• Haberler
  • Gündem
  • 'Belediye'nin çıkarı yok, anlaşılmazsa bırakırız'

'Belediye'nin çıkarı yok, anlaşılmazsa bırakırız'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kentin en sıcak gündemi olan kentsel dönüşüm konusunda İGM Üyelerine detaylı bilgi verdi. Belediye olarak sonuna kadar vatandaşın yanında olduklarını tekrar eden Zeybek, 'Belediye'nin burada bir çıkarı yok. Konuya dikkatle yaklaşılmalı. Kim nereden ne devşirmek istiyor bu sorunun cevabı önemli. Belediye olarak sonuna kadar vatandaşın yanındayız. Anlaşma sağlanamazsa kendi haline [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kentin en sıcak gündemi olan kentsel dönüşüm konusunda İGM Üyelerine detaylı bilgi verdi. Belediye olarak sonuna kadar vatandaşın yanında olduklarını tekrar eden Zeybek, “Belediye’nin burada bir çıkarı yok. Konuya dikkatle yaklaşılmalı. Kim nereden ne devşirmek istiyor bu sorunun cevabı önemli. Belediye olarak sonuna kadar vatandaşın yanındayız. Anlaşma sağlanamazsa kendi haline bırakırız. İllaki bizim olmazsa olmazımız değildir” dedi

İl Genel Meclisi (İGM) Şubat ayı toplantılarının 4. birleşimi dün sabah tamamlandı. Meclisin Şubat ayı toplantılarının beşinci ve son birleşimi bugün sabah yapılacak.
İMAR PLAN VE EKLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ONAYLANDI
Toplantıda ilk olarak gündem dışı 4 konu okutulup rapor hazırlanmak üzere ilgili komisyonlara oybirliği ile gönderildi. Gündemin 14. maddesinde bulunan Sandıklı İlçesi’ne bağlı Ballık Köyü’nde, 118 ada numaralı taşınmazlarda mevcut besihane alanında konut alanı da yapılabilmesine ilişkin plan notu eklenmesi amaçlı hazırlanan, imar planı değişikliği ve eklerinin onaylanması oybirliği ile kabul edildi. Çay İlçesi’ne bağlı Eber Köyü’nde 196 ada, 42, 43,59, 60 ve 61 parsel numaralı taşınmazlar mevcut imar planlarının pazar alanında kaldığı belirtildi. Pazar alanının bir kısmının konut alanı olarak değiştirilmesi amaçlı hazırlanan, imar planı değişikliği ve eklerinin onaylanmasına karar verildi. Sandıklı İlçesi’ne bağlı Reşadiye Köyü’nde, 153 ada, 1 ve 2 parseller ile 242 ada, 1, 2, 3 ve 4 parsel numaralı taşınmazların bulunduğu imar adasında mülga imar planından gelen yola karşılık olarak 7 metre genişliğinde yaya yolu bırakılması için hazırlanan, imar planı değişikliği ve ekleri onaylandı.
AŞAĞIPİRİBEYLİ’DE 5 İŞYERİ
5 YIL SÜREYLE KİRALANACAK
Emirdağ’ın Aşağıpiribeyli Köyü’nde bulunan, mülkiyetleri İl Özel İdaresi’ne ait 239 ada, 3 parsel numaralı taşınmazın üzerinde yer alan 1 adet işyeri ile 240 ada 26 parsel numaralı taşınmaz üzerinde yer alan 5 adet işyerinin 5 yıl süre ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre kiraya verilmesine karar verildi.
“AK PARTİ İKTİDARINDAN ÖNCE
AFYON’DAKİ KÖYLERİN DOĞUDAKİ KÖYLERDEN HİÇBİR FARKI YOKTU”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İGM toplantısını izledikten sonra toplantı bitiminde söz alarak “kentsel dönüşüm” çalışması hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Mehmet Zeybek, Belediyelerin kendi sınırları içerisinde, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi’nin de yaklaşık 400’ün üzerinde köye KHGB ile birlikte hizmet etmeye çalıştığını ifade etti. Zeybek, “Hizmet etme noktasında elinizi taşın altına koyan birimsiniz. Kendimizi hiçbir zaman İGM üyelerimizden farklı görmedik. Nihayetinde hepimiz Afyonkarahisar’da yaşıyoruz. İGM üyeleri olarak güzel bir çalışma sergiliyorsunuz. Köylerimize gittiğimizde görüyoruz. Eskiden AK Parti iktidarına kadar ilimizin köylerinin doğudaki köylerden hiçbir farkı yokken şu anda her gittiğimiz yerde neredeyse parke taşıyla kaplanmamış hiçbir köyümüz kalmadı desek yeridir. Yine kanalizasyonu olmayan, içme suyu olmayan herhalde hiçbir köyümüz yoktur. Yeni çalışmalarda artık herhalde sosyal donatılara ağırlık veriliyor. Onun için başta İGM Başkanımız Sayın Av. Burhanettin Çoban’a ve tüm meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Gördüğüm kadarıyla alınan kararların hepsi de oybirliği ile alınıyor. Bu da bizim Afyonumuza ayrı bir güzellik katıyor.” dedi.
“AMAÇ VATANDAŞIN GÜVENLİ
KONUTLARDA OTURMASI”
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde parti ayırımı gözetmediklerini söyleyen Mehmet Zeybek, Belediye Meclis üyelerinin alınan hemen her kararı oybirliği ile aldıklarını, bu durumun kendilerini onurlandırdığını dile getirdi. Şehrin sıcak gündemini oluşturan Mısri Mahallesi’ndeki kentsel dönüşmü hakkında konuşan Zeybek, “Tek niyetimiz gerek Belediye olarak bizler gerek İl Genel Meclisi olarak sizler güzel Afyonumuzu hak ettiği yere nasıl getirebiliriz düşüncesiyle hareket ederek iktidarı ve muhalefetiyle güzel bir çalışma sergilemeye gayret gösteriyoruz. Halkımıza nasıl en iyi hizmeti veririz çabasındayız tek gayemiz budur. Bilindiği üzere ilimizde son günlerde 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Afyon’da iki bölgemiz riskli alan ilan edilmişti. Belki birçok arkadaşımız oralarda yaşadı. Oraları yakından biliyor. Ben 1968-1973 yılları arasında o mahallede yaşadım. O mahallerimizde imar çalışması yapılmamış. Hala kadastro parseliyle duruyor. Bakanlığın aldığı bir karar neticesinde burayı yeniden dönüşüme sokarak halkımızın can ve mal güvenliğini sağlayarak güvenli konutlarda oturulması için bir çalışma söz konusudur.” diye konuştu.
NERGİS ZEYBEK’E İKİ SORU SORDU
Sultandağı CHP İGM Üyesi İsmahan Nergiz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in kentsel dönüşüme karşı milletvekilleri ile partisinin milletvekillerini kast ettiğini belirtti. Nergis, “Bu lafın bize bizim partimizin milletvekillerine söylenildiğini anlıyoruz.” ifadesi üzerine Zeybek, “Ben bir siyasi partinin milletvekilleri olarak ifade ettim. Kim üzerine alır veya anlarsa.” sözleri üzerine Nergiz, “Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla mukabilinde bu işleri bizde biliyoruz Sayın Başkanım. Bizim itirazımız sadece metrekarelere ödenecek rakamların çok düşük olmasınadır. Bu konuya açıklık getirir misiniz? İkinci bir sorum daha var. Bildiğiniz üzere 2019 yılında TOKİ evleri Küçükçobanlı’ya yapılacaktı. Mahkeme kararıyla bu alan iptal edildi. Bu kararın ardından TOKİ evleri nereye yapılacak? Orada 750 kişi mağdur. Bize soruyorlar Sayın Başkanım. Ben size bunları sormak için gelecektim. İsabet oldu siz meclisimize buyurdunuz geldiniz.” dedi.
“METREKARE FİYATLARI AÇIKLANILMADI”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Mısri Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmasında metrekare fiyatlarının açıklanmadığını vurguladı. Zeybek şunları kaydetti: “Kulaktan dolma 400 lira ile bin 750 lira arasında bir fiyat belirlendi. Afyon’da ciddi bir bilgi kirliliği vardı. Herkes kafasına göre birşeyler söylüyordu. Emlakçılık yapan bir arkadaş 400 lira fiyat belirlendi diyerek kendi sitesine koyduğu evinin rayiç değeri de buradadır. Tüm bunların hepsi elimizde vardır. Emlakçı da 160 bin liraya iki katlı kargir ev satılık. Şu anda devletin oraya biçtiği değer 200 bin liradır. Bu insanlar 400 liralık metrekare fiyatını nereden çıkarıyorlar? O arkadaşımız yazmış demiş ki, ‘310 bin liraya satılık gayrimenkul kentsel dönüşüme girecek. Buradan iki daire alırsan her bir daire kentsel dönüşüm yapıldıktan sonra 500 bin lira ile bir milyon lira gibi bir gelir elde edilecek.’ Bu kadar geliri elde ediyorsan sen o zaman niye 310 bin satıyorsun? Pazarlık etsen orayı 290 bin liraya alırsın. Burada konuya dikkatle yaklaşmak lazımdır.”
“KİM NEYİN PEŞİNDE? BU
SORUNUN CEVABI ÖNEMLİ”
“Orada yaşayan garip gurebayı bizlerde biliyoruz. Vatandaşa diyor ki benim 30 metre yerim var bana 30 metre yer vereceksiniz? Orada 645 tane gayrimenkul var. Tarihi dokusu olan o alana 645 daireyi nasıl sığdıracaksınız?” diyen Zeybek şöyle konuştu:
“Anıtlar Yüksek Kurulu herşeye müdahil oluyor. Yüksek yapı yapamazsınız diyor. Bazı arkadaşlar dikeyine mimariye gidebildiğiniz yükseklikte gidin diyorlar. Öyle bir şey yok. Ana cadde üzeri zemin artı beş kattır. Arasta şeklinde nefis bir proje hazırlanmış. Daha önce il başkanlığı yapan farklı siyasi partilerdeki arkadaşlarımızla üniversitede bir toplantı yaptığımızda ‘Şu proje hayata geçirilse belki Afyon’un önü açılacak.’ dedi. O gün ANS AKM Salonu’nda yaptığımız toplantıda 800 kişilik bir grup vardı. Bir arkadaş yemini billâh ederek şöyle söyledi; ‘Orada toplananlar içerisinde 50 tane mülk sahibi çıkmaz.’ dedi. Kim nereden ne devşirmeye çalışıyor? Bunu sormamız lazımdır.”
“TOKİ KONUTLARI İÇİN
UYGUN YER BULUNACAK”
Mehmet Zeybek, Küçükçobanlı mevkiinde TOKİ’nin yapacağı konutlar hakkında ki soruyu şöyle cevaplandırdı: “Küçükçobanlı’da TOKİ evleriyle alakalı da orası birinci derece mera vasfında imiş. Yapılaşmaya müsaade edilmedi. Önceki gün Ankara’daydık. TOKİ Başkan Yardımcımızla da görüştük. İnşallah uygun bir yer bulunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın talimatıyla o arkadaşlar mağdur edilmeyecek.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

“BAŞKAN İSTİFA ETSİN DEMİŞ CEVAP VERMEYİ KENDİME ZUL SAYARIM”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu alanda 18 uygulaması yapması halinde yaklaşık yüzde 45’lik alım yapılabileceğini belirten Zeybek, “Belediye olarak böyle bir imkânımız da yoktur. Alt yapı tamamen bize kalacak. Belediye’nin de zararı var. Tabi bunu bilen birileri gelip dışarıdan ahkâm kesiyorlar. Ne biliyorsanız gelin burada yapın arkadaşlar. Milleti galeyana getirmenin anlamı yoktur. Belediye Meclisimizin Şubat ayı toplantısında tapu kayıtlarını çıkarttıracağımızı söyledim. 2013 yılında oranın riskli alan ilan edilmesiyle birlikte kimlerin oradan rant sağlamak için arazi aldığını açıklayacağız. Afyon’un gündemini meşgul eden böyle bir hadise var. Bazı milletvekilleri gelip toplantı yapmış. Belediye Başkanı istifa etsin diye açıklama yapıyor. Ona cevap vermeyi kendime zul kabul ediyor, muhatap bile almıyorum. Hani hepimiz biliriz eskiden Beşiktaş taraftarları için ‘Çarşı herşeye karşı.’ denilirdi. Allah rızası için duble yol yapılır bu adamlar karşıdır. Şehir hastaneleri yapılır bu adamlar karşıdır. Biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeydik. Enerji yatırımları yapılır, hidro elektrik santralleri yapılır. Bu insanlar karşıdır. Ne zaman siz Allah rızası için bu memleketin bu insanların yanında yer alacaksınız? Bu memleketin faydasına hangi kararın altına imza atacaksınız? Onun için biz bunları muhatap bile almıyoruz.”ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE’NİN ÇIKARI YOK, RANT ELDE ETMEK İSTEYEN BUYURSUN”
Kentsel dönüşüm çalışmasının birilerince fırsat bilindiğini söyleyen Zeybek, “Bu durum birilerince fırsat bilinerek kaşınmaya çalışılıyor. Biz Belediye olarak burada bir imar çalışması yapmış olsak bilindiği üzere 18 uygulaması yapmamız gerekir. Bu da neredeyse yüzde 45’ne kadar almamız anlamına gelir. Arkadaşlarımız çalışıyorlar tapu kayıtlarında 248 parsele yakın problemli yer var. Mesela anne adı var soyadı yok. Diyelim Ayşe oğlu Mehmet. Kim olduğu belli değil nüfus kaydı yok. Elli metrekarelik bir parselde neredeyse 80’e yakın hissedar var. 0,25 santimetre hisse sahibi 0,50 santimetre hisse sahibi olanlar var. Bunları bir araya getirip çözmek devlet gücü olmadığı sürece ebediyyen bir müteahhidin çözmesi mümkün değildir. İşin açıkçası ben yap-sat şeklinde müteahhitlik yapıyordum. Yeri geliyordu ben 3 kardeşi bir araya getiremiyordum. Tabi burada birileri kalkıyor; ‘Yok efendim burada rantsal dönüşüm var. Hapazlamacılar var.’ diyor. İGM Meclis kürsüsünden de söylüyorum; Hapazlamacı varsa, rant götüren varsa, buradan rant elde etmek isteyen varsa buyursun gelsin. Basının huzurunda da söylüyorum; Buyursun gelsin o arkadaşa rantı verelim onlar kazansınlar. Belediye’nin burada bir çıkarı yok.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞIN YANINDAYIZ ANLAŞILAMAZSA
KENDİ HALİNE BIRAKIRIZ”
Kentsel dönüşüm çalışmasında Afyonkarahisar Belediyesi’ne düşen ne varsa son raddaye kadar vatandaşın yanında yer alacaklarını vurgulayan Zeybek şöyle konuştu:
“Belediye olarak bize düşen ne varsa son raddeye kadar halkımızın yanında olacağız. Halkımızın menfaatlerini korumak için gerekli görüşmeleri yaparız. Bunda da vatandaşlarımız hala anlaşamazsa kendi haline bırakırız. İllaki bizim olmazsa olmazımız değildir. İGM üyelerimizi ziyaret ettiğimde toplantı sonunda bu vesile ile bu konu hakkında bilgi vermek istedim.”

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme