• Haberler
  • Genel
  • Beşer: Gelişmeler her iki ülkeyi de olumsuz etkiler

Beşer: Gelişmeler her iki ülkeyi de olumsuz etkiler

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, son günlerde Çin'in Doğu Türkistan'ın Urumçi eyaletinde uyguladığı şiddet ve baskılar karşısında Türkiye'de yaşanan protesto olayları ve Çinlilere karşı yapılan saldırıların iki ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi Çin Halk Cumhuriyeti ile ticari ilişkileri güçlendirmek adına hem hükümet [&hellip]

Beşer: Gelişmeler her iki ülkeyi de olumsuz etkiler

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, son günlerde Çin’in Doğu Türkistan’ın Urumçi eyaletinde uyguladığı şiddet ve baskılar karşısında Türkiye’de yaşanan protesto olayları ve Çinlilere karşı yapılan saldırıların iki ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi

Çin Halk Cumhuriyeti ile ticari ilişkileri güçlendirmek adına hem hükümet bazında ve işadamları STK’ları adına ciddi girişimler yapıldığını aktaran İhsan Beşer, 3-4 yıllık süreçte çok somut adımlar atıldığını dile getirdi. 2013 yılının Türkiye’de Çin kültür Yılı, 2014 yılının da Çin’de Türkiye kültür Yılı olarak kutlandığını ifade eden Beşer, Ramazan ayı ile birlikte Çin’den gelen haberler, Doğu Türkistan ve Urumçi’de yaşayan Türkler ve Müslümanların çektiği sıkıntıların, Türkiye kamuoyunu oldukça rahatsız ettiğini belirtti. Yaşananların hem işadamlarını, hem de halkı derinden üzdüğünü kaydeden Beşer, yaşananlardan ticaret hayatının etkilenmemesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Beşer, “Son yıllarda Çin ile çok ciddi ekonomik işbirliği adımları atıldı. 2 yıl önce Afyonkarahisar’a 50 kişilik bir Çinli grup geldi. Hükümet nezdinde işadamları ve siyasilerin bulunduğu kalabalık bir heyet Çin’e ziyarette bulundu. Tüm bunlar ekonomik işbirliği adına önemli gelişlere olarak göze çarptı. Ancak son günlerde Ramazan ayının başlaması ile birlikte Urumçi özerk bölgesinden gelen haberler Türkiye kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Tabi ki bu Türkiye ile Çin arasındaki ticareti olumsuz etkiler. Zaten şöyle bir durum bulunmakta. Çin’den Türkiye’ye ithalat çok fazla. Çine ihracatın olması çok önemliydi. Biz bu anlamda çok önemli çalışmalar yapıyorduk. Ancak bu saatten sonra Çin malları ile ilgili insanların düşünceleri değişti hepimiz bu noktada huzursuzuz. Bu gelişmeler ticarete ve dostluğa mutlaka yansıyacaktır” dedi.
BOYKOT ÇİN
EKONOMİSİNİ ETKİLER
Türkiye’de Çin mallarına karşı STK’lar tarafından yapılan boykot çağrısının büyürse Çin ekonomisini etkileyeceğini söyleyen Beşer, “Boykot çağrısı eğer önlem alınmazsa çığ gibi büyür. Büyürse de mutlaka zarar verir. Şu an insanların aklında Çin’e karşı korkunç bir algı oluşmuş durumda ve büyüyerek gidiyor. Çin Halk Cumhuriyeti önlem almazsa Çin ekonomisinin etkileneceğini düşünüyorum. Çin’in olumlu adımlar atarak yaşananları önlemesi gerekir” diye konuştu.
ÇEKİLMENİN KOLAY
OLACAĞINI SANMIYORUM
Türkiye’de Çinli firmaların büyük yatırımları olduğunu belirten Beşer, firmaların çekilmesinin hemen gerçekleşeceğine inanmadığını belirten, Beşer sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’nin özellikle Afyonkarahisar, Denizli, Antalya, Burdur gibi illerinde Çinli firmaların önemli yatırımları var. Bu firmaların Türkiye’den çekilmesinin kolay olacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim doğaltaş kaynaklarımız çok iyi. Bu kaynaklardan üretim yapanlar olduğu kadar, alıp satan firmalarda var. Ama mutlaka bu durumdan etkilenen taraflar olur. Her iki tarafta bu süreçten olumsuz etkileneceğini düşünüyorum. Isparta’da Çinli bir firma sahibi arkadaşımız bayramı Türkiye’de geçirecekti. Bu yaşananlardan dolayı Çin’e gitme kararı aldı. Bu nokta da ticarete mutlaka zarar verir. Türkiye’ye de zarar verir, Çin’e de zarar verir” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme