• Haberler
  • Genel
  • Belediye: Yeni yol yapalım Kurul: İzin vermeyiz

Belediye: Yeni yol yapalım Kurul: İzin vermeyiz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kale eteklerindeki mahallelere yatırım götürdüklerini söyledi. Çoban, yolların yenilenmesi konusunda 'Sit Kurulu' olarak bilinen kurula takıldıklarını kaydetti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kale eteklerindeki mahallelerin altyapı sorununu çözmek için girişim yaptıklarını, ancak üstyapının yenilenmesi için yapılan girişimlerin, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan döndüğünü söyledi. Çoban, 'Başkan sesimizi duymuyor, yollarımıza [&hellip]

Belediye: Yeni yol yapalım Kurul: İzin vermeyiz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kale eteklerindeki mahallelere yatırım götürdüklerini söyledi. Çoban, yolların yenilenmesi konusunda “Sit Kurulu” olarak bilinen kurula takıldıklarını kaydetti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kale eteklerindeki mahallelerin altyapı sorununu çözmek için girişim yaptıklarını, ancak üstyapının yenilenmesi için yapılan girişimlerin, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan döndüğünü söyledi. Çoban, “Başkan sesimizi duymuyor, yollarımıza yeni taş döşemiyor” diyen ve bu nedenle Belediye’nin kanalizasyon-su şebekesini yenilemesine müsaade etmeyen Çavuşbaş Mahalle sakinlerini ziyaret etti. Mahallelilerle sohbet eden Çoban, “Kanalizasyon yok, su boruları yok. 60 yıllık borularla su içiyorsunuz. Taşpınar Mahallesi’nde gördük. Su ile pislik aynı borudan gidiyor. Olmayan kanalizasyonu yapıyoruz. Hizmet geliyor, kim yapıyor bunu? Şimdiye kadar buna bakan var mıydı? Mahallelerimizde 1880-1900 yılından kalan kullanılan borular kullanılıyordu” dedi.
100 YILLIK TAŞLAR RAHATSIZ EDİYOR
Afyonkarahisar’ın yukarı mahallelerindeki taşların vatandaşları rahatsız ettiğini dile getiren Çoban, “Afyonkarahisar’da bu taşlar 100 yıllık. Bu taşlar vatandaşlarımızı rahatsız ediyor diyerek bunu gündeme getirdik. Bunu dert edinen adam bunu neden yapmasın? Sit Kurulu kararı gereğince bu taşları alıp muhafaza edip tekrar yerine koymak zorundayım. Bu durumda metrekareye 15 ila 20 lira masraf yapıyoruz. Diğer taş da aynı paraya mal oluyor. Ben istemez miyim, yeni bir taş yapmayı? Sizin güveninizi, desteğinizi almak istemez miyim? Bu taşları kaldırmayı ben istiyorum. Sit alanı nedeniyle bazı kurallara uymak zorundayız. Bizden önceki belediye başkanları da hizmet etmiştir teşekkür ediyoruz. Ama konuyu gündeme ben getirdim. Biz bir de hem altyapı hem üstyapı yapıyoruz” diye konuştu.
ÖNCE ONAY, SONRA RET
Karahisar Kalesi eteklerindeki mahallelerin üstyapılarının da güzelleşmesi için çabaladıklarını, ancak Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alamadıklarını hatırlatan Çoban, şöyle devam etti:
“Bu taşları değiştirelim dedim, Kurul’a gittik. Onları buraya davet ettik. Dedim ki biz bir fabrika kuracağız doğaltaşla ilgili. Bu taşlardan vatandaşlarımız rahatsız. Kesilmiş ve ebatlanmış taşlar olacağı için araç sürüş konforu olacak. Bir örnek sokak yap, izin verelim dediler. Ben de Türbe Yokuşu’nu yapıp örnek gösterdim. Getirdik orayı düzenledik, Kurul tamam dedi. Bunun üzerine 1 buçuk milyon lira harcayarak doğaltaş fabrikası kurdum. Fabrikam var, taşım var. Bu arada kurul üyeleri tamamen değişti, ‘kesinlikle izin vermeyiz’ dediler. ‘Sizden önceki kurul izin verdi’ dedik, bir kez daha ‘örnek sokak yap’ dediler. Efecik’te 200 metre civarında bir örnek yaptık. Hayır böyle olmayacak denildi.
“ÇAVUŞBAŞ’A YATIRIM YAPILDI”
Sit alanı içinde kalan mahallelerin üstyapılarının yenilenmesi için 2 yıldır mücadele ettiklerini belirten Çoban, belediye olarak Çavuşbaş Mahallesi’ne önemli yatırımlar yaptıklarının altını çizdi. Bilgi Evi ve Hıdırlık Yolu’nun mahalleli için gerçekleştirilen hizmet olduğuna dikkat çeken Çoban, “Bilgi Evi, Hıdırlık yolu. Benim yaptığım yatırımı başkası yapsın ben özür dileyeceğim. Kurul üyeleri 9 Afyonkarahisar’a gelecekler. Muhtarlarımızla görüştüreceğim. Gerekirse size otobüs vereceğim, siz de Eskişehir’e gideceksiniz” dedi.

Kararda ne isteniyor?

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Afyonkarahisar Belediyesi’nin talebi üzerine, tarihi mahallelerin durumu ile ilgili olarak birçok kez toplandı. Kurul’a yapılan itirazlar sonuç vermedi, Kurul tarafından Belediye’ye gönderilen kararda, üstyapıların eskisi gibi döşenmesi istendi. İşte Kurul’un 10 Nisan 2013 tarihli kararı:
“Afyonkarahisar İli merkezinde ve Afyonkarahisar Kentsel Siti ve Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içinde kalan Akmescit, Çavuşbaş, Çavuşoğlu, Camikebir, Kale, Bedrik, Kubeli, Yukarı Pazar, Tacıahmet, Mevlana, Sinanpaşa, Yenicami, Hacı Aftal, Hisaraltı, Burmalı, Efecik, Umurbey ve Hacı Mahmut Mahalleleri’ndeki mevcut yol kaplamalarının Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 19.07.2011 gün ve 4660 sayılı karanı uyarınca söz konusu mahallelerde yer alan sokaklardaki mevcut yol kaplamalarının sökülerek, altyapı çalışmalarının (eskimiş su ve kanalizasyon sisteminin yenilenmesi) tamamlanmasından sonra yeniden aynı malzeme ve teknikle yapılmasının uygun olduğuna; uygulama sırasında ortaya çıkabilecek taş eksilmelerinin aynı cins malzemeyle yenilenmesine; söz konusu sokaklardaki doğal su akışının yol ortasından geçirilmesine yönelik uygulamaların yapılmasına; uygulamanın Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmasına ve uygulama ve öncesi ve sonrası rapor ve fotoğrafların Kurul Müdürlüğü’ne iletilmesine karar verildi.”

Terörü bile çözdük ama…

Çavuşbaş Mahallesi sakinleri, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuşmasından sonra ilginç bir tepki gösterdi. Mahalleliler, “30 yıllık terör sorununu çözüyoruz da bir sit alanı meselesini halledemedik” dediler.

Başbakan’a şikayet ettiler

Çavuşbaş Mahallesi’nde sabah saatlerinde gerginlik hakimdi. Mahalleliler, Belediye ekiplerinin çalışmasını engelleyince duruma Zabıta ve Emniyet ekipleri müdahale etti. Mahalle sakinlerinden Eyüp Akkan, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Afyonkarahisar Belediye Burhanettin Çoban’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şikayet ettiğini belirtti. Akkan’ın şikayet mektubu şöyle:
“Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güvenip yerel yönetim seçimlerinde iki dönemdir oy verdiğimiz bilinçsiz yöneticiler, halkın sesine kulak vermeyip adaletsiz ve hatta gereksiz birçok işe girişip halkın ve yerli-yabancı turistlerin, göçmenlerin dahi tepkisini almıştır. Gereği olmayan bazı yatırımlar, yerel basında yer bulmuştur. Halkın tepkisiyle karşılaşmalarına rağmen Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu ve Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, gerekli hiçbir çalışmada bulunmamaktadır. Sorunlarımızın bir kısmını gönderdiğimiz belgelerden görebilirsiniz. Bu sorunların çözümünü sizden beklemekteyiz. Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu’na ve Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a gerekli uyarıların yapılmasını arz ederiz.”
Murat ARISOY

Bakmadan Geçme