• Haberler
  • Gündem
  • Belediye’den “su tasarrufu çağrısı” – Kocatepe Gazetesi

Belediye’den “su tasarrufu çağrısı” – Kocatepe Gazetesi

Meteorolojik verilere göre ülkemiz ve ilimiz, 2017 yılında son 44 yılın en kurak yılını yaşadı. Bu kuraklıktan dolayı Akdeğirmen Barajı tarihinde ilk defa yüzde 16’lar seviyesine gerilediğini belirten Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri, vatandaşlarıı su kullanımında dikkatli olmaya çağırdı.“BARAJLARDA DOLULUK ORANI DÜŞÜK”Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:“Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü olarak abonelerimizin su sıkıntısı yaşamaması [&hellip]

Meteorolojik verilere göre ülkemiz ve ilimiz, 2017 yılında son 44 yılın en kurak yılını yaşadı. Bu kuraklıktan dolayı Akdeğirmen Barajı tarihinde ilk defa yüzde 16’lar seviyesine gerilediğini belirten Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri, vatandaşlarıı su kullanımında dikkatli olmaya çağırdı.
“BARAJLARDA DOLULUK ORANI DÜŞÜK”
Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü olarak abonelerimizin su sıkıntısı yaşamaması için 7 gün 24 saat çalışmalarımızı sürdürsek de vatandaşlarımız bizlere destek olarak, suyu gereksiz yere harcamadan, tasarruflu kullanmalıdır. Barajlarımızın doluluk oranı düşük olmasına rağmen alternatif projelerin devreye alınacağından herhangi bir su sıkıntısı ön görmesek de barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır. Su sıkıntısının uzun süre boyunca gündeme gelmemesi için mümkün olduğu ölçüde tasarruf yapılmalıdır.”
SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ…
Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü yetkilileri, tasarruflu su kullanmanın püf noktalarını da şöyle sıraladı:
Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar tamir edilirse yılda 18 ton su, 4 kişilik bir ailede tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan yılda 48 ton su, duş süresi 1 dakika azaltılarak yılda kişi başına 16 ton su, bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.Ayrıca bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Her seferinde tam dolu çalıştırılan çamaşır makinesinden yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.Balkon ve merdivenleri yıkarken hortumla değil de kova kullanılarak yapılan temizlikte yılda 16 ton su tasarrufu sağlanabilir.4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton suyu boşa harcanmış olur.İhtiyaca göre su bırakan kademeli sifonlar tercih edilmelidir. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak basıncı artıran yeni sistemler kullanılmalıdır.Tüm bunları yaparak yılda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde… Hem su tasarrufu sağlayın, hem de su faturanız azalsın.”

Bakmadan Geçme