• Haberler
  • Genel
  • Belçika yerel basını Türk basınından geride

Belçika yerel basını Türk basınından geride

İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cinal, Belçike ve başkent bölgesi Brüksel’deki yerel sanını Türk basınının gerisinde olduğunu kaydetti BYEGM’nce organize edilen Türk Ulusal Ajansı'nın destek verdiği, “Yerel Medya AB İle Buluşuyor-MEDYAB” kapsamında Brüksel’de bulunan Türk Gazeteciler, Belçika'da faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. İLK TÜRK GAZETESİ EMEKBelçika'da yaşayan yaklaşık 200 bin Türk [&hellip]

Belçika yerel basını Türk basınından geride

İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cinal, Belçike ve başkent bölgesi Brüksel’deki yerel sanını Türk basınının gerisinde olduğunu kaydetti

BYEGM’nce organize edilen Türk Ulusal Ajansı’nın destek verdiği, “Yerel Medya AB İle Buluşuyor-MEDYAB” kapsamında Brüksel’de bulunan Türk Gazeteciler, Belçika’da faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
İLK TÜRK GAZETESİ EMEK
Belçika’da yaşayan yaklaşık 200 bin Türk vatandaşına yönelik yayınlar yapan Brüksel Yerel Basını temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cinal, Türk Gazetecilerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Belçika’da ve özelliklede Avrupa’nın Başkenti olarak nitelediği Brüksel’de gazeteciliğin yakın tarihinin tüm zorluklarına tanık olduğunu anlatan Cinal, Belçika’da yaşayan Türklere yönelik yayınlanan ilk gazetenin “Emek” adını taşıdığını kaydetti. Daha sonra Türk-Tanış adlı bir kurumun bünyesinde, aynı adı taşıyan bir gazetenin daha kurulduğunu, hemen sonrasında da İnfotürk adını taşıyan bir gazetenin de Belçika’daki ilk Tür Gazeteleri olduğunu belirtti.
TÜRK GAZETECİLİĞİ GAYRETLE YÜRÜTÜLÜYOR
Terör örgütünün baskılarının en yoğun olduğu dönemlerde gazetecilik yaptıklarını ve Belçika’nın kolluk kuvvetlerinin kendilerini korumakta zorlandığı dönemlerden bugüne oldukça uzun bir yol kat ettiklerini dile getiren Cinal; “Bugünde birçok zorluklara rağmen Belçika’da Türk gazeteciliğini yürütmenin gayreti içindeyiz. Ayda bir yayınlanan gazetelerimizin ücretsiz dağıtımlarını da yine bizler yapmak zorundayız. Bunun dışında Brüksel’de yayınlanan her gazetenin internette de birer web sayfası bulunuyor ve sayfalardan okuyucuya ulaşmaya çalışıyoruz.” dedi.
ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR
Belçika hükümetinin yerinde bir kararla bundan sonra internet üzerinden yayın yapan sanal gazetelerin muhabirlerine de sarı basın kartını vereceğini açıklayan Cinal; “Bunlar buradaki yerel basın açısından çok önemli gelişmelerdir. Televizyonculuk alanında uyduya çıkma konusunda oldukça zorluklar yaşanması da tüm dünyadaki yerel medyayı internet gazeteciliğine yönlendirmektedir.” diye konuştu.
GAZETECİ HADDİNİ BİLECEK
Belçika’daki yerel medyanın Türkçe’nin gönüllü misyonerliğini üstlendiğine işaret eden İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cinal; “Gazeteci haddini bilecek. Gazeteci ukalalık yapmayacak. Gazeteci toplumun sesi, gözü ve kulağı olacak. Gazeteci haddini aşan konulara burnunu sokmayacak. Ama maalesef günümüzde Belçika’da ve dolayısıyla Brüksel’de çok ciddi bir dedikodu ve basın mensupları arasında birbirlerini çekememe gibi sorunlar var. Basın mensupları birbirlerinin ayaklarının altına sabun koymaya çalışıyor. Bunlar gazetecilik etiğine sığmaz.” şeklinde konuştu.
PROJEYE KATKI SEVİNDİRDİ
Yusuf Cinal, Belçika ve Brüksel’deki yerel gazeteciliğin, Türkiye’deki yerel gazetecilikle kıyaslandığında; Türkiye’deki yerel basının gerek ekonomik anlamda gerekse de özveri anlamında oldukça ileride olduğunu da sözlerine ekledi. Toplantıda konuşan Başbakanlık BYEGM Belçika Basın Müşaviri Veysel Filiz, MEDYAP projesi kapsamında hazırladıkları programa Brüksel’deki yerel basın temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının verdikleri katkıların memnun ettiğini kaydetti.
YEREL MEDYA SİYASİLER İÇİNDE ÖNEMLİ
Brüksel’de en çok Türk vatandaşının yaşadığı Schaerbeek Bölgesinin Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, toplantıda yerel basının dünyada çok büyük bir önemi olduğunu söyledi. Köse, Brüksel’de yaşayan Türk vatandaşların eskiden üç beş kanallı radyoların ajans haberlerine ait yayınlarını dinlemek zorunda kaldığını, ancak günümüzde gelişen teknolojiyle özellikle internet üzerinden yapılan yayınlarla, basılan gazetelerden sıcağı sıcağına her türlü yaşanılan güncel olayların vatandaşlara ulaşabildiğini belirtti. Belediye Başkan Yardımcısı Köse; Belçika’daki federal ve bölgesel siyasette Türk azınlığını temsil eden Türk siyasetçiler için Brüksel’deki yerel basın organlarının çok büyük bir öneminin olduğunun altını çizdi.
KÖSE’YE SARI LACİVERTLİ JEST
İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cinal, bir yıldan bu yana Brüksel’de yoğun çabalar içinde bulunduğunu belirttiği Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz’e plaket ve çikolata armağan etti. Yusuf Cinal, kendilerine her zaman tam destek veren Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse’ye ise taraftarı olduğu, 2014 futbol sezonunu şampiyonlukla kapatan Fenerbahçe’nin sarı-lacivertli bayrağının yanı sıra Belçika haritasının bronz bir kabartmasını armağan etti.
TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM
Piyano isimli mekanda; Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse’nin öncülüğünde; İnter-Media Vakfı Brüksel Başkanı Yusuf Cınal, Vakfın İkini Başkanı Erhan Yurdayüksel, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz ve İnter-Media Genel Sekreteri Adnan Çağlayan’ın ev sahipliğinde medya temsilcileri görüştüler. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme