Bayramda sağlığınızdan olmayın – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi hekimlerinden İç Hastalıkları Uzmanı Tamer Saylam, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada 'Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri  olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlaması gerekiyor. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri [&hellip]

Özel Fuar Hastanesi hekimlerinden İç Hastalıkları Uzmanı Tamer Saylam, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada “Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri  olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlaması gerekiyor. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri önemli. Yağlı yemekler, hamur işi ve kızartmalar yerine sebze ve yağsız et yemekleri tercih edilmelidir. Şeker hastalığı olan kişilerin ise tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tüketmesi daha faydalı olacaktır. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebilir” dedi.
Saylam, şöyle devam etti:
“Ramazan’da azalan su tüketimini önlemek için en az 2.5 litre su tüketmek, misafirliklerde ikram edilen yemeklere ve tatlılara dikkat, aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli, ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve  ızgara tercih edilmeli. Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine meyve veya kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, reflü gibi şikayetlere neden olabilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, maden suyu ve su tercih edilmeli.”

Bakmadan Geçme