• Haberler
  • Eğitim
  • BİLGEDER kadın ağırlıklı çalışmalar yürütüyor

BİLGEDER kadın ağırlıklı çalışmalar yürütüyor

BİLGEDER Başkanı Ferhan Çınar, dernek olarak kadına yönelik çalışmalar yürüttüklerini 2021 yılı içerisinde iki ayrı çalıştay planladıklarını açıkladı. Derneğin yeni normaldeki ilk etkinliği 30 Haziran Çarşamba günü MCG Marbel Çakmak Otel'de annelere ve kadınlara özel bir prgram olacak   Bilge Tam Gelişim Derneği (BİLGEDER) Başkanı Araştırmacı-Yazar Ferhan Çınar, dernek faaliyetlerini gazeteniz Kocatepe'ye anlattı. Burcu Aydın: [&hellip]

BİLGEDER Başkanı Ferhan Çınar, dernek olarak kadına yönelik çalışmalar yürüttüklerini 2021 yılı içerisinde iki ayrı çalıştay planladıklarını açıkladı. Derneğin yeni normaldeki ilk etkinliği 30 Haziran Çarşamba günü MCG Marbel
Çakmak Otel’de annelere ve kadınlara özel bir prgram olacak

Bilge Tam Gelişim Derneği (BİLGEDER) Başkanı Araştırmacı-Yazar Ferhan Çınar, dernek faaliyetlerini gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
Burcu Aydın: Bilge Tam Gelişim Derneği faaliyetlerine ne zaman başladı?
Ferha Çınar: Bilge Tam Gelişim Derneği 2016 yılında eğitim ve gelişim derneği olarak faaliyete başladı. Onun öncesinde Bilge Tam Gelişim Merkezi adı altında çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal değişimlerine yönelik programlar uyguladığımz bir merkezimiz vardı. O merkezde çocukların gelişimlerini takip ettiğimiz dönemde bunları bilimsel bir alana aktarmamız gerektiğini fark ettik. Süreç bu şekilde devam etti.
KADINLARA VE
ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Burcu Aydın: Derneğin kuruluş amacı nedir?
Ferhan Çınar: Bilge Tam Gelişim Derneği mantık olarak kadınların ve çocukların kişisel ve toplumsal gelişimlerini önemseme amacıyla kuruldu. Bu konuda hedefimiz bilimsel yayınlar yapmak, çalışmalarımızı projelendirmektir. Bunun için dernek bünyesinde tüm uzmanları çalıştırıyoruz. İlk önce yaptığımız çalışma, bilimsel makale çocukların fiziksel gelişimlerinin bilişsel ve sosyal gelişimlerine olan etkisini araştırma haline getirmek oldu. Bunu üniversitede bir bildiri şeklinde sunduk. Amacımız sadece kadınlar değil çocuklarda olduğundan özellikle kadınlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarımızı Antalya’da, Samsun’da ki üniversitelerde çalışmalarımızı bilimsel tebliğler olarak sunduk.
İLK OLARAK
30 HAZİRAN’DA ANNELERLE BİRARAYA GELECEĞİZ
Burcu Aydın: Küresel salgında yeni normalde Bilge Tam Gelişim Derneği neler planlıyor?
Ferhan Çınar: Biz dernek olarak pandemiden hemen önce Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle yine kadınları baz aldığımız “İslam’da ve Toplumda Kadının Yeri” başlıklı çok güzel bir panel gerçekleştirdik. O panelin bize verdiği motivasyonla aslında çok farklı projeleri hayata geçirmek üzere planlamalarımızı yapmıştık. Ama ne yapalım ki pandemi sürecinde bu çalışmalarımızı biraz askıya alıp ertelemek durumunda kaldık. Yeni normalde ilk planladığımız çalışma Afyonkarahisar bazında annelere, kadınlara yönelik, farkındalığı yüksek bir etkinliktir. Bu etkinlikte kendilerini ve çocuklarını topluma daha sağlıklı, iyi, başarılı ve mutlu bireyler olarak nasıl yetiştirebilirimin kaygısını taşıyan annelerle biraraya geleceğiz. Karşılıklı şeklide günlük yaşadıkları sıkıntılar ve içsel dünyalarında ki sıkıntıların üzerine baskı ve vurgu yaparak birlikte bu konuları karşılıklı olarak işleyeceğiz. Güzel bir toplantı olacağını düşünüyorum. Yarın yani 30 Haziran 2021 Çarşamba günü merkezde ki MGC Çakmak Marble Otel’de saat 14.00’de kadınlara, annelere özel düzenlediğimiz etkinlik planladık. Katılımcı annelerimize katılım belgesi vereceğiz. Dinginleşmiş, deşarj olmuş şekilde toplantıdan ayrılmalarını özellikle onlarda iz bırakmayı düşünüyoruz. Etkinliğimizde ikramlarımız, küçük süprizlerimiz olacak. Etkinlikten elde edeceğimiz geliri Bilge Tam Gelişim Derneğinin (BİLGEDER) İstanbul Rumeli Üniversitesi işbirliği ile Ekim Ayinda yapacağı “Bedenden Beyne Çalıştayı”nda kullanılacak.
KADIN EĞİTİLİRSE BİR TOPLUM EĞİTİLMİŞ OLUR
Burcu Aydın: Gelişim ve değişim noktasındaki çalışmaları anlatır mısınız?
Ferhan Çınar: Bizim önceliğimiz kişinin öncelikle kendisini tanımasıdır. Bizim ilk etapta vurguladığmıız konu budur. Çünkü insan kendini tanıyıp kendi eksiklerini fark edecek ki ancak o zaman neyi değiştirebileceğini anlasın. Bir anne olarak kendi eksikliklerini ya da kendi yeteneklerini, potansiyelini fark etmeyen bir birey çocuğuna da o gözle bakamadığından maalesef çocuklarının da değişimi konusunda doğru adım atamıyorlar. Onun için bizde annelerin değişimi arkasından çocukların değişimini tetikleyecek. Çocukların değişimi ise toplumu değiştirecek. Çünkü şuna inanıyoruz ki bir erkeği eğitirseniz bir bireyi eğitmiş olursunuz. Ama bir kadını eğitirseniz toplumu eğitmiş olursunuz. Çünkü kadın annedir, öğrendiğini çocuğuna da öğretir. Dolayısıyla toplumda halka halka bu değişim ve gelişmi devam eder.
İLERLEYEN GÜNLERDE
İKİ AYRI ÇALIŞTAY PLANLAMASI YAPILACAK
Burcu Aydın: İlerleyen günlerde BİLEGEDER’in ortaya koyacağı proje ya da projeler sözkonusu mu?
Ferhan Çınar: İlk projemizi İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde işbirliği halinde İstanbul Haliç yerleşkesinde Ekim ayı içerisinde gerçekleştireceğimiz çok özel bir çalıştayımız oluşturacak. Bunun planlaması üzerinde çalışıyoruz. Çalıştayın ana teması bedenden beyine olacak. Günümüzde çocukların fiziksel gelişim, sosyal duygusal gelişmi ve zihinsel gelişmi olmak üzere üç farklı gelişim türü vardır. Genellikle akademik camia olarak eğitim camiası olarak ya da ebeveynler olarak en çok üzerinde durduğumuz başarı akademik başarılar, çocuklarımızın zihinsel gelişimleridir. Hâlbuki çocukların diğer gelişimleri de en az zihinsel gelişimleri kadar önemlidir. Biz yıllardır çalışmalarımızda bunu vurgulayıp, bu yönde ki araştırmalarımızı makale haline getirdik. Bir çocuğun beden yani denge, koordinasyon, psiko motor gelişiminde kaba motor ve ince motor gelişimlerini düzenli şekilde onlara sunduğumuzda bu onların zihinsel ve sosyal gelişimlerine de yansıyor. Bizde bunu bilimsel bir camia ile konunun uzmanı olan akademisyenlerle İstanbul’da bu çalıştay da enine boyuna konuşup tartışacağız. İnşallah bu çalıştaydan güzel bir sonuç çıkmasını umuyor çıkan sonucun da eğitim camiamız için çok büyük bir adım olabileceğini düşünüyoruz. Daha sonra TTK ile işbirliği yapmak istediğimiz ikinci bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. UNESCO 2021 yılını “Hacı Bektaşi Veli” yılı ilan etti. Dernek olarak kadın teması üzerine ağırlıkla çalıştığımızdan Hacı Bektaşi Veli’nin manevi kızı Fatma Bacı Ahi Evran’ın da eşidir. Ahilik teşkilatının bir kolu olarak Selçuklular döneminde Baciyani Rum Teşkilatını kurmuştur. O teşkilat o dönemin kadınlarını hem toplumsal olarak hem ekonomik olarak hem de kişisel olarak tasavvufi yönde olmak üzere her açıdan geliştiren bir açıya sahiptir. Bunu günümüz kadınlara vurgulayıp geçmişimizi hatırlatmak amacıyla bir çalıştay daha planlıyoruz. Bunu da 2021 yılı Kasım ayı içerisinde gerçekleştirebilmeyi ümit ediyoruz. Bunu sözünü ettiğim gibi Türk Tarih Kurumu (TTK) ile birlikte yaparsak çok fazla kişiye duyurulmuş olur düşüncesindeyim. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme