Belediye'den bir kültür hizmeti daha

Muharrem Günay tarafından kaleme alınan ve Afyonkarahisar Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü  Kültür Yayınları tarafından basılan büyük boy  584 sayfalık bu kitapta Namazın İkâme edilmesi konusu Türkiye'de ilk defa bu kadar geniş ve kapsamlı olarak ele alındı. Kitabın Afyonkarahisar Belediyesi'nin düzenleyeceği tanıtım toplantısı ile kamuoyuna dağıtımının yapılacağı öğrenildi.Kitapla ilgili bilgiler veren yazar Muharrem Günay [&hellip]

Muharrem Günay tarafından kaleme alınan ve Afyonkarahisar Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü  Kültür Yayınları tarafından basılan büyük boy  584 sayfalık bu kitapta; Namazın İkâme edilmesi konusu Türkiye’de ilk defa bu kadar geniş ve kapsamlı olarak ele alındı. Kitabın Afyonkarahisar Belediyesi’nin düzenleyeceği tanıtım toplantısı ile kamuoyuna dağıtımının yapılacağı öğrenildi.
Kitapla ilgili bilgiler veren yazar Muharrem Günay şunları söyledi:
Cenâb-ı Hakk insanı kendisini bilmesi; Kendisine ibadet ve itaatle kulluk etmesi için yaratmıştır. (Zariyat suresi: 51/56, İnsan: 76/3. Beled: 90/10) Bilmemiz gerekir ki Allah’a kulluk, yalnız O’na ibadet etmekle değil, hem ibadet hem de emir ve yasaklarına itaatle gerçekleşir. Çünkü Allah, yalnız ibadet ilâhı değil; Aynı zamanda hüküm ilahıdır. Allah (c.c.) tarafından yapılması emredilen ibadetlerin hepsinin sosyal hayatı düzenleyici fonksiyonları vardır. Namaz sosyal hayatımızı düzenleyen ibadetlerin başı ve en önemlisidir. Kıldığımız namaz hayatımıza hâkim olan bir namaz olmalıdır. Ayetlerden ve hadislerden öğrendiğimize göre; hayata etkili olmayan, hayatımızı düzenlemeyen, bizi kötülüklerden alıkoymayan bir namaz, Allah’ın istediği bir namaz değildir. “(Ey Muhammed! ) kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı ikâme et, çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor.” (Ankebut 29/45) Hiç şüphesiz namazı kılmakla dosdoğru kılmak ve ikâme etmek bir değildir. Ankebut suresi 45. Âyetten de anlaşılacağı gibi; İkâme edilen namaz, dosdoğru kılınan, bizi kötülükten alıkoyan, dosdoğru bir insan kılan, cemaat halinde kılınan ve bizi her alanda bir ve beraber kılan bir namazdır. Bu ve daha başka ayetlerde geçen “Namazı ikâme et” emrini “Namazı cemaat halinde, hakkıyla, dosdoğru ve amacına uygun olarak kıl ve dosdoğru ol” şeklinde anlamak îcap eder. Hakkıyla ve amacına uygun olmadan kılınan bir namaz ikâme edilmemiş olup, Meryem suresi 59. Ayette de belirtildiği gibi zâyi edilmiş olur. Onun içindir ki kitabımızda; “Önemli olan namazın ikâme edilmesidir, bizi kılmasıdır ve sosyal hayatımıza hâkim olmasıdır” konusunu açıklamaya çalıştık. Bunun yanında namazla ilgili ilmihal bilgilerini de verdik.”

Bakmadan Geçme