• Haberler
  • Genel
  • Beyazıt mahallelilerden 'nefes alamıyoruz' isyanı

Beyazıt mahallelilerden 'nefes alamıyoruz' isyanı

Afyonkarahisar’ın Beyazıt Mahallesi'ndeki iki yumurta tesisinin kapasite artışı amacıyla hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi raporunda halkın görüşlerinin alındığı toplantı mahallenin maskeli protestosuna sahne oldu. Tavuk çiftliklerinin kokusundan rahatsız olduklarını belirten mahalleli ya tavuk çiftliklerinin ya da mahallenin taşınmasını istediler Beyazıt Mahallesi'nde bulunan 15'e yakın tavuk çiftliği, yem ve yumurta tesisi nedeniyle her gün tavuk gübresi kokusu [&hellip]

Beyazıt mahallelilerden ‘nefes alamıyoruz’ isyanı

Afyonkarahisar’ın Beyazıt Mahallesi’ndeki iki yumurta tesisinin kapasite artışı amacıyla hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi raporunda halkın görüşlerinin alındığı toplantı mahallenin maskeli protestosuna sahne oldu. Tavuk çiftliklerinin kokusundan rahatsız olduklarını belirten mahalleli ya tavuk çiftliklerinin ya da mahallenin taşınmasını istediler

Beyazıt Mahallesi’nde bulunan 15’e yakın tavuk çiftliği, yem ve yumurta tesisi nedeniyle her gün tavuk gübresi kokusu ve kamyon gürültüsüyle yaşadıklarından şikayet eden mahalle sakinleri iki firmanın kapasite artırımı kararı ile isyan etti. Kapasite artırımı öncesi gerçekleştirilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı’nda tavuk çiftliklerini protesto eden mahalleli, “nefes alamıyoruz” diyerek ağızlarına maske taktı. Tavuk çiftliklerinin yaşam standartlarını düşürmenin yanı sıra hastalık da yaydığını belirten mahalleli, yetkililerden sorunun çözülmesini istediler.
TOPLANTI YERİ
TARTIŞMA KONUSU OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın halkın katılımı ile toplantı yapacağını ilan etmesi üzerine çoğunluğu kadınlardan oluşan Beyazıt Mahallesi sakini yaklaşık 60 kişi mahalledeki Kınalı Köprüsü yanında bulunan Hacı Ahmet Benili Camisi bahçesinde toplandı. Bahçede yapılan sunum hazırlığına tepki gösteren mahalle sakinleri, güneş altında toplantı yapılamayacağını, güneş ışığında projektöre yansıtılanın okumasının mümkün olmayacağı vurgulayarak toplantının ertelenmesini istediler. Genellikle benzer toplantılara katılımın az olması sebebiyle camii bahçesinin seçildiğini belirten yetkililer, yaşanan tartışmalar üzerine toplantıyı, caminin inşaat halindeki alt katında gerçekleştirdi.
Kapasite arttırma projelerini üstlenen Savran Mühendisliğin Koordinatörü Yavuz Durmaz, tavuk çiftliklerinin mevcut kapasitesi ile ilgili sunum yaptı. Afyonkarahisar’da tavuk gübrelerini geri dönüştürecek biogaz tesisinin yapımının sürdüğünü hatırlatan Durmaz, biogaz tesisi bitmeden kapasite artırımının gerçekleşmeyeceğini vurguladı. Çiftliklerin mahalleye 1300 metre mesafede olduğunu da ifade eden Durmaz, her iki çiftliğin havalandırması bulunduğunu kaydetti.
MASKEYLE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
Tavuk çiftliklerinin ağır bir gübre kokusu yaydığını söyleyen mahalle sakinlerinden Ayşe Sobalı, tavuk çiftliklerine gidip gelen kamyonların da hem koku hem de gürültüye neden olduğunu anlattı. Cam açamadıklarından yakınan Sobalı, bölgede sinek sayısının çok fazla olduğunu, sineklerin hastalık yaydığını da kaydetti. Çocuklarından birinin evde hasta yattığını vurgulayan Emine Kaya ise, tavuk çiftliklerinden gidip gelen kamyonların açık sevkiyatının da hem koku hem de sağlık açısından mahalleye zararı olduğunu ifade etti.
Beyazıt Mahallesi’nde hiçbir tavuk çiftliğini istemediklerini vurgulayan mahalleli, bölgedeki tüm tavuk çiftliklerinin yaşam alanlarından uzak bir alana taşınmasını istediler. Tavuk çiftlikleri taşınamıyorsa mahallenin kentsel dönüşümle taşınmasını isteyen mahalleli, problemin kapasite artırımı yapan firmalar değil tüm tavuk çiftlikleri olduğunu aktardılar. Ağızlarını maskeyle kapatarak “nefes alamıyoruz” ve “maskeyle yaşamak istemiyoruz” diye slogan atan kadınlar, tüm toplantıyı da maskeleriyle takip ettiler.
KAMYON SORUNUNU 2. KÜÇÜK
SANAYİDEN AÇILACAK YOL ÇÖZER
Yetkililerden yardım beklediklerini anlatan Beyazıt Mahallesi Muhtarı Ahmet Özcan, mahallede gün boyu kamyon trafiği olduğuna değindi. Gelecek yıl mahalledeki öğrencilerin ortaokul için Sahipata Mahallesi’ne gideceğini ifade eden Muhtar Özcan, trafiğin azaltılması için mevcut çiftliklere giden İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nden bir yol açılmasını istedi. Mahallenin Afyonkarahisar’ın depreme en dayanıklı ve havadar bölgelerinden biri olduğunu da vurgulayan Özcan, “Özellikle eski tavuk çiftliklerindeki kokunun giderilmesini veya bunu önleyecek ilaç kullanmalarını bekliyoruz. Bölgenin bir taşıma kapasitesi var. Bu nedenle yeni çiftliklerin yapılmamasını istiyoruz. Bölgede ruhsatsız çiftlikler varsa onların kapatılmasını bekliyoruz. Memleketin kalkınması için tavuk çiftliği olacak ama bizim de beklentilerimiz var” diye konuştu.
Polis ve jandarmanın camii dışında güvenlik önlemi aldığı toplantı bakanlık yetkililerinin konuyla ilgili aldığı notların ardından sona erdi. >> Onur BAYRAM’ın haberi

Bakmadan Geçme