Belediye Meclis Üyesi Emekli Olabilir Mi?

2024 Yerel Seçimleri öncesinde Belediye Meclis Üyesi adayı olabilmek için birbiri ile yarışan adaylar, listelerin kesinleşmesi ile kaç oyla seçilebileceklerinin yanı sıra Belediye Meclis Üyesi Emekli Olabilir Mi? sorusunun da cevabını araştırmaya başladı.

Yerel seçimler öncesinde Belediye Meclis Üyesi adayları da kıyasıya bir rekabet içersine girerken, seçilmeleri durumunda hangi şartlarda görev yapacakları, emekli olunabilecek mi, başkan yardımcısı olunduğunda emekli maaşı kesilir mi? gibi soruların cevapları araştırılıyor.

Belediye meclis üyesinin başkan yardımcısı olarak görevlendirilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumundan almakta olduğu emekli aylığının kesilmemesi gerekmekte. Emekli aylığı almakta iken belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilenler 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde sayılan istisnalar içinde yer aldıklarından emekli aylıkları kesilmediğinden bu görevde bulundukları sürece ve (4/a) sigortalısı olmak için talepte bulunmaları halinde sosyal güvenlik destek primine tabi tutulacaklardır.” ifadesi yer almaktadır.

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Belediye Meclis üyeliliğinde geçen sürelerin 657 sayılı Kanunun 68/B­c maddesi gereğince kazanılmış hak aylığı yönünden ve emekli keseneği yönünden değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, Belediye meclis üyeliğinde geçen sürelerin memurların kazanılmış hak aylığına esas derece ve kademelerinde değerlendirilebilmesine yönelik herhangi bir mevzuat hükmü bulunmadığı, Belediye meclis üyeliğinin sigortalılık ilişkisi doğuracağına dair ilgili mevzuat hükümlerinde herhangi bir hüküm bulunmadığı belirtilmiştir.

Belediye Başkan Yardımcıları sosyal güvenlik destek primine tabi tutulurken, belediye meclis üyeleri için herhangi bir prim ödenmesi yapılmadığı anlaşılmaktadır. Belediye Meclis Üyeleri normal şartlarda emeklilik şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilecekleri gibi meclis üyeliklerinde de bir değişiklik olmayacağı anlaşılıyor.

Bakmadan Geçme