan cevap bulamadığı sorular, kişinin iç huzursuzluğu iş yaşantısına da aksediyor ve bazende aile yaşantısını da etkiliyor, sonuçta mutsuz insanların oluşturduğu toplumlar, toplum yaşantısını da etkiliyor.”
Toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük’ün yanı sıra, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Dr. Ekrem Keleş ile öğretim üyeleri ve din görevlileri katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme