• Haberler
  • Genel
  • Bilgi Evleri, eğitimde fırsat eşitliği sağlıyor

Bilgi Evleri, eğitimde fırsat eşitliği sağlıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Bilgi Evleri'nin eğitimde fırsat eşitliğini sağladığını, mahalleler için de kültürel mekanlar hâline geldiğini belirtti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için, şimdiye kadar 8 Bilgi Evi kurduklarını, Kanlıca ve Harb-İş'e de Bilgi Evi inşa edileceğini söyledi. Çoban, 'Bölge mahallelerinin çocukları, hem eğitime geldiği gibi bu mekanı bir [&hellip]

Bilgi Evleri, eğitimde fırsat eşitliği sağlıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Bilgi Evleri’nin eğitimde fırsat eşitliğini sağladığını, mahalleler için de kültürel mekanlar hâline geldiğini belirtti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için, şimdiye kadar 8 Bilgi Evi kurduklarını, Kanlıca ve Harb-İş’e de Bilgi Evi inşa edileceğini söyledi.
Çoban, “Bölge mahallelerinin çocukları, hem eğitime geldiği gibi bu mekanı bir sosyokültürel alan olarak kullanıyor. Yetişkinler burada (Necip Fazıl Kısakürek Bilgi Evi’nde) maç da seyrediyor. Çocuklarımız burada sinema da seyrediyor. Konferans yapılabiliyor. Gitar kursu rağbet görüyor. Bağlama ve gitar kursu alınıyor. Müzik sınıfımızda ses geçirimsizliği var” dedi.
SİVİL TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ
Bilgi Evleri’nde sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydeden Çoban, “Bilgi Evimizi farklı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştırıyoruz. Hepsinin yetkileri ve ilgilileri farklıdır. Biz tefrişatı A’dan Z’ye yapıyoruz. Her türlü oyun imkanlarıyla, akıllı tahtasını, projeksiyonu, kitabını ve testini veriyoruz. Biz kapıya kiminle çalıştığımızı asıyoruz. Toplumdan gizli saklı yapmıyoruz. Dünyanın her yerindeki Türk Okulları’nı keşke her vatandaşımız gezebilse. Almanya’da Danimarka’da okul açmak kolay, siz Afrika’nın aç perişan yerlerinde, Kamboçya’da, Somali’de açmak çok zor. Devletimiz dünyanın 250 tane Türk Okulları açacağım dese, 1500 dolar maaş vereceğim dese, bizim öğretmenler iki ayda döner gelir oradan. Bu işte bir gönüllülük esas” diye konuştu.
NORMAL MÜFREDAT
UYGULANIYOR
Bilgi Evleri’nde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı dışında bir müfredat öğretilmediğini vurgulayan Çoban, “Her Bilgi Evi’nde 20 öğretmen var. Her Bilgi Evimizi bir sivil toplum kuruluşuna veriyoruz ki eğitimi onlar veriyor. Eğitimciler bizden bir kuruş para almıyor. Burada yazın her camide olduğu gibi Kur’an Kursu var. Normal müfredat var. Samimi bir eğitim var. Bu mahallenin gençlerinden iki takım kurduk. Maç yapıyorlar. Yabancı dil kursu, el sanatları kursu veriliyor. Mahallelerimiz için bulunmaz bir imkan” dedi.
MAHALLENİN MERKEZİ HÂLİNE GELİYOR
Bilgi Evleri’nin mahallenin yeni merkezleri olduğuna dikkat çeken Çoban, kendi hayatından da örnek vererek şöyle konuştu:
“Kendim 7 yaşına kadar 56 metrekarelik bir evde büyüdüm. 1989 yılına kadar, 1969’dan orada kaldım. Çavuşbaş’ta düşünün. Evlerin yüzde 99’u sobalı. En iyi maaş alan 900 lira alıyor. Çocuk eve geldi, televizyon açık. Kardeşler var. Çavuşbaş’ta 8 tane sınıfımız var. Ailesi akşam bırakıyor çocuğu, işi bitince eve çağrı bırakıyor. Bilgi Evi’nden alıp geliyor ailesi. Arada bir çıkıyor oynuyor, bilgisayar oynuyor, langırt oynuyor. Sorularını soruyor. Hanımefendiler, günlerini kına gecelerini orada yapıyor. 3 tane gelin çıkardık şimdiye kadar. Havadar bir ortam. Sormuyoruz da sen kime oy verdin diye. Geçen sene ilk senemiz olmasına rağmen 4 kişi Süleyman Demirel Fen Lisesi’ni kazandı.”
NFK BİLGİ EVİ, ÖRNEK BİR TESİS
Necip Fazıl Kısakürek Bilgi Evi’nin örnek bir tesis olduğunu vurgulayan Çoban, “Burada optik okuyucumuz var, sınav sonuçlarını veriyor. Bilgi Evleri’ni Türkiye’nin her yerinden görmeye geliyorlar. Bu modeli incelemeye geliyorlar. Burası örnek bir yer, kompleks” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme