• Haberler
  • Gündem
  • 'Belediye'de huzuru bozdurmam, işi tatlıya bağlarız'

'Belediye'de huzuru bozdurmam, işi tatlıya bağlarız'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe TV'nin canlı yayın konuğu oldu     Kocatepe Gazetesi tarafından internet ortamında yayına sunulan ve tüm sosyal medya mecralarından da yayını paylaşılan Kocatepe TV'nin canlı yayınında Gazeteci Sezer Küçükkurt'un güncel konularla ilgili sorularını cevaplandıran Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek önemli açıklamalarda bulundu   “RAMAZAN ETKİNLİKLERİNE GÜNLÜK 10 BİN KİŞİ [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe TV’nin canlı yayın konuğu oldu

Kocatepe Gazetesi tarafından internet ortamında yayına sunulan ve tüm sosyal medya mecralarından da yayını paylaşılan Kocatepe TV’nin canlı yayınında Gazeteci Sezer Küçükkurt’un güncel konularla ilgili sorularını cevaplandıran Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek önemli açıklamalarda bulundu

“RAMAZAN ETKİNLİKLERİNE GÜNLÜK 10 BİN KİŞİ KATILIYOR”
2022 yılı Ramazan etkinlikleri hakkında bilgiler veren Mehmet Zeybek, “2020-2021 yıllarında ülkemiz tüm dünyada olduğu gibi ciddi bir Covid-19 salgınıyla karşı karşıya kaldı. Salgın nedeniyle 2020-2021 yıllarında alınan tedbirler nedeniyle kapanmalar olunca Ramazan ayının ruhuna uygun idrak edemedik. Mahalle iftarlarımızı yapamadık. Camilerimiz kapalı olduğundan dolayı halkımız teravih namazlarını evlerinde kılmak zorunda kaldılar. Salgın biraz hafiflemeye başlayınca 2022 yılının ruhuna uygun Ramazan ayını idrak edelim amacıyla arkadaşlarımızla istişare ettik. Zaten gönlümüzde Ramazan şenlikleri yapmak vardı. Eğer daha önce yapabilseydik. Gıda Kontrol Laboratuarı eski binasını bakanlıktan tahsis yapılması suretiyle almıştık. Orayı Gastronomi Sokağı yaparak ortasını meydan yapıp orasını İstanbul’da Sultan Ahmet Meydanı’nda yaşanan Ramazan etkinliklerinin olabileceği bir alan oluşturalım diye düşündük. Yıkım kararını alıp Encümen aracılığıyla ihalesini yaptık. İnşallah orayı yıkıp Gastronomi Sokağı yapacağız. Hazır Zafer Meydanımız varken Ramazan etkinliklerimizi bu meydanımızda yapmak istedik. TÜRSAB Üyesi Bilal Şenel ile birlikte Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz yetkilileri birlikte istişare ettiler. Ülkemizin dört bir yanından çeşitli ürünlerin olduğu yöresel ürünlerin Ramazan sokağında pazarlanabildiği, görsel alanların oluşturulduğu iftarla teravih arasında çocuklarımız için gölge oyunları ile Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca gibi oyunlar sahnelendi. Teravih namazından sonra da yetişkinlere yönelik özgün müzikler, ilahi grupları, ülkemizde derece yapan hafızların olduğu grupları Afyonkarahisar’da ağırladık. Halkımızla buluşturduk. Hava şartları iyi olduğunda Zafer Meydanı’nda günlük en az 10 bin kişi dolaşıyor. Halkımızın içerisinde dolaşıyorum. Hepsi de memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Teşekkür ederek bu tür etkinlikleri ilk defa yaşadıklarını söylüyorlar. Gerçekten ülkemize baktığımızda 81 il içerisinde Ramazan ayı ruhuna uygun böyle bir Ramazan etkinliği yapan tek il şu anda Afyonkarahisar’dır. Zannederim İstanbul’da bile yok. Etkinliklerimiz ulusal basında da yer buldu. Çok şükür nahoş herhangi bir olayda cereyan etmedi.” dedi.
“DEFALARCA GÖRÜŞÜLDÜ AMA AFYON ESNAFI İTİBAR ETMEDİ”
Mehmet Zeybek, Afyonlu esnafın Zafer Meydanı’nda Ramazan etkinlikleri için hazırlanan alanda stant tercihinde bulunmayıp il dışından gelen esnafın ağırlıklı olarak yer alması eleştirilerini cevaplandırdı. Zeybek, “Organizasyonu yapan arkadaşlarımız Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Cengiz Üstün’le birlikte ESOB Başkanımız’la defalarca görüşmelerine rağmen Afyon’daki esnafımız itibar etmedi. Onlara istedikleri yerleri uygun fiyatla verme şartımız da vardı. Maalesef tercih eden olmadı. Kısmen bir kaç Afyonlu esnafımız tercih ettiler. Sonradan katılanlar oldu. Ben öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki yıl yapacağımız etkinlikte Afyonlu esnafımızın bir hayli rağbet göstereceğinden benim şüphem yoktur. Çünkü hem alışveriş yapılıyor hem de etkinlikte bulunuyorlar. Hem de halkımızla iç içe oluyorlar. Gündüz ticarethanesinde akşamları Zafer Meydanı’nda oluyorlar. Halkımızda bu tür etkinlikleri salgın tedbirleri kapsamında kapanmalardan sonra özlemiş. Ciddi bir hareket getirdi. Orada Afyon esnafımıza zarar olacak bir işleyiş yoktur. Hijyen konusunda burada satılan ürünlerle ilgili Belediyemiz zabıta ekipleri denetliyor. Tarım Orman İl Müdürlüğü’nce de denetimler yapılmaktadır. Rastgele yaptık oldu babında hiçbir şey olmuyor. Her şey kontrol altındadır. Esnafımız alışverişten çok memnunlar. İyi ki gelmişiz diyorlar. En azından Afyon’un tanıtımına da ön ayak olmuş oluyoruz. Gelen arkadaşlar sattıkları bazı ürünleri Afyon esnafından alıyorlar.” diye konuştu.
“ALTI NOKTADA GÜNLÜK 8 BİN KİŞİLİK İFTAR VERİLİYOR, GELEMEYENLERİN EVLERİNE GÖTÜRÜYORUZ”
Bu yıl İftar Çadırları organizasyonunda azalma olup olmadığıyla ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Zeybek, Erenler Mahallesi’nde üniversite öğrencilerine yönelik bir iftar çadırı kurulduğunu belirterek, “İkinci çadırımız da Sanayi Çarşımızın olduğu alandadır. Bunun yanı sıra biz Belediye yönetimi olarak Ramazan’ın birinci günü itibariyle mahalle iftarları yapmaya başladık. Günlük 4 bin kişiye altı ayrı noktada iftarlık dağıtıyoruz. Dağıtım yerine gelemeyenlerin evlerine bizzat Belediye olarak götürüyoruz. Resmi kurumlarda gece vardiyası şeklinde çalışanlara mesela AFAD, emniyet, 112 Acil Çağrı Merkezi gibi yerlere iftarlıklar veriyoruz. Halkımızla birlikte mahalle iftarları yapıyoruz. Bizim Belediye olarak günlük mutfağımızdan 8 bin kişilik iftar yemeği dağıtıyoruz. Sağ olsunlar hayır sahipleri kısmen destek oluyorlar. Kalan kısmını Afyon Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Gerçekten halkımız iki yıllık kapanma tedbirleri sürecinde bu paylaşımları çok özlemiş. Mahalle iftarlarında halkımızla biraraya geliyoruz. Onlardan farklı bir iftar menümüz yoktur. Onlar ne yiyorlarsa bizlerde aynısını yiyoruz. Bende her gün bila istisna mahalle iftarlarına katılıyorum. Çokta bereketli oluyor.” şeklinde konuştu.

“TEKEL BAYİNE RUHSAT VERMEYEN BİRİSİYİM, ATEŞ DANSI AHLAKSIZLIĞINA ÖN AYAK OLACAK BİRİSİ DEĞİLİM. MUHALEFET ÖNCE KENDİSİNE BAKMALI, İÇERİSİNDE KENDİ ARKADAŞLARI DA VAR”

Güncel konular arasında bulunan ve iptal edilen Çevre Hizmetleri Birliği’nin yurt dışı gezisine açıklık getiren Zeybek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan Çevre Hizmetleri Birliği Meclis Toplantımız da meclis üyelerinden böyle bir talep geldi. Çevre Hizmetleri Birliği Afyon’daki il, ilçeler ve beldelerin Belediye Başkanları ve İl Genel Meclisi olmak üzere 62 üyeden oluşmaktadır. Daha önceki yıllarda Çevre Hizmetleri Birliği olarak toplu bir gezi düzenlemişler. O günkü meclis toplantısında bana ‘Başkanım bizim dönemimizde hiç gezi düzenlenmedi en azından teknik gezi olarak 3-5 yeri gezelim önerisinde bulunuldu. Almanya, Avusturya, Çekoslovakya, Macaristan olmak üzere farklı illerden oluşan beş günlük bir gezide karar kılındı. İhalesi yapıldı. İhaleye İstanbul’dan bir firma katıldı. Uygun teklif verdiği için onda kaldı. Tüm partilerin yani; AK Parti’li, MHP’li, BBP’li ve CHP’li Belediyeleri bu geziye katılacaktı. Hepsinin ortak kararıyla düzenlenen bir geziydi. Geziye ben yönlendirmedim. Bizim herşeyimiz şeffaftır. Karar verildikten sonra, ‘Arkadaşlar 5 günlük gezide 5 ayrı ülkede inceleme yapma fırsatı da olmaz.’ dedim. İhaleyi alan firma ile imza aşamasında, ‘Zaten ben gelmeyi düşünmüyorum ama gidecekler araçtan inip bir bardak çayı içecek zamanı da bulamazlar.’ dedim. Gezi programında yaklaşık 10’a yakın gezilmesi gereken merkez vardı. Yorucu olacağından katılmayı düşünmediğimi söyledim. Başvuran arkadaşlarımız oldu. Listede benim ismim yoktu, katılmayacağımı bildirdim. Daha sonra nereden ortaya çıktıysa Kasım ayında alınan bu karar Nisan ayında Ramazan ayı başlangıcıyla birlikte patlak verdi. Sözcü Gazetesi manşet yaptı. Yok efendim ülkede böyle bir yangın varken bunlar ateş dansı yapmaya gidiyorlar diye. Ben Belediye Başkanlığı görevine geldiğimden itibaren Tekel bayilerine bile ruhsat vermedim. Kalkıp da ateş dansı yapmaya mı gideceğim, böylesi bir ahlaksızlığa ön ayak olacak birisi değilim. Muhalefetteki arkadaşlar mal bulmuş mağribi gibi üzerine çullanmaya, buradan prim devşirmeye kalktılar. Ama kusura bakmasınlar bunu yaparken önce kendilerine de bakmaları gerekir. İçerisinde kendi arkadaşları da var. Yani CHP’li arkadaşlarımız da var. Böyle bir niyetimiz de yok. Tur operatörünün kendi programı çerçevesinde böyle birşey varmış. İsteyen katılır isteyen katılmaz diye. Bu durum ulusal basına yansıdı. Televizyon kanallarında çıktı. Ben kendim ifade ettiğim üzere zaten katılmıyordum. Televizyon kanallarında yayınlanır yayınlanmaz ben bu geziyi iptal ettim. Şaibeye gerek yoktu. Hatta gezi iptali kararını arkadaşlara danışmadan tek başıma aldım.”

“DAHA VERİMLİ ISINMA İÇİN AFJET OLARAK TEDBİRLER ALIYORUZ”
Bu yılki kış sezonunda AFJET A.Ş’den istenilen verimin alınamadığını dile getiren Zeybek, “AFJET’ten bu yıl verim alamadığımızı hemen her ortamda dile getirdim. Bunu AFJET’in yönetim kurulu toplantısında da söyledim. Bu sıkıntı kış boyunca devam etti. Halkımız AFJET hissesinin yüzde yüz oranda Belediye’ye ait olduğunu düşünüyordu. Belediyemizin sadece yüzde 26’lık bir hissesi vardır. Büyük çoğunluk Özel İdare’dedir. Biz de yönetim kurulundayız. Olumsuzluk yaşadık, ama inşallah bu yaz içerisinde çok ciddi tedbirler aldık ve almaya devam ediyoruz. Gereğini de yapacağız. İnşallah önümüzdeki kışı rahat geçireceğiz.” diye konuştu.

“ADALETLİ VE EŞİT YAKLAŞIMLA, EŞİT İŞE EŞİT MAAŞ ÖDEME TARAFTARIYIZ”
Son günlerin sıcak konularından Belediye işçilerine zam konusu hakkında bilgi veren Zeybek şunları söyledi: “Ben göreve başladığımda Belediye de aynı işi yapan arkadaşlar arasındaki maaş farklılıklarını gördüm. İnsanlar aynı işi yapıyorlarsa aynı ücreti almak durumundadır. Örneğin iki temizlik işçisi var. Her ikisi de ellerinde süpürge, faraşla temizlik yapıyorsa her ikisinin de aldığı maaş aynı olmalıdır. Birinin fazla diğerinin az maaş almasına benim gönlüm razı değildir. Adaletli ve eşit davranmak mecburiyetindeyiz. Belediye işçilerinin bir kısmı Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’nda bir kısmı da Türk-iş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nın üyesidir. Bizden önceki dönemlerde Belediye-İş Sendikası ile Belediyemiz mahkemeliktir. Dava sürüyordu. Biz davayı bitirelim dedik. Nihayetinde kavga edecek, sürtüşme oluşturacak ortada bir mesele yoktur. Sendika yönetimine onların işçinin tarafından olduklarını, bizim de Belediye yönetimi olarak hak yememe tarafında olduğumuzu söyledik. Davayı neticelendirip sözleşmemizi imzaladık. Gayet güzel ilerliyordu. Bu sene 2022 yılında Hizmet-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Aynı anda Türk-İş’le de görüşmeler başladı. Üyelerin büyük çoğunluğu YüntaşA.Ş’ye bağlı işçilerdi. Görüşmeler yapılırken asgari ücret tutarının üzerinde ücret verelim dedik. Geçtiğimiz dönem biz 3 bin 507 TL maaş vermiştik. Bu sene asgari ücret 4 bin küsur TL olunca görüşmeler yapıldı. En düşük maaş işçi maaşı 5 bin 250 TL’dir. Bu rakama çocuk parası, ilave mesailerde konulduğunda rakam 5 bin 600, 5 bin 700, hatta 6 bin TL maaş alacaklar var. Sözleşmeyi bu şekilde imzalayalım ikinci 6 ayda bakalım dedik. ‘Hayır bizimki farklı olsun.’ denildi. Aynı işi yapan insanlar farklı sendikalara bağlılarsa bir kısmına farklı diğerlerine farklı ücret ödenirse farklı alanların ne kabahatleri var? Eşit işe eşit maaş ödemek istiyoruz. Kıdem v.s farkı olanlar zaten belirlediğimiz ücretin üzerinde ücret alıyorlar. Olurdu olmazdı derken arkadaşlar Hakem Kuruluna konuyu götüreceklerini söylediler. En son bana geldiler. Hakkaniyetten ayrılmayacağımı söyledim. Belediye olarak bizim gelirlerimiz Covid-19 salgınından dolayı yüzde 50 düştü. Gelirlerimizin çoğu İller Bankası’ndan geliyor. Devletin topladığı vergiler ne kadar çok olursa aldığımız pay o kadar fazla oluyor. Devletin KDV indirimleri oluyor, vatandaşa destekleri oluyor. Bundan dolayı vergilerde düşüş var. Biz de daha önceki dönemde Belediye kiracılarımızla bir anlaşma imzalanmış. Kiralama yaparken TEFE TÜFE oranında kira artışı olsun denilmiş. İş yerlerimizde kiracı olan küçük esnaflar var. Yüzde 49 oranda bir zam gelmiş. Kendileri ödemekte zorlandıklarını ağır geldiğini söylediler. Su fiyatlarında indirim yaptık. Ulaşımda çevre illlere göre baktığımızda en uygun fiyat yine bizdedir. Belediye otobüsleri 4,50 TL, minibüsler 5 TL’dir. Akıllı bilet uygulamasında öğrenciye de bir desteğimiz oldu. İmza toplamaya kalktılar. Bu hem Afyon hem işçiler için iyi bir intiba oluşturmayacaktı. İşçiler arasında huzursuzluğa neden olacaktı. Önümüzdeki hafta arkadaşlarla görüşeceğiz. İnşallah hal yoluna sokarız.”
“BUGÜNE DEK KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMADIK, HUZUR BOZANLA İŞİMİZ OLMAZ. BU İŞİ TATLIYA BAĞLARIZ”
Afyonkarahisar Belediyesi’ne bakıldığında çalışan sayısının çok fazla olduğunu belirten Zeybek şu ifadeleri kullandı: “Yasa gereği personel maaşlarının Belediye bütçesinin yüzde 40’ını aşmaması gerekiyor Aksi halde yasa Belediye Başkanına zimmet çıkarılacağını bildiriyor. Müfettişler de bu ifadeyi kullanıyor. Şu anda biz Afyon Belediyesi olarak yüzde 39’dayız. Ben bu dengeyi tutturmak mecburiyetindeyim. Tamam verelim, hatta gönül daha fazlasını vermek istiyor. Ama ben dengeleri de oluşturmak durumundayım. Şu anda Belediye otobüsleri yaklaşık aylık 1,7 milyon zarar ediyor. Öğrenciler indirimle, engellilerden almıyoruz. 65 yaş üzeri ücretsiz. Minibüs, otobüs sürtüşmesi var. Rekabet var akaryakıt fiyatları bir hayli yükseldi. Gelirlerimiz azalmış. Bu dengeyi oluşturmak zorunda olduğumuz için böyle bir gerginlik oldu. İnşallah bu hafta işçilerimizle olan konuyu tatlıya bağlarız. Biz bugüne kadar kimseyi işten çıkarmadık. Ama huzuru bozanla da işimiz olmaz. İşçinin huzurun bozanlarla işimiz olmaz. Çözülmeyecek mesele değil.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme