• Haberler
  • Gündem
  • 'BİK kamuoyunun doğru haber alma hakkını güvenceye aldı'

'BİK kamuoyunun doğru haber alma hakkını güvenceye aldı'

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, dezenformasyonun gazetecilerin ve basın sektörünün en büyük imtihanı haline geldiğini söyledi. Erkılınç, 'BİK 28 yıl aradan sonra basın ahlak ilkelerinde değişikliğe giderek kamuoyunun doğru haber alma hakkını bir kez daha güvenceye almıştır. Ekim ayında TBMM genel kuruluna gelecek kanun teklifinin kabul edilmesi sektörün ekonomik bağımsızlığını inşallah güvence altına alacaktır' dedi [&hellip]

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, dezenformasyonun gazetecilerin ve basın sektörünün en büyük imtihanı haline geldiğini söyledi. Erkılınç, “BİK 28 yıl aradan sonra basın ahlak ilkelerinde değişikliğe giderek kamuoyunun doğru haber alma hakkını bir kez daha güvenceye almıştır. Ekim ayında TBMM genel kuruluna gelecek kanun teklifinin kabul edilmesi sektörün ekonomik bağımsızlığını inşallah güvence altına alacaktır” dedi

Haber

Afyonkarahisar Valiliği, Basın İlan Kurumu (BİK) ve Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti (AGC) işbirliğiyle organize edilen “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” başlıklı konferans dün öğleden sonra AKÜ M. Rıza Çerçel Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferans programına; Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Cihat Zafer Demirel, İdris A. Çam, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Sezer Küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri, gazete sahipleri, medya çalışanları katıldılar.
“SAYIN VALİMİZİN UNUTULMAYACAK HİZMETLER YAPACAĞINA İNANIYORUM”
Toplantının açış konuşmasını Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç yaptı. Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış Kurtuluş Savaşı ile Büyük Zaferin şehri Afyonkarahisar’da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Erkılınç, “Manevi hatıraları huzurunda aziz şehitlerimizi yâd ediyorum. Bizleri Afyonkarahisar’a davet ederek bu anlamlı buluşmaya vesile olan Basın İlan Kurulu Genel Kurulu Üyemiz Doçent Dr. Sayın Kübra Güran Yiğitbaşı’nı Afyonkarahisar Valiliği görevine atanmasından dolayı tebrik ediyorum. Sayın Valimizin Afyonkarahisar’a unutulmayacak hizmetler yapacağına yürekten inanıyorum. Bizlerde Afyonkarahisarlılar gibi heyecanla kendisini takip edeceğiz ve inşallah başarılarını göreceğiz. Değerli dostum AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a üniversitenin Kültür Merkezi kapılarını açarak bizleri misafir ettiği için teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı zamanda Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e de bizi kabul ettiği için teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
“DEZENFORMASYON GAZETECİLERİN EN BÜYÜK İMTİHANIDIR”
Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunun altını çizen BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, bir yandan halkı doğru ve tarafsız haberlerle bilgilendirip kamuoyu aydınlatılırken diğer yandan kamu yararı ve basın ahlak ilkelerinin gözetilmesi gerektiğine değindi. Erkılınç, “Son yıllarda gazeteciliği etkileyen çok fazla gelişme oldu. Tüm bu gelişmelerden haber üretim süreçleri olumlu olduğu kadar maalesef olumsuz yönden de çok etkilendi. Bu nedenle gündemimize giren dezenformasyon gazetecilerin ve basın sektörünün en büyük imtihanı haline geldi. Kasıtlı olarak yalan yanlış, yanlı bilgileri kullanarak kafaları karıştırmak ve insanları manipüle etmenin tercih ediliyor olması çok acı bir şey. Gazetecilik tecrübesi ve pratiği yüksek meslektaşlarımızın bile son yıllarda düştüğü tuzaklardan biri olan hızlı ve dikkat çekici haber servis etme isteği maalesef yalan haberleri besleyen en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Haber atlatmak, daha çok okunmak, daha çok tık almak ve raiting telaşı eksik araştırma ve doğrulamayı beraberinde getiriyor. Sonrası ise hepimizin malumudur. Yalan haberlerin artışı, bir mesleğe olan güvenin sarsılışı, doğru ve gerçek bilginin hasıraltı edilişi, hakikatin gözden düşüşüdür.” diye konuştu.
“BASININ YAZILI İLKELERİYLE YAZILI OLMAYAN GELENEKLERİ VARDIR”
“Birileri neden dezenformasyondan beslenir.” diye soran Erkılınç, “Özellikle kritik dönemeçlerde ve kriz anlarında artış gösteren dezenformasyan içerikli haberlerin maksadını gündem değiştirmek insanları farklı birşeylere ikna etmeye çalışmak ya da dikkatleri dağıtmak olduğunu görebiliyoruz. Burada asıl amaç kamuoyunun rasyonel hareket etmesini engellemek, toplumun zihninde yara açmaktır. İşte böyle hastalıkla hedeflerin önüne geçmek için basın sektörünün yazılı olan ilkeleri ve birde yazılı olmayan gelenekleri vardır. Son yıllarda gazeteciliğin evrensel ilkeleri göz ardı edildikçe küresel ölçekte çözüm ve önlem arayışı zorunlu hale gelmektedir. Dünyanın her ülkesinde sadece kanun koyucular değil meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler dezenformasyona karşı mücadele yürütmektedirler. Takdir edilir ki bu önlem ihtiyacı toplumların sağlığı, ülkelerin geleceği için kaçınılmazdır. Sektörün en büyük destekçisi ve özgün haber üretiminin teminatı Basın İlan Kurumu 28 yıl aradan sonra basın ahlak ilkelerinde değişikliğe giderek kamuoyunun doğru haber alma hakkını bir kez daha güvenceye almıştır.” şeklinde konuştu.
“VALİ YİĞİTBAŞI’NIN KIYMETLİ KATKILARI OLDU”
Cavit Erkılınç, basın ahlak ilkelerinde değişikliğe ilişkin çalışmaların yürütüldüğü süreçte Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın da kıymetli görüşleri ve katkıları olduğunun altını çizdi. Erkılınç, “Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na kıymetli katkıları için teşekkür ediyoruz. Artık gazetecilik kisvesi altında çocuklara, gençlere, kadınlara, aileye, Türk kültürüne ve toplumuna zarar verecek yayınları yapmak, özel hayatları ihlal etmek, suça teşvik edici, şiddet ve terörü özendirici haberler yapmak ki bunlar asla haber konusu bile olamaz müeyyide uygulanacak konular arasındadır. Değme gazete ve gazetecilerimizin bile teyide muhtaç onlarca bilgiyi iştahla servis ettiklerine şahitlik ettik. Ülkemiz 27 Mayıs darbesine medya yoluyla hazırlanırken bir takım gazeteler Adnan Menderes’in muhalif insanları öldürttüğünü ve cesetlerini kıyma makinelerinde toz haline getirdiğini yazmıştı. Çok ileriye gitmeye gerek yok. Günümüzde sahne ve isimler değişsede senaryo aynı değil mi? İstanbul Başakşehir’de Suriye’liler göletten kaz çaldı iddiaları üzerine günlerce yabancı düşmanlığı yapıldı. Üstelik köpürtülen haberlerin her bir satırı yalanla dolu. Hz. Davud değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail. Keçi değil koç hikâyesinde olduğu gibi neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Kadınlar Suriye’li değil Irak’lı. Hayvanlar kaz değil ördek. Hayvan çalmak değil aksine o gölete hayvanları bırakmak için çabalayan insanlar var.” ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLİĞİN VARLIĞINI İTİBARLI SÜRDÜRMESİ ŞARTTIR”
Cavit Erkılınç, beyinlerinin arkasında farklı planları bulunup, ülke barışıyla sorunu olanların olayları ahlaksızca çarpıtarak, halkta infiale yol açacak başlıklar açtığının herkesçe bilindiğini söyledi. Erkılınç şu ifadelere yer verdi: “Canice katledilmiş kadın bedenlerini manşet malzemesi yapanlar, insanları, dini inançları, çocukları tahkir eden köşe yazılarını, saygın devlet kurumlarını sosyal medya da linç kampanyalarına malzeme edenleri gördük. Covid-19 pandemi sürecinde alenen insan sağlığı ile oynayacak derecede ki paylaşımları hep birlikte takip etmedik mi? Bu nedenle her yönüyle kurumsallaşmış bir sektör olan gazeteciliğin dezenformasyon karşısında varlığını koruması ve itibarını sürdürebilmesi şarttır. Devletimizin muhatap kurumlarla ve meslek örgütleriyle birlikte yürüttüğü çalışmaların hız kazanması hem anlamlı hem de yerindedir. Basın Kanunu çalışmalarına kurum olarak güçlü destek verişimizde bundandır.
“KANUN ÇIKINCA SEKTÖRÜN EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞI GÜVENCE ALTINA ALINACAK”
Erkılınç şunları kaydetti: “Ayrıca Ekim ayında TBMM genel kuruluna gelecek kanun teklifinin kabul edilmesi sektörün ekonomik bağımsızlığını inşallah güvence altına alacaktır. İcra ilanları üzerinden basına verilen destek artacak böylece resmi ilanlarında devamlılığı sağlanmış olacaktır. İnternet haber siteleri süreli yayınlar sayılacak, çalışanları basın kartına kavuşacaktır. Mesleğinin hakkını vererek hakikat peşinde koşan tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” konferansımızın hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme