- Haberler
- Kültür Sanat
- Belediye ve AKÜ’den üçlü protokol
Belediye ve AKÜ’den üçlü protokol
Düzenlenen imza törenine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sarı, AKÜ Devlet [&hellip]
Düzenlenen imza törenine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sarı, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Servet Yaşar ve Yrd. Doç. Çağhan Adar, AKÜ GSF Öğr. Grv. Hakan Yılmaz ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Okutman Yunus Emre Uğur katıldı.
3 ÖNEMLİ PROJE
HAYATA GEÇİRİLECEK
Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen; Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Devlet Konservatuvarı işbirliğinde 3 önemli projenin hayata geçirileceğini söyledi. Türkmen, “İlki, 6 ciltlik sanat ve müzik ansiklopedisi olacak. İkincisi, Afyonkarahisar’ın değerli şairi Rüştü Okyar’ın tango eserler projesi. Yeni eserler kazandırma açısından Türk müzik kültürüne önemli bir proje. Üçüncüsü ise Emirdağlı Halk Ozanı Fakı Edeer’in CD-kitap projesi. Bunu geleneksel kültürümüzü geleneksel kuşaklara aktarma açısından da çok önemli görüyoruz” diye konuştu.
AKÜ İLE GÜZEL PROJELER GERÇEKLEŞTİRDİK
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyon Kocatepe Üniversitesi ile son 8 yıldır çok güzel projeler gerçekleştirildiğini söyledi. Şehirlerin kalkınması, eğitimi, kültürü, sanatı, tarihi, edebiyatında üniversitenin işin içerisinde olmasının şehre çok önemli katkılar yaptığını ifade eden Çoban, “Sadece bu gün için değil, gelecek nesillerimizin de torunlarımızın da başvurabileceği kütüphanelerde bakabileceği eserler şimdiden hazırlanmış oluyor. Üniversitemizle bizler bu çalışmayı yapmazsak, ileride bu bilgiler ve bilgilerin kaynakları yok olabilir. Bugün (dün) 3 projeyi imzalayacağız. Bunlardan ikisi şehrimizin önemli kültür adamları ile ilgili. Bu isimler mutlaka Türk kültürüne ve edebiyatına çok güzel katkılarda bulundular. Bizler de bu katkıları kamuoyuna sunacağız” dedi.
İLK DEFE BÖYLE
BİR ÇALIŞMA YAPILACAK
AKÜ işbirliğinde bu güne kadar yapılan projeler arasında Tanburi Cemil Bey eserlerinin tek albümde toplanmasının Türkiye çapında önemli olduğunu belirten Çoban, şöyle devam etti:
“AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Uğur Hocamızı tebrik ediyorum. Konservatuvarımıza destek olan Rektörümüze teşekkür ediyorum. 6 ciltlik Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Ansiklopedisi, Tanburi Cemil Bey’den bence daha önemli olacak. İlk defa böyle bir çalışma ilimiz adına gerçekleştirilmiş olacak. 6 ciltlik ansiklopediyi çok önemsiyorum. Sanıyorum kamuoyunda da çok ciddi anlamda karşılık bulacak. Bu eserde tüm şehrimizi, 18 ilçemizi, tüm beldelerimizi, köylerimizi düşünüyoruz. Afyonkarahisarımızın kültürü, sanatı, tarihi gelenek ve görenekleri, gazelleri, ağıtları, şiirleri, müzikleri bu eser içerisinde olacak.”
AKÜ DEVLET KONSERVATUVARI FAKÜLTE OLACAK
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise kurumlardan Afyon Kocatepe Üniversitesine ulaşan taleplere ‘evet’ demeyi prensip edindiklerini söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinin çok güzel gittiğini söyleyen Solak, “Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Valiliği, valiliğe bağlı daireler, ticaret odasından gelen istekler, üniversite bünyesinde rahatlıkla karşılık buluyor. Biz bunların hepsine ‘evet’ demeyi prensip edindik. Özellikle şehirlerde kültür, sanat-edebiyat, resim, spor gibi alanlarda ne üniversite, ne belediye ne de valilik yalnız başına faktördür. O ilde yer alan kurumlar klasik anlamda ne kadar birbirine entegre ise çıkacak işler, yapılacak projeler daha güzel ve anlamlı kalıcı olur” dedi.
AKÜ Devlet Konservatuvarının fakülte olma yolunda ilerlediğini belirten Solak, şunları söyledi:
“Belki ilk defa söylüyorum. Konservatuvarımız, giderek fakülte haline geliyor, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Müzik ve Güzel Sanatlar Fakültesi diye üniversitemize ve şehrimize güzel bir fakülte de kazandırmış olacağız. Bu üç projenin başta şehrimize, çevremize izleyenlere, kullanılanlara ve iki kuruma hayırlı olmasını diliyorum.”
Projede neler yer alıyor?
AKÜ Rektörlüğü, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliği ile imzalanan 3’lü protokol hakkında:
FAKI EDEER CD-KİTAP PROJESİ
Proje kapsamında; Emirdağlı Halk Aşığı Fakı Edeer’in eserlerinin CD kaydı yapılacak, tüm eserlerinin notalarının ve biyografisinin yer aldığı kitap basımı gerçekleştirilecektir. Projenin sanat yönetmenliğini ve yürütücülüğünü AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Servet Yaşar yapacaktır.
TÜRK MÜZİĞİ FORMUNDA TANGO ESERLER-RÜŞTÜ
OKYAR BESTELERİ
Proje kapsamında; Afyonkarahisarlı Şair ve Yazar Rüştü Okyar’ın sözleri değerli besteci Ahmet Kadri Rizeli tarafından bestelecektir. Proje danışmanlığını ise AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Yıldırım Aktaş yapacaktır.
AFYONKARAİSAR
SANAT ANSİKLOPEDİSİ
Afyonkarahisar’ın sanat ve müizk kültürünün belleğinin çalışılacağı ansiklopedi içeriğinde ise edebiyat, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Oyunları, görsel sanatlar (resim-heykel-sinema-hat-tezhip vb.), festival ve şenlikler ciltleri ayrı ayrı çalışılacaktır.
Sanat ve müzik alanlarında kişi, kurum, kuruluş, maddi ve manevi unsurlar ve değerleri ortaya çıkarmak, unutulmamalarını sağlamak, Afyonkarahisar özelinde bu alanlarda akademik çalışma yapmak isteyen bireyi kurum veya kuruluşlara kaynak teşkil etmek, Afyonkarahisar belleğine yayın yoluyla hizmet etmek bu çalışmanın ana amaçları arasındadır.
Ansiklopedinin editörlüğünü AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, cilt ve konu yazarlıklarını AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sarı, Görsel Sanatlar alanında AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünsal, AKÜ GSF Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, AKÜ GSF Öğretim Elamanı Öğr. Grv. Hakan Yılmaz, Türk Halk Müziğinde AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Servet Yaşar, Türk Halk Oyunları ve Danslar AKÜ Afyon MYO Öğr. Grv. Muharrem Feratan, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Grv.Eyüp Koca, Festival ve Şenlikler AKÜ Devlet Konservatuvarı Okutman Yunus Emre Uğur, Türk Sanat Müziği AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Grv. Burak Kaynarca ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Çağhan Adar yapacaktır.
Her üç projenin de Eylül 2018 tarihinde kamuoyu ile paylaşılması hedeflenmektedir.