• Haberler
  • Gündem
  • Bazı köyler ve ilçeler arsa üretiminde 'mera vasfına' takıldı

Bazı köyler ve ilçeler arsa üretiminde 'mera vasfına' takıldı

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, arsa üretimi konusunda bazı ilçelerde ve köylerde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mera vasıflı arsalarda mera vasfının kalkmasına izin vermediğini belirtti. İGM Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında şöyle konuştu: 'Bakanlık verilerine göre Afyon Türkiye de arazide mera vasfını kaldırmada birinci sıraya geçmiş. Bu durum maalesef Afyon'un itibarını zedeliyor. Bakanlık [&hellip]

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, arsa üretimi konusunda bazı ilçelerde ve köylerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mera vasıflı arsalarda mera vasfının kalkmasına izin vermediğini belirtti. İGM Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında şöyle konuştu: “Bakanlık verilerine göre Afyon Türkiye de arazide mera vasfını kaldırmada birinci sıraya geçmiş. Bu durum maalesef Afyon’un itibarını zedeliyor. Bakanlık mera vasfının kaldırılmasına kesinlikle izin vermiyor”

İl Genel Meclisi (İGM) Şubat ayı toplantılarının 3. birleşimi dün sabah Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın Başkanlığında tamamlandı. Meclisin 4. oturumu bugün sabah Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.
TOPLAM 46 ARSANIN SATIŞI TALEP EDİLİYOR
Toplantı gündem dışı iki maddenin oybirliği ile komisyonlara gönderilmesiyle başladı. İl merkezi Sahipata Mahallesinde bulunan 2059/4398 hissesi İl Özel İdaresine ait, 2307/4398 hissesi Hazineye ait ve 32/4398 hissesi Etibank Genel Müdürlüğüne ait olan üzerinde Yunus Emre Ortaokulu yer alan, 2585 ada, 1 parsel numaralı 4.396,42 metrekare yüzölçümlü taşınmazın tahsisi gündemde. Bu alanın eğitim tesis alanı olarak Milli Eğitim Bakanlığına tahsis talebini ilgili komisyonlar inceleyecek. Mülkiyetleri İl Özel İdaresine ait olan; Dinar’da 9 adet, Çay’da 21 adet, Sultandağı’nda 6 adet, Hocalar’da 4 adet, Sandıklı’da 3 adet, İhsaniye’de 2 adet, Dazkırı’da 1 adet olmak üzere toplam 46 adet arsa vasfında ki taşınmazla Çay ilçesinin Orhaniye köyünde 9 adet müfrez tarla vasfında taşınmazın satışı talep ediliyor. Satın alma taleplerini komisyonlar değerlendirecek.
İMAR PLAN VE
EKLERİ ONAYLANDI
Sandıklı ilçesine bağlı Reşadiye Köyünde yer alan, 217 ada 8 ve 9 parsellerde yer alan okul alanının bir kısmının kültürel tesis alanı olarak düzenlenmesi ve 219 ada 2 parselin konut alanı olarak imar planı bulunan alanın bir kısmı okul alanı olarak yeniden düzenlenecek. Bu yönde ki imar planı değişikliği ve eklerinin onaylanmasına karar verildi. Sandıklı ilçesine bağlı Akin köyünde yer alan, tapusunda Erikli Mevkii, 173 parsel numarası ile kayıtlı, 20.500,00 metrekarelik taşınmaz üzerinde “Tarımsal Depolama Alanı” amaçlı olarak hazırlanan, imar planı ve eklerinin onaylanmasını uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi.
LABORATUVAR DENEY
ÜCRET TARİFESİ BELİRLENDİ
Çay ilçesine bağlı Akkonak köyünde yer alan, tapusunda 4585 parsel numarası ile kayıtlı, mülkiyeti Alimoğlu Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait, 1.126.997,71 metrekarelik taşınmazda “Depolama Alanı” olan mevcut imar durumunun “Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı” olarak imar plan değişikliği kabul edildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan Beton Parke ve Bordür Taşları Deney Ücretlerinin belirlenmesinde komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Buna göre Beton Parke Taşları Laboratuar Deney Ücreti; Varmada Çekme Dayanımı set adedi 8 tane olmak üzere KDV hariç 283 lira, Aşınmaya Karşı Direnç set adedi 3 tane olmak üzere KDV hariç117 lira olacak. Taşların Eğilme Dayanımı set adedi 8 tane olmak üzere KDV hariç 330 lira, rapor ücreti ise 117 lira olarak belirlendi.
ORHAN, KÖYLERDE
ARSA ÜRETİM ÇALIŞMASININ AKIBETİNİ SORDU
İYİ Parti Dinar İGM Üyesi Murat Orhan toplantıda gündem dışı söz alarak 2020 yılında Afyonkarahisar’ın toplam 422 köyünü kapsayan bir çalışmayla İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy’un üstün gayret gösterdiğini belirttiği bir arsa çalışması yapıldığını söyledi. Bu çalışma kapsamında 36 köyün pilot bölge seçildiğini belirten Orhan, “36 köyümüz pilot bölge seçildi. Hazine arazilerinden arsa üretilmesi ve bununla ilgili köyden kente göçün önlenmesi için bir proje geliştirilmişti. Dinar ilçemize bağlı 4 köyün de bu kapsam içerisinde olduğunu biliyoruz. Mevcut çalışmalar hakkında Genel Sekteretimiz Sayın Murat Toy’dan bilgi almak istiyoruz.” dedi.
ŞUHUT ÇAKIRÖZÜNDE ARSA
DAĞTIMI VE SATIŞI YAKINDA
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy konu hakkında Murat Orhan ve meclis üyelerine bilgi verdi. Arsa üretimi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Toy şunları kaydetti: “Arsa üretim çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda arsa üretiminde Şuhut ilçemizin Çakırözü köyünde arsa üretimini gerçekleştirip imar planını yaptık. Çok kısa bir süre içerisinde satış işlemlerini gerçekleştireceğiz. Önümüzde ki günlerde havalar iyi olunca arsa ürettiğimiz alanda yol güzergâh çalışmalarımız olacak. İnşallah önümüzde ki günlerde Çakırözü köyünde arsa dağıtımı ve satış işlemini gerçekleştireceğiz.”
BAKANLIK MERALARDA ARSA ÜRETİMİNE İZİN VERMİYOR
Diğer ilçeler ve köyler arsa üretimi konusunda yaşanılan soruna dikkat çeken Toy şöyle konuştu: “Bazı ilçelerimizde ve köylerimizde şöyle bir sorunumuz var; Tarım ve Orman Bakanlığı meralarda bizim arsa üretmemize çok sıcak bakmıyor, izin verimyor. Dolayısıyla bakanlık, il müdürlüğü ve Sayın Valimiz Gökmen Çiçek nezdin de çok acil ihtiyacı olan köylere izin verilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. İnşallah Mera Komisyonu ve bakanlığın izin verdiği yerlerde bu çalışmalarımız önümüzde ki günlerde de devam edecek. Çalışmalarımızda dosyalarımızı hazırladık. Mahalli arazi tepsitlerimizi yaptık. Tüm işlemlerimizi bitirdik. Ancak mera konusunda gerekli izinleri alamadık.”
AFYON MERA VASFI KALDIRILMASINDA
TÜRKİYE DE İLK SIRADA
Arsa üretimi konusunda yaşanılanları çok iyi bildiğini belirten İGM Başkanı Burhanettin Çoban şunları söyledi: “Köylerimizde zaten zamanında arsa olabilecek yerler satılmış. Eğer köyde hazine arazisi arsa olarak varsa iş kolaylaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Afyon Türkiye de arazide mera vasfını kaldırmada birinci sıraya geçmiş. Bu durum maalesef Afyon’un itibarını zedeliyor. Bu konuda da İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sayın Murat Toy’un gayretlerini biliyorum. İlgili kurumlardan kişiler bana gelerek ‘Murat beye anlatamıyoruz. Murat bey ısrarla bunun geçmesini istiyor. Bizim bakanlık buna asla izin vermeyecek. Bunu bilin.’ diye söylediler. Ben şahidim Murat Toy arsa üretilebilmesi için çok ciddi gayret ediyor. Bu tavrından dolayı ciddi şekilde şikâyete geldiler.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme