Bel ağrısı deyip geçmeyin – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi atarafından düzenlenen “Bel ve Boyun Ağrılarının Nedenleri ve Korunma Yolları” konulu konferans, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tuncer Konferans Salonunda gerçekleştirildi Konferans, AKÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi atarafından düzenlenen “Bel ve Boyun Ağrılarının Nedenleri ve Korunma Yolları” konulu konferans, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tuncer Konferans Salonunda gerçekleştirildi
Konferans, AKÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özlem Solak ve AKÜ Tıp Fakültesi FTR Anabilim Dalı öğretim elemanı Arş. Grv. Dr. Fatma Yaman tarafından verildi. Konferansta bel ve boyun ağrılarının nedenleriyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Özlem Solak, “19-45 yaş arasında, günlük yaşam faaliyetlerini sınırlayan en önemli sebeplerden birisi bel ağrılarıdır. İş ile ilgili olarak ağır fiziksel hareketlerde bulunmak, uzun süre aynı pozisyonda oturmak, öne eğilerek çalışmak, ağır yükler kaldırmak bel ağrılarının nedenleri arasındadır. Öte yandan kondisyon eksikliği, bel kaslarının güçsüzlüğü, şişmanlık ve sigara içmek de bel ağrılarının ortaya çıkmasındaki risklerdendir” dedi.
Bel ağrılarının çok değişik
nedenleri olabilir
Konuşmasında belin anatomisi ile ilgili de bilgiler veren Doç. Dr. Solak, bel ağrısı nedenleriyle ilgili şunları söyledi: “Bel ağrılarının çok değişik nedenleri olabilir. Kas zorlanmasından, enfeksiyon, karın içindeki organ hastalıklarına ya da tümörlere kadar birçok neden söz konusudur. Bu sebeple bel ağrısı mutlaka dikkate alınmalıdır” dedi. En sık bel ağrısı nedenlerinin bel zorlanması, bel fıtığı, kireçlenme, bel kayması ve kanal darlığı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Solak, “Bel ağrısına bacak ağrısı da eşlik ediyorsa, bacakta uyuşma, karıncalanma varsa, ayak kaslarında güçsüzlük varsa (örneğin, ayağı veya ayak parmaklarını çekememe, terliğin ayağınızdan çıkması, topuğun üzerinde yürüyememe), bel ağrısı öne eğilmekle, öksürmekle, ıkınmakla artıyorsa bel fıtığından şüphelenmelisiniz. Bel fıtığı tedavisinde istirahat, ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları yararlıdır. Bel sinirlerinin etrafına iğne uygulaması, bel ve karın kaslarını kuvvetlendirici egzersizler bel ağrısı tekrarlarını önlemede yardımcıdır” dedi. Boyun ağrısı ile ilgili de bilgiler veren Doç. Dr. Solak, boyun ağrısının en sık nedenlerinin kas ve kemik kökenli sorunlar olduğu söyledi.
Doğru duruş, doğru vücut
hareketleri yapılmalı
Bel ve boyun ağrılarından korunma yollarıyla ilgili bir sunum yapan Arş. Grv. Dr. Fatma Yaman ise konuşmasında, bel koruma ve ergonomi eğitimine değinerek, “Ergonomi eğitimi, omurga yapısının tanımını, bel ağrısına neden olan risk faktörlerini, düzgün duruş pozisyonlarını, iş yerinde ve günlük yaşamda doğru vücut hareketlerini, beli, omurgayı ve egzersiz kapasitesini iyileştiren, iş yerinde de uygulanabilir egzersiz programlarını içeren eğitim programıdır. Korunma ve ergonomi eğitimi ve ergonomik iyileştirmelerin bel ağrısı sıklığı ve maliyetini yüzde 50’nin üzerinde azalttığı görülmüştür” şeklinde konuştu. Bel ve boyun ağrılarından korunmak için doğru duruş ve doğru vücut hareketleriyle ilgili de bilgiler veren Dr. Yaman, bunlarla ilgili yapılması gerekenleri fotoğraflarla dinleyicilere aktardı. Konferans, konuşmacılar tarafından dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe)