Bedesten’de restorasyon son aşamaya geldi
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl yenileme çalışmalarına başlanan tarihi Bedesten Çarşısı restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden hayat bulacak. 1914 yılında Hacı Bekir Tiryaki tarafından projesi Fransız mimara çizdirilerek Ermeni bir ustaya yaptırılan çarşı, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan ve günümüze kadar zamanla yıpranan ve bazı yerlerinde yıkıntılar oluşan çarşıda restorasyon çalışmaları son [&hellip]
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl yenileme çalışmalarına başlanan tarihi Bedesten Çarşısı restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden hayat bulacak. 1914 yılında Hacı Bekir Tiryaki tarafından projesi Fransız mimara çizdirilerek Ermeni bir ustaya yaptırılan çarşı, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan ve günümüze kadar zamanla yıpranan ve bazı yerlerinde yıkıntılar oluşan çarşıda restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi.
RESTORE
ÇATIDAN BAŞLADI
Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, mimarisiyle göz kamaştıran Bedesten Çarşısı’nın tamamlandığında kent kültürüne büyük zenginlik katacağı belirtilirken, restore çalışmalarının ilk etapta çatıdan başlayıp, dış cephe onarımlarıyla devam ettiği ifade edildi. Açıklamada restore çalışmaları kapsamında zemindeki taşların tek tek sökülerek aynı taşların onarımı ve tamiratı yapılıp düzenlenmesiyle çalışmaların sona erdiği kaydedildi.
GÖRÜNTÜYÜ BOZAN BİNALARDA KAT YIKIMINA GİDİLDİ
Restoreyle birlikte çarşıdaki tüm dükkânların vitrinlerinin de tek tip ahşap vitrin haline geldiği ifade edilen açıklamada, ayrıca çarşı etrafında konuşlanmış, görüntüyü bozan binalarda kat yıkımına gidildiği ve restorasyon çalışmalarında sona gelindiği 64 dükkânın bulunduğu Bedesten Çarşısı’nda faaliyet gösteren esnafların restorasyon süresince taşınmadan hizmet vermeyi sürdürdüğü bildirildi.
Bedesten Çarşası’nda neler yapıldı?
– İç ve dış dükkanların doğramaları yenilendi, eskiyen demir kepenkleri sökülerek yerine otomatik ahşap görünümlü kepenkler takıldı.
– Dış dükkanların taşıyıcı sistemleri yenilenirken, üst kattaki pencere ve demir parmaklıklar tamamen değiştirildi.
– Daha önce açıkta olan ve büyük tehlike arz eden elektrik sistemi yer altına alınarak günümüz şartlarına uygun revize edildi.
– Esnafın internet ihtiyacı için fiber internet hattı çekildi.
– Kırılan ve çürüyen sütun başlıkları ile kaideleri tamamlandı.
– Zemin taşları tek tek sökülerek numaralandıktan sonra zemini düzeltilip aynı yerlerine yerleştirildi.
– Çatı sistemi tamamen yenilendi ve koridor alanlarındaki ışıklık camları değiştirildi.
– Dış dükkânların bina kotları projeye uygun olarak aynı seviyeye çekildi, böylelikle tarihi yapının beden duvarları açığa çıkartıldı.
Bedesten hakkında bilinmeyenler?
1900’lu yılların başlarında yapımına başlanan Bedesten Çarşısı’nda şu an itibariyle toplam 64 dükkân bulunuyor. Çarşı, Bekirzade Tirkyakioğlu’nun belediye başkanlığı döneminde yapılmaya başlanıyor. Tiryakioğlu, çarşının yapımını bizzat takip ediyor. İlk olarak tüm çarşının 4 kat üzerine yapılması planlanmış ve o şekilde inşaata başlanmış. Bekirzade Tirkyakioğlu Bedesten’in inşaatı devam ederken oğlunu kaybediyor ve hayata küsüyor. Tirkyakioğlu, inşaatı devam eden Bedesten Çarşısı’nı bitmeden akrabalarına dağıtıyor, akrabaları ise planı sürdürmeyerek inşaatı noktalıyor ve çarşıyı kiralama yoluna gidiyor. Bu yüzden Bedesten’in bir kısmı tamamlanıp 4 kata ulaşırken, bir kısmı 3 kat yada 2 katta kalarak yarım bir vaziyette bırakılmış. Şu anda ikinci katın tavanı bazı dükkânların çatısı haline gelmiş durumda. Sağlıklı bir çatıya sahip olmayan Bedesten, günden güne kar ve yağmur suyundan etkilenerek deformasyona uğramış, yıpranmış ve yok olma tehlikesiyle baş başa kalmıştı.