BBC'nin izlenimi: Afyon, Erdoğan diyecek

BBC, Afyonkarahisar'da Cumhurbaşkanlığı seçimi için araştırma yaptı. Araştırmadan Tayyip Erdoğan çıktı BBC Türkçe Haber Servisi'nden Rengin Arslan, Afyonkarahisar'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için araştırma yaptı. Arslan'ın izlenimlerine göre Afyonkarahisar'da Recep Tayyip Erdoğan ağırlıkta. İşte BBC'nin Afyon değerlendirmesi:'AKP'nin üç yıl önceki genel seçimlerde yüzde 60 ile Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı Afyonkarahisar'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan Recep Tayyip Erdoğan’ın [&hellip]

BBC’nin izlenimi: Afyon, Erdoğan diyecek

BBC, Afyonkarahisar’da Cumhurbaşkanlığı seçimi için araştırma yaptı. Araştırmadan Tayyip Erdoğan çıktı

BBC Türkçe Haber Servisi’nden Rengin Arslan, Afyonkarahisar’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için araştırma yaptı. Arslan’ın izlenimlerine göre Afyonkarahisar’da Recep Tayyip Erdoğan ağırlıkta. İşte BBC’nin Afyon değerlendirmesi:
“AKP’nin üç yıl önceki genel seçimlerde yüzde 60 ile Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı Afyonkarahisar’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
CHP’liler çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek konusunda kararlılar ancak MHP’liler için aynı şeyi söylemek zor. MHP tabanının genelinden oy alacak gibi görünse de, “CHP ile ittifak yapıldığı için” İhsanoğlu’na mesafeli yaklaşanlar da var.
Kentte son iki seçimde MHP ve CHP arasındaki oyların birbirine taşındığını söylemek mümkün. Özellikle yerel seçimlere bakıldığında CHP’nin oyları Türkiye genelindeki oy oranlarının çok altında kalıyor.
30 Mart yerel seçimlerinde, CHP’lilerin, MHP’nin adayını desteklemesiyle oyları yüzde 5 civarına kadar gerilemiş. MHP’nin oyları ise bir önceki genel seçimlere oranla iki kat artarak yüzde 42’ye kadar yükselmiş. Böylece kentin yaklaşık yüzde 91’inin “sağdan bir adaya” oy verdiğini söylemek mümkün.
Bir gün önce dolaştığım Eskişehir’de olduğu gibi burada da seçim yaşanmıyor. Seçimlere yaklaşık bir hafta kala Erdoğan’ın hizmetlerini anlattığı billboard ilanları ve Ekmeleddin İhsanoğlu için MHP il binasına asılmış pankart dışında pek bir hareketlilik yok şehir merkezinde.
Cuma günü ilçelerden alışverişe gelenler çarşıları doldurmuş durumda. Bunun yanı sıra kentin önemli gelir kaynaklarından olan kaplıcalara gelip, Cuma namazı için kent merkezinde bulunan yerli turistler de var.
Afyonkarahisar’da AKP’ye ve onun adayı Erdoğan’a yönelik destek tam anlamıyla coşkulu. Bir terzi dükkânında karşılaştığım Recep Bey, Erdoğan ile adaş olmasından gurur duyduğunu söyleyerek, ona hayranlığını şöyle anlatıyor: “Allah onu bir kere lütfetti. Bir daha ne zaman nasip eder bilmem. Her şeyinden memnunuz. Söveceği yerde sövüyor, döveceği yerde dövüyor. Menfaatim var diye laf değiştirmiyor. Yiğitliğin en doğrusu da budur.”
Dükkânın asıl sahibi “Almanyalı Mehmet Usta”ya ise başbakan olarak kalmasını tercih edip etmediğini soruyorum. Mehmet Usta, “Ona yakışan reis-i cumhurluktur” diyor.
Çarşının içinde 70 yıldır aynı berber dükkânında çalışan ve “82 yaşındayım, hiç başka yer bilmem. 100 metre içinde yaşarım” diyen Mustafa Yastıklıkaya da “Ölesiye kadar vallahi Tayyip Erdoğan’dan ayrılmam. Böyle bir hükümet gelmedi. Sağlıkta olsun, diğer yerlerde olsun. Allaha şükürler olsun Türkiye, Türkiye oldu” diyerek anlatıyor görüşlerini.
Kuruyemiş ve kahve satan bir esnaf adının yazılmaması kaydıyla paylaşıyor benimle görüşlerini. Ayaküstü sohbetimiz sırasında, “MHP’liyim ama İhsanoğlu’na vermeyeceğim. Belki son anda karar değiştiririm” diyor ama Tayyip’e de oy vermeyeceğini ekliyor. Özellikle dış politikasını başarılı bulmadığını söylüyor.
Çarşı içinde karton kağıtları toplayarak geçimini sağlayan biri ise CHP’li olduğunu söylüyor. Sorum üzerine Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önceden tanımadığını belirtiyor ve ekliyor: “Ama Tayyip’ten iyidir.”
17 ve 25 Aralık soruşturmalarından burada pek söz edilmiyor. CHP’lilerin de MHP’lilerin de önceliği bu soruşturmalar değil. AKP’ye oy verenlerin ise yanıtları muhtelif.
Kuaförde çalışan 27 yaşındaki Semra “bütün sülalesinin Erdoğan’a oy vereceğini” söyledikten sonra “Anadolu’ya onun kadar hizmet eden yok” diyor. Sorum üzerine, 17 Aralık sürecini önemsemediğini söylüyor ve ekliyor: “O kadar para içinde kim olsa alacak.”
Afyonkarahisar’da bir başka etkili kesim ise üniversite öğrencileri sayılabilir.
Genelde alışveriş telaşında olan kadınlarla konuşma fırsatını çok az bulabiliyorum. Bazıları ise şehir dışından gelmiş yine kaplıcalar için. Ancak kent merkezindeki parkta kaldırım taşında oturan bir kadın gönülsüz de olsa konuşuyor. Söyledikleri Anadolu’da bazı “alışkanlıkların” değişmediğinin işareti gibi. Kime oy vereceğini sorduğum zaman, “Beyim bilir” diyor.
CHP ve MHP oyları arasında geçişkenliğin gözlendiği şehirde özellikle çatı adayın aldığı oy oranları, bundan sonraki seçimler için bir ipucu olur mu bilinmez ama adayın ismine yönelik yaklaşımın işaretlerini gösterecektir.”

Bakmadan Geçme