Belediye Encümen Üyelerini Kim Seçer?

Belediye Encümen üyelerini kim seçer? Sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Belediye Encümen üyelerini kim seçer? Belediye Encümen üyelerinin görevleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Belediye Encümen üyeliğinin nasıl olacağı, Belediye Encümen üyelerinin görev ve yetkilerinin ne olduğu merak ediliyor. İşte detaylar…

Belediye encümeni, belediye yönetiminin ikinci derecede karar ve danışma organıdır. Encümen üyelerinin yarısı meclis üyelerinden yarısı da belediye bünyesinden (müdürlerinden) oluşur. Belediye encümen üyeleri; Belediye kanununda belirtilmiş görevleri, özel kanunlarla belediye meclisi tarafından verilen görevleri, belediye meclisi toplu bulunmadığı zaman tetkik eden ve karara bağlayan kişilerdir. Belediye encümeni düzenli olarak toplanan, sürekli görev yapan ve önemli kararlar alan bir organdır.

BELEDİYE ENCÜMEN ÜYELERİNİ KİM SEÇER?

Encümen belediye başkanının ya da görevlendireceği bir kişinin başkanlığında toplanır ve çoğunlukla karar alır. Gündemi belediye başkanı belirler. Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin her yılın ilk olağan toplantısında kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri mali hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşmaktadır.

BELEDİYE ENCÜMENLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Belediye Encümeninin görev ve yetkileri şunlardır:

  • Stratejik plân ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek.
  • Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.
  • Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.
  • Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.
  • Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.
  • Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve dava konusu olan belediye alacaklarının anlaşma ile tasfiyesine karar vermek.
  • Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek.
  • Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.
  • Diğer kanunlarda belediye encümenine verilen görevleri yerine getirmek.
  • Belediye Encümeni, ayrıca ‘’İhale Komisyonu’’ görevini de yürüterek, kiraya verme, satış, kat karşılığı, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi gibi işlemleri gerçekleştirmektedir.

Bakmadan Geçme