• Haberler
  • Siyaset
  • Belediye Veteriner Hekimleri Sürmek İstedi Oda Sahip Çıktı

Belediye Veteriner Hekimleri Sürmek İstedi Oda Sahip Çıktı

Veteriner Hekim Nevzat Ercan, Etimesgut Belediyesi'nde işten çıkarılan 5 meslektaşının başına bir köpek bakıcısının müdür yapıldığını, meslektaşların birbirine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Ercan, benzeri bir durumun Afyonkarahisar Belediyesi'nde de yaşandığını, meslektaşlarına sahip çıkarak durumu düzelttiklerini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl eski Başkanı Veteriner Hekim Nevzat Ercan, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası’nın 29’uncu genel kurul toplantısında konuştu.

“VERİMLİ ÇALIŞMALAR OLDU ODAMIZ KURUMSALLAŞTI”

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası’nın 29’uncu genel kurul toplantısına daha fazla sayıda veteriner hekim katılımı beklediğini söyleyen Veteriner Hekim Nevzat Ercan, “Odamızın genel kurul toplantısına daha fazla meslektaşımızın katılımını beklerdim. İyi bir etkinlik olursa zoraki katılım fazlalığını gözlemliyoruz. O zamanda zorla diyelim. Çünkü ya plaket takdimi vardır ya da yemeğe katılmak zorundadır. Açıkçası mesleğimizin en iyi şekilde temsil edildiği yerlere o şekilde gelebiliyoruz. Bugün genel kurul toplantımız vardı. Bugün hastaya gitmeseydik, kliniğimizde bulunmasak ne kaybederiz? Bu duyarsızlık bizi her yerde üzüyor. Ben şuna inanıyorum ve gayet içimden gelerek söylüyorum. Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odamız da 2 yıldır yapılan çalışmalar son derece verimli ve doyurucu olmuştur. Veteriner Hekimler Odamız kurumsallaşmıştır. Bunu hiç kimse göz ardı edemez. Tabii ki bu fedakârlığı yapan Sayın Başkan M. Nevzat Algan ve yönetim kurulu üyelerini bu vesile ile tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Bizler üst kurullarımızda da bu tür çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. İyi bir donanımla ve donanımlı arkadaşlarımızla mesleğimizi biz anlatmazsak başkaları sahip çıkıyor.” dedi.

“HAYVANLARA ÖTENAZİ KONUSUNDA MESLEKTAŞLARIMIZ ÇOK AZ KONUŞTU”

Veteriner Hekimlik mesleğine sahip çıkılmazsa başkalarının farklı şekillerde sahip çıktığını belirterek buna örnek veren Ercan, “Örneğin en son bu küçük hayvanlara yönelik yapılan kanun düzenlemelerinde Veteriner Hekimleri Konseyinin ‘Ötenazi yapılması normaldir.’ demesi gibi. Ötenazi dediğimiz şey bir insanın veya ailesinin kendi rızasıyla canlının hayatına son verilmesi olayıdır. ‘Ötenazi yapılabilir’ denilmesi demek ki kedilerin, köpeklerin ‘Bizi öldürün.’ demesi gibi bir yanlış anlamaya neden olmuştur. Bu özellikle Veteriner Hekimler Konseyinin yaptığı bir açıklamadır. Ben bu açıklamayı kınıyorum. Böyle şey olmaz. Bugün Afyon'da pet hayvancılığı dediğimiz pet klinikleri çok iyi olmasa da iyi bir düzeydedir. Ama bu işi İstanbul, Ankara gibi büyük yerlerde düşünürsek oradaki meslektaşlarımız bu işten para kazanıyor ve hekimlik yapıyorlar. Yani biz kendi süjelerimizi öldürerek bir yere varamayız. Buna bizim sahip çıkmamız gerekiyordu. Ama ulusal basında, çoğu medyada, gruplarında gördüğümüz kadarıyla bu konularda bizim meslektaşlarımızın sesleri çok az çıktı. Yani herkes konuştu, bizim meslektaşlarımız maalesef konuşmadı veya ben duymadım veya toplumda Veteriner Hekimler bu konuya sahip çıkıyor denilmedi. Her konuda böyledir.” diye konuştu.

“YETİŞTİRCİ MAHVEDİLDİ, MESLEK KURULUŞLARIMIZ ETKİN DEĞİL”

“Dışarıdan hayvan ithali oluyor. Hiç sesimiz çıkmıyor. İçerideki yetiştiricinin durumu ne olacak?” diyen Nevzat Ercan, “Hayvan yetiştiricileri pahalı olan yem, ilaç ve girdiler konusunda ne yapacaklar? Herşey pahalı. Dışarıdan gelen hayvan bizim içerideki besicilerimizi, yetiştiricilerimizi ve süt ürünlerini, et ürünlerini her şeye etkiliyor. Yetiştiriciyi mahvediyoruz. Ama bizim odalarımız, genel konseyimiz, meslek kuruluşlarımız maalesef bu konuda etkin değil. Belki çoğu meslektaşımın haberi vardır. Türk Emekli Veteriner Hekimleri Grubu diye bir grup oluştu. Bu aslında paralel bir yapı gibi oldu. Biz bazı arkadaşlarımız sirayet etti. Biz buna girelim mi, girmeyelim mi,  nasıl olalım diye. Bizler de girdik. Ama bu gruptaki arkadaşlarımızın Emekli Veteriner Hekimler grubu arkadaşlarımızın üye sayısı da şu anda iyi bir durumda. Mecliste grubu olan partileri, milletvekillerini, her yeri ziyaret ediyorlar. Hatta bu konunun meclis gündemine alınacağı da söyleniyor. Bizler farkında değiliz. Çünkü ben klinik yapıyorum. Geçmişte veterinerlik döneminde çalışmalarımız iyi olduğu için ihtiyaç hissetmiyoruz. Ama arkadaşlar ben emekli olduğumda maaşın üçte ikisini alıyordum. Yani çalışırken 60 bin TL maaş alıyorsam emekli olduğumda 45 bin lira gibi bir maaş alıyorum. Fakat bunun zamanla eridiğini gördüm. Şu anda ben emekli bir Veteriner Hekim olarak, 25 bin lira civarında maaş alıyorum. İstanbul'da veya büyükşehirlerde kaldığımı düşünürseniz birikimlerim de olmasa sadece kiraya yetecek bir nakitle karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumda Veteriner Hekimleri zor duruma düşürüyor. Eskiden doktorlarla yani beşeri hekimler, diş hekimleri ile emekli maaşlarımız eşit bir durumdaydı. Şimdi bir emekli doktor, emekli bir diş hekimi 45-50 bin civarında emekli maaşı alıyor. Bizler maalesef 25 bin lira emekli maaşı alıyoruz. Sesimiz çıkmadığı için de bu durum devam ediyor. Bu durum ileride akademisyen arkadaşlarımızı da etkileyecek. Intörn  öğrencileri de etkiliyor. Bilindiği üzere, intörn tıp öğrencilerine intörn ücreti ödenirken bizimkilere ödendiğini düşünmüyorum. Bu konularda çalışma yapılması için odalara çok büyük görev düşüyor. Arkadaşlarımız huzur içerisinde rahatlıkla görevini devrediyorlar. İnşallah yeni seçilecek Oda Başkanımız da Mehmet Uçar, hocam da bu konuların üzerinde durur. Bu çalışmaların devamını getirir. Ortak bir ses olarak sadece emekli veteriner değil, çalışan kamudaki veterinerlerin,  öğrencilerimizin tüm sahada çalışan veteriner hekimlerimizin dertlerine çözüm olurlar. Biz de mesleğimizi huzur içerisinde yaparız. Emekli olanlar da aynı şekilde refah içinde olmasa da en azından asgari ücret düzeyinden birazcık bir yüksek ücretle çalışma durumuna gelmezler. Zamanında biz bu paraları ödedik. Bize kimse bu emekli paralarını hayrına vermiyor. İhtiyacı olan arkadaşlar için hakikaten zor bir durum.” şeklinde konuştu.

“BENZERİ DURUM AFYON BELEDİYESİ’NDE DE YAŞANDI”

Ankara’nın Etimesgut Belediyesi’nde 5 Veteriner Hekimin işten çıkarılıp, Park ve Bahçeler Müdürlüğünde görevlendirildiklerini dile getiren Nevzat Ercan’a, benzeri bir durumun Afyonkarahisar Belediyesi’nde de yaşandığı hatırlatılınca bu durumun sonradan düzeltildiğini dile getirdi. Ercan, şunları kaydetti: “Tabi bu arkadaşlarımızın sesleri çıkmıyor. Ben istiyorum ki keşke Veteriner Hekimleri Konseyi sonradan devreye girmeseydi. Şimdi yeni devreye girdi. Herhalde orada bir hayvan, köpek bakıcısı müdür yapılıyor. Veteriner hekimlerde park ve bahçelerde eleman olarak görevlendiriliyor.” Genel kurul katılımcılarından bir Veteriner Hekimin aynı durumun Afyonkarahisar Belediyesi’nde de yaşandığını hatırlatması üzerine Ercan, “Sanıyorum Afyonkarahisar Belediyesi’nde bu durum düzeltildi.” dedi. Mevcut Oda Başkanı M. Nevzat Algan’ın, Afyonkarahisar’da böyle bir olayın söz konusu olmadığını söylemesi üzerine Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Burcu Köksal Başkan'la görüşürken bana şunu sordu. ‘Hayvan Bakım Evi’nde üç tane Veteriner Hekim var. Başkanım ben bunları alıyorum.’ Dedi. Bende niye üç meslektaşımızı görevden aldığını sordum. Burcu Başkan, 3 Veteriner Hekimin tedavi ve klinik hizmetini, kısırlaştırma işlemlerini yapmadıklarını, dışarıdan anlaştıkları Veteriner Hekimlere ve üniversiteye götürerek Belediye’yi zarara uğrattıklarını bu nedenle yerlerine Ziraat Mühendisi atadığını söyledi.  Ben dedim ki Ziraat Mühendisi bize ters düşer. Sen Veteriner Hekimler Oda Başkanını ara Veteriner Hekim temin etsin. Onlar orada Veteriner Hekimlerin nasıl çalışacağı konusunda yol gösterirler. Eğer ellerinden gelmiyorsa bu ayıp değil. Örneğin Oktay hocamız var. Yanlarına bir hafta gönder orada yetiştirsin demiştim. Sayın Başkanımız tamam dedi. Oda Başkanımızı arayıp yanımda görüşmesini yaptı. Benle konuştukları Oda Başkanımızla yaptığı görüşme ile örtüştü. Veteriner Hekimlerin alet, edavat eksikliğinden dem vurup hemogram cihazı gibi 400 milyon liralık aletlerden bahsettiklerini öğrendim. Başkanımızda küçük bir eğitimden geçecek Veteriner Hekimlerin Belediye de ki hizmetlerini sürdürebileceklerini belirterek Veteriner Hekim önerisinde bulunduğunu biliyorum. Bu durumlar hem Afyon’da hem de başka yerlerde var. Bizler meslek kuruluşları olarak meslektaşlarımıza sahip çıkmadığımızda başkaları sahip çıkıyor. Etimesgut Belediyesi’ndeki örnekte olduğu gibi Veteriner Hekimin yerine köpek bakıcısı müdür yapılıyor ve benim 5 Veteriner Hekim meslektaşıma hükmediyor. Demem o ki a bizler bir olursak hem mevcut Sayın Başkanımızdan hem de yeni seçilecek Oda Başkanımızdan rica ediyorum. Bu kurumsallığı bozmayalım. Bu işten ben şahsen ceza da alsam, zarar da görsem doğru olan yapıldığı zaman takdir ediyorum. Doğrusu çünkü neyse o mesleğe biz sahip çıkacağız. Gerekli yaptırımları kimsenin gözünün yaşına bakmadan yapacağız ve mesleğimizi belli bir noktaya getireceğiz.”

Bakmadan Geçme