• Haberler
  • Genel
  • Bayramda tatlılara dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Bayramda tatlılara dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rumeysa Balı, bayramda tatlıların doyuncaya kadar yenmemesini, sadece tadılması gerektiğini söyledi Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte uzmanlar bayramda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rusmeysa Balı, Ramazan Ayı'ndan Ramazan Bayramı'na geçişte beslenme düzenindeki ani değişikliklerin birçok sağlık problemini beraberinde getirdiğini ifade etti. Ramazan'da sahur ve iftar arasının [&hellip]

Bayramda tatlılara dikkat!

Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rumeysa Balı, bayramda tatlıların doyuncaya kadar yenmemesini, sadece tadılması gerektiğini söyledi

Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte uzmanlar bayramda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rusmeysa Balı, Ramazan Ayı’ndan Ramazan Bayramı’na geçişte beslenme düzenindeki ani değişikliklerin birçok sağlık problemini beraberinde getirdiğini ifade etti. Ramazan’da sahur ve iftar arasının yani açlık süresinin uzun olması sebebiyle vücut, kendini korumaya almadığını ve metabolizmayı yavaşlattığını belirtti. Yavaşlayan metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamasını zorlaştırarak hazımsızlık, gaz, mide bulantısı, şişkinlik gibi rahatsızlıklara sebep olacağını söyleyen Balı sözlerine şöyle devam etti:
“Ramazan’ın bitmesiyle engel tanımadan aşırı beslenilmesi, tansiyon, şeker ve kalp hastaları başta olmak üzere kişilerde hızlı kilo artışı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yüksek şeker gibi problemleri artacaktır. Bu problemleri en aza indirebilmek için, bayramda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekiyor.”
Öğünlerin 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde olması gerektiğine dikkat çeken Balı, “Ana öğünlerde tuzlu, ağır ve yağlı besinlerden kaçınılmalı, kahvaltıda peynir, zeytin, domates, salatalık, kepekli ekmek gibi hafif gıdalar, öğle ve akşam yemeklerin az yağlı sebze yemekleri, salatalar, ızgara etler, yoğurt ara öğünlerde ise meyveler, kuru yemişler tercih edilmelidir. Özellikle kahvaltı olmak üzere öğün vakitlerini atlanılmamalı ve geciktirilmemelidir. Öğünler dışında sık sık sıvı tüketerek sürekli atıştırmalar önlenmelidir” diye konuştu.
Diyetisyen Balı, bayram ziyaretlerine öğünlerden sonra tok olarak gidilmesini tavsiye ederek, ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlı ve şekerleme türlerinden uzak durularak, gelen misafirlere ise bunların yerine meyve veya sütlü tatlı ikram edilebileceğini söyledi.
Günlük tatlı tüketimi konusunda da “1 porsiyonu geçmeden, gazlı ve asitli içeceklerin tüketiminin de azaltılarak, yerine su, ayran, bitki çaylarının tercih edilmesini” öneren Balı, gün içerisinde hareketliliğin artırılması ve günlük en az yarımşar saat egzersiz yapılması gerektiğini ifade etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme