Bazı Şarkılar Neden Aklımıza Takılır Kalır ?
Sizlerin de dilinize bir şarkıyı takıp fark etmeden defalarca söylediği hatta defalarca dinlediği olmuştur. Peki her yerde söylediğimiz dilimize takılan bu şarkıları neden bağımlılık yapıyor?
BEYNİN OYUNU MU?
Bazı şarkıların, özellikle tekrar eden melodiye sahip olan şarkıların melodileri beynimizde bir döngü oluşturur. Bu döngüyü yaratan melodiye sahip şarkılara ‘’çengel’’ adı verilir. Beynimizin içinde ki alışkanlık mekanizmasını tetikler ve şarkıyı sürekli bize tekrar ettirebilir.
HATIRALARI TETİKLİYOR
Bazı benimsediğimiz şarkılar, duygusal olarak etkileyen şarkılar daha fazla zihnimizde yer eder. Mesela eski bir ilişkimizi hatırlatan duygusal bir müziği arka arkaya bir çok kez dinlemişizdir. Mutluluğu, hüznü, nostaljiyi, heyecanı dolu dolu yaşatan şarkılar, beynimizin hafıza bölümünde güçlü bir etki bırakır. Özellikle bize eskileri hatırlatan şarkıları bir türlü unutamayız.
RİTİMLERDE KAYBOLABİLİRİZ
Ritim açısından zengin ve güçlü şarkılarda adeta o şarkıların bağımlısı oluruz. Tempolu şarkılar, dans etmeye de yatkınsak sürekli beynimizin içinde tekrar eder durur. Bu çengel şarkılara da örnek olabilir çünkü tempolu şarkılarda beynimiz otomatikman ritmi tamamlamaya çalışır bu da bizi bir kısır döngüye sokar. Kısaca beynimiz eğlenmemizi istiyor olabilir.
ŞARKI SÖZLERİDE ETKEN OLABİLİR
Basit sözleri olan ve habire tekrara düşen şarkılar, beynimiz tarafından habire kaydedilir. Mesela Ankara’nın Bağları, Çiftetelli olarak adlandırdığımız şarkılar, Hadise’nin Düm Tek Tek şarkısı, Bazı çocuk şarkıları bunlara örnektir. Bu örneklendirdiğimiz şarkılar söylenişi kolay ve kelimelerin habire tekrarından dolayı zihnimizde yer eder.
DOPİNG ETKİSİ YAPIYOR OLABİLİR
Beynimiz müzik dinlerken mutlu olursa dopamin üretir. Dopaminin vücudumuza verdiği mutluluk duygusu yüzünden şarkılar bizlerde olumlu izler bırakır. Beynimizde bu mutluluğu sürekli yaşamak ister o yüzden defalarca o şarkıyı dinlemek ister
Bakmadan Geçme





